Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/coe-om-stahls-protester-vi-var-tvungna-att-gora-nagot/

Sport

Coe om Ståhls protester: ”Vi var tvungna att göra något”

Bild 1 av 3 Sebastian Coe
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 2 av 3 Daniel Ståhl är årets friidrottare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 3 av 3 Sebastian Coe.
Foto: Mickan Palmqvist

Sebastian Coe utesluter inte att diskusen efter Daniel Ståhls protester kommer tillbaka som Diamond Leaguegren 2021.

– Vi var tvungna att göra något, men det är möjligt att vi har gjort fel, sade Internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande på Sverigebesök.

På torsdagskvällen fick världsmästaren Daniel Ståhl motta priset som ”Årets friidrottare”. Prisutdelare var Sebastian Coe och idrottsminister Amanda Lind.

– Nu kör vi vidare mot 2020 och OS i Tokyo, sade Ståhl, som fick sin fjärde utmärkelse för kvällen.

Det var leenden och hjärtliga gratulationer i Berns salonger, men prisutdelningen föregicks av mer bistra miner och kritik. På plats i Strindbergs ”Röda rummet” bombarderades hedersgästen Coe med frågor om ”diskusgate”, det vill säga beslutet att kasta ut Daniel Ståhls gren från Diamond Leagueprogrammet.

Coe, ordförande i Diamond Leagues styrelse, sade att han förstod Ståhls besvikelse och att det var ett tufft beslut att fatta. Han sade att det gjordes efter påtryckningar från tv-bolagen och poängterade samtidigt att samtliga galaarrangörer, inklusive Bauhausgalan i Stockholm, ställt sig bakom nyordningen. Bara en av de långa kastgrenarna kunde vara kvar och det blev spjut i stället för diskus.

Coe förklarade avsaknaden av huvudsponsor under många år och vikande publiksiffror är de avgörande orsakerna till att tävlingarna måste ”förpackas” på ett annat sätt.

– Paris hade 15.000-20.000 åskådare. Någon sa till mig att under en regnig dag i Nice var det fler personer som spelade boule på stranden än som tittade på Diamond League. Vi var tvungna att göra något, sade Coe, som inför galan sammanträffade med Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson, som kommit med högljudd kritik.

Till TT sade Hafteinsson efter mötet att IAAF-bossen gett ett löfte om att diskus skulle komma tillbaka på programmet 2021, men det var inget som Coe ville bekräfta. På DN:s fråga sade han att han i dagsläget inte vet hur det blir.

– Efter den här säsongen gör vi en utvärdering. Skulle tv-bolagen säga att det här med ett 90-minuters fönster inte har fungerat och det är bättre att lägga ut grenarna under två timmar, då kommer vi att göra det, sade Coe.

Det är inte bara i Sverige som beslutet skapat vrede. Trestegsgiganten Christian Taylor har bildat ett fackförbund, som redan fått många anhängare. Coe sade att han pratat med Taylor och välkomnar initiativet.

– Jag tror också att det kommer att ge idrottarna bättre förståelse för det landskap som vi verkar inom och att jag är den som måste konfrontera verkligheten, sade han.

Diamond League-programmet är långt ifrån den enda stormen som 63-årige Coe fått utstå under sina första fyra år som ordförande och inte minst VM i Doha blev en prövning.

Har det varit tuffare än du trodde att leda in friidrotten på rätt spår igen?

– Nej, jag visste hela tiden att det skulle bli en stor utmaning. Naturligtvis var det några saker som hände kort efter att jag börjat som gjorde livet mycket mer komplicerat än någon av oss trodde. Jag visste redan när jag övervägde att kandidera att vi skulle vara tvungna att göra förändringar, sade Coe, som tycker att IAAF med en ny konstitution och en transparent organisation lagt grunden för framtiden.

Under de kommande fyra åren vill han utveckla sporten ytterligare, inte bara när det gäller eliten. Vid ett möte med statsminister Stefan Löfven tidigare under dagen poängterade vikten som friidrotten kan spela i ett folkhälsoperspektiv.

– Den största utmaningen just nu är fysisk inaktivitet. Vi vill inte bara vara en sport utan en rörelse. Det är min mission för de kommande fyra åren, sade Coe, som anser att friidrotten står stark, trots att sportens stora fixstjärna Usain Bolt.

Han betraktar VM i Doha som det bästa resultatmässigt hittills och gläds över bredden och att många unga, som till exempel Armand Duplantis, var framgångsrika. Fler länder vann medaljer än någonsin tidigare och Coe anser att det visar att IAAF antidopningspolicy har inverkan.

På tal om dopning. Det ryska friidrottsförbundet är fortfarande avstängt. Tror du att vi kommer att ryska friidrottare kommer att få tävla under sin flagga vid OS i Tokyo nästa sommar.

– Handen på hjärtat, jag vet inte. Ryssland har till den 12 december på sig att svara på de frågor man nu fått från Wada (internationella antidopningsbyrån) och sedan ska man lämna besked till IOK. För vår (friidrotten) del har inte mycket förändrats.