Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Coe på väg mot ny OS-triumf

Sebastian Coe ansvarar för sommarens OS i London.
Sebastian Coe ansvarar för sommarens OS i London. Foto: Alastair Grant / Scanpix
Han verkar avspänd för att vara en man med ett av världens stressigaste jobb. Sebastian Coe ansvarar för OS i London och är med hundra dagar kvar till invigningen optimist.

– Vi har ett berg av arbete kvar, men vi ligger bra till, säger han till TT.

Den förre stjärnlöparen, en av tidernas främsta medeldistansare, är på topphumör när TT får en liten pratstund med honom efter ett stort pressmöte i centrala London. Många års stenhårt arbete som ansvarig för Londons OS-arrangemang tycks inte ha satt några spår.

– Jag sprang 45 minuter i morse och jag gjorde det även i går. Jag vet inte vad jag skulle göra på 1 500 meter i dag, men jag är i hyfsad form för en som passerat 50, säger Sebastian Coe och ler.

Han vet att han inte går i mål förrän spelen avslutas den 12 augusti (och Paralympics några veckor senare), men så här långt hyllas OS-förberedelserna i London som en förebild för framtida olympiska arrangörer.

Som den tidigare idrottsstjärna han är ser Coe många likheter mellan den roll han nu befinner sig i hundra dagar före OS och när han själv förberedde sig som aktiv inför det största av mästerskap.

– Det påminner mycket om varandra. Du lever minut för minut och fokuserar på varje aspekt av det du ska prestera. Du testar hela tiden varenda detalj, säger Coe.

Med hundra dagar kvar till OS hade han som aktiv bortåt 200 träningspass kvar att avverka. Coe jämför det med den mängd arbete han och hans kollegor i Londons organisationskommitté har kvar att göra.

De flesta arenor är i princip klara och hela det enorma byggprojekt som ligger bakom ett olympiskt spel har gått i det närmaste felfritt.

Så vad oroar honom mest just nu?

– Inget speciellt. Med det sagt ska man komma ihåg att ett olympiskt spel förmodligen är den största utmaning en stad kan ta sig an, säger Coe och räknar upp alla parter, från den brittiska regeringen till Londons lokaltrafik, som samarbetar kring arrangemanget.

Coe tog över som ansvarig för Londons kampanj för att få OS ett drygt år innan Internationella olympiska kommittén (IOK) fattade sitt beslut i Singapore sommaren 2005. Coes avslutande tal till IOK:s makthavare har setts som avgörande för att London fick spelen.

London presenterade en vision om att använda OS för att driva på en förvandling av de fattiga, östra stadsdelar där Olympiaparken nu snart står klar att välkomna världen. Härom veckan hyllade IOK arrangörerna efter en sista granskning av förberedelserna.

– Om man ser till vad vi lovade i Singapore tycker jag att vi kommit långt i att leva upp till det. Nu ska vi hålla minutiös koll på detaljerna, det är skillnaden mellan ett bra och ett fantastiskt arrangemang, säger Coe.

Demonstrationer, strejker, transportkaos och framför allt terrorhotet kan fortfarande förstöra festen. Ansvaret vilar tungt på Sebastian Coes axlar, men han vill inte att London ska upplevas som en belägrad stad under OS.

– Det här är ett extraordinärt ögonblick i vårt lands historia.

Efter två olympiska guld som löpare står han själv inför ännu en triumf, om allt bara faller på plats när spelen officiellt drar i gång den 27 juli.