Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Coes program för att reparera friidrottens rykte

Sebastian Coe.
Sebastian Coe. Foto: Frank Augstein/AP

Budgeten för dopningstester inom friidrotten ska fördubblas. Det är en av de åtgärder som Internationella friidrottsförbundet (IAAF) utlovar för att reparera sitt svårt skadade rykte.

Efter den senaste tidens dopningsavslöjanden och skandaler inom IAAF:s ledning presenterar ordföranden Sebastian Coe omfattande åtgärder för att återskapa förtroendet för friidrotten. Tiopunktsprogrammet, som syftar till att skapa tillit både för IAAF:s ledning och kring tävlingsverksamheten, innehåller bland annat ett löfte om kraftigt ökade resurser för antidopningsarbetet.

Budgeten för dopningstester fördubblas, från fyra till åtta miljoner dollar (69 miljoner kronor) årligen, och antalet friidrottare i IAAF:s testpool fördubblas även den till att omfatta 1.000 personer.

IAAF ska också inrätta en speciell enhet som ska granska ärenden kring dopning, korruption, uppgjorda tävlingar och åldersmanipulering bland aktiva.

Sebastian Coe slår i ett uttalande fast att friidrotten är under press och att det är hans ambition att göra den mer attraktiv, särskilt för unga människor.

– Nyckeln till att uppfylla det målet är att skapa en sport som människor kan lita på, säger Coe, som efterträdde den brottsmisstänkte Lamine Diack som ordförande i somras.

Sedan dess har Coe själv hamnat i blåsväder, bland annat för sitt agerande i samband med att den amerikanska staden Eugene tilldelades VM 2021 utan omröstning. Det väckte starka reaktioner hos Svenska friidrottsförbundet eftersom Göteborg avsåg att kandidera. Även Nick Davies, en av Coes närmaste män, har tvingats lämna sin post under utredningen av hans agerande runt den ryska dopningsskandalen.

Tidigare ordföranden i Friidrottsförbundet, Björn Eriksson, nu riksidrottsbas, tycker att det är bra att IAAF presenterar en plan för hur man tänker gå vidare.

– Men det helt avgörande är att det här inte bara blir ord på ett papper utan att man skrider till handling omgående. Jag tror inte att Sebastian Coe och den nya ledningen har särskilt lång tid på sig för att få tillbaka förtroendet, säger Eriksson.

I reformprogrammet ingår en modernisering av IAAF:s konstitution, mer revision och kontroll av ekonomiska processer samt ett löfte om större öppenhet och kommunikation från förbundets etiska kommission.

Åtgärderna kan ses som en följd av den omfattande korruption inom IAAF som avslöjades av antidopningsorganisationen Wada i november. Del två av Wadarapporten offentliggörs den 14 januari.