Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/coleman-maste-acceptera-att-motivationen-inte-ar-pa-topp/

Sport

Coleman: ”Måste acceptera att motivationen inte är på topp”

Michelle Coleman och Adam Paulsson har tränat hårt de senaste veckorna, men inte vetat till vad.
Michelle Coleman och Adam Paulsson har tränat hårt de senaste veckorna, men inte vetat till vad. Foto: Jonas Lindkvist

I en idrottsvärld där allt är förändrat måste idrottarna blicka mot nya mål och nya möjligheter.

– Det som händer är utanför vår kontroll, och som idrottare tror jag att det har varit det svåraste att acceptera. Vi är så vana vid att ha kontroll, och ha en planering som vi följer, säger simmaren Michelle Coleman.

Tisdagens besked om att OS flyttas till 2021 ger därmed ett visst lugn. Nu vet de åtminstone det.

– Det svåraste i hela situationen har varit ovissheten. Beskedet om EM kom inte förrän i slutet av förra veckan, och även om man anade att det inte skulle bli av var det först när man visste säkert som det gick att förhålla sig till det, säger Michelle Coleman.

– Så sent som för en vecka sedan tänkte man att det kanske blir ett OS trots allt. Sedan svängde det snabbt när man märkte hur många internationella förbund som protesterade. Då anade man vartåt det lutade.

– Därför är det jätteskönt att beskedet om att det skjuts fram nu har kommit.

Michelle Coleman har nyss klivit upp ur bassängen i Eriksdalsbadet och gör träningskompisen Adam Paulsen sällskap på en av badets läktare.

Både Michelle och Adam ingår i träningsgruppen på NEC, simningens nationella elitcentra, men när vi träffas skulle de egentligen inte ha kört ett vanligt träningspass i sin hemmabassäng utan varit i Helsingfors för att på allvar dra i gång tävlingssäsongen.

Istället ligger flygbiljetterna oanvända hemma.

– Varken jag eller Michelle har egentligen lättat på träningen sedan i somras, bortsett från en kort period i höstas när Michelle körde världscupen. Det är mentalt tufft när man inte har fått känna sig fräsch på väldigt länge, säger Adam Paulsson.

– Ja. vi tog beslutet att inte ställa upp i kortbane-EM (i december) utan valde i stället att starta vår hårdträning tidigare. Nu skulle man fått komma ut ur den fasen och få känna sig snabb och fräsch, men av det blev det inget, säger Michelle Coleman med ett snett leende.

När de inte har några tävlingar att se fram emot får Sarah Sjöström och Michelle Coleman pressa varandra på träningarna.
När de inte har några tävlingar att se fram emot får Sarah Sjöström och Michelle Coleman pressa varandra på träningarna. Foto: Jonas Lindkvist

2020 var tänkt att bli ett intensivt tävlingsår för simmarna.

Första viktiga tävlingen var Swim Open i Stockholm i början av april. Nästa stopp var EM i Budapest i mitten av maj, och slutmålet var naturligtvis OS i Tokyo i slutet av juli.

För drygt två veckor sedan kom beskedet att Swim Open var inställt. I fredags blev det klart att det inte blir något sim-EM i maj och på tisdagen kom beskedet att OS skjuts fram till 2021.

 – Idealet hade naturligtvis varit om man hade tagit en dag i taget, men den inställningen kommer inte naturligt för oss. Det är något som vi får jobba med, säger Michelle.

26-åriga Michelle Coleman har klarat kvaltiderna till OS, men hade formellt inte blivit uttagen. I vårens och försommarens tävlingar var tanken att hon skulle övertyga SOK om att höstens fina form på 50 och 100 meter frisim höll i sig.

23-årige Adam Paulsson, som främst satsar på 400 meter frisim och 400 meter medley, har för varje år tagit steg åt rätt håll. I år var drömmen att det skulle räcka hela vägen till en OS-debut.

Nu har de ställts inför det faktumet att inget blir som planerat. En verklighet de delar med många andra elitidrottare.

– Det har varit skitsvårt att veta vad man tränar mot, men på något sätt har man fått försöka hitta kortsiktiga mindre mål, säger Adam.

– Jag tycker att det har varit svårt att hitta fokus och tänkt tankar som ”vad tränar vi egentligen för?”, säger Michelle.

– Men jag tror att man måste acceptera att motivationen inte är på topp, och att det är helt okej.

Tränarna Johan Wallberg och Carl Jenner har försökt skapa en så normal vardag som möjligt för simmarna.
Tränarna Johan Wallberg och Carl Jenner har försökt skapa en så normal vardag som möjligt för simmarna. Foto: Jonas Lindkvist

Det träningspass som just har avslutats har som vanligt genomförts under ledning av NEC:s huvudtränare Johan Wallberg samt Carl Jenner som ansvarar för de unga simmarna som är på väg uppåt.

– Vi försöker hålla allt så normalt som möjligt trots ovissheten om när tävlingarna väl drar i gång igen, berättar Johan Wallberg.

– Därför har vi inte gjort om träningsprogrammet utan bestämt oss för att fullfölja den träningscykel som vi är inne i, fortsätter han.

Att motivera de idrottare som redan tillhör världseliten är på många sätt den enkla delen. Nu när ovissheten skingrats kommer de snart att hitta motivationen igen.

Det är snarare de som är på väg uppåt, och som ännu inte har deltagit i ett mästerskap och där fått känna att priset de betalar för allt slit inte är för högt, som kan komma att behöva mest stöd.

För Michelle och Adam har det mentala arbetet att acceptera förändringarna redan startat. Vårt samtal om nuet har inte pågått länge förrän det blir tydligt att de bestämt sig för att det där med positivt tänkande är en nödvändighet.

– Jag försöker tänka att nu när OS skjuts fram till nästa år innebär det att jag har mer tid på mig att bli ännu bättre. Om jag börjar tänka att ”nu är jag i mitt livs form men får inte simma ett OS” blir det helt fel, säger Michelle Coleman och Adam Paulsson nickar instämmande.

Adam Paulsson håller tummarna för att EM ska kunna genomföras i augusti.
Adam Paulsson håller tummarna för att EM ska kunna genomföras i augusti. Foto: Jonas Lindkvist

Liknande tankar har tränaren Carl Jenner.

– Både för simmarna och oss tränare kan det här bli en tid där vi för ovanlighetens skull får chansen att stanna upp och verkligen fundera på vad vi gör och hur vi kan göra det ännu bättre, säger han.

– I vanliga fall finns inte den tiden utan när en sak är avklarad är man i tanken redan på väg till nästa. Kan vi använda den här tiden till att skruva på detaljer kan det visa sig att det kommer något bra ur det här.

I väntan på det där definitiva beskedet från IOK, Internationella olympiska kommittén, har simmarna tränat på som vanligt.

– Nu när vi vet får vi sätta oss ner och prata om hur vi ska gå vidare, säger Michelle Coleman.

På vägen mot OS kan det finnas något att sträva mot redan i år. EM i Budapest är bara uppskjutet. Planer finns på att i stället försöka genomföra det i augusti.

Inga datum är bestämda, och ingen vet om viruset tillåter det, men möjligheten finns.

– Det skulle kännas riktigt bra om EM blev av, men vi får vänta och se, säger Adam Paulsson.

När ingenting är definitivt i idrottens värld bestämde sig Michelle för att hon i stället behövde struktur och en tydlig planering i sitt privata liv.

– Ja, i måndags sökte jag in på högskolan igen. Jag sökte sommarskola och lyckades också komma in på en kurs som jag missade förra våren. Så nu pluggar jag på heltid igen, berättar Michelle Coleman.

– Jag kände att jag behövde några närtidsmål, inte bara långsiktiga.

Solens strålar lyser in genom Eriksdalsbadet stora fönster.

Bara ett fåtal människor passerar utanför dem, och inne i badet vilar ett ovanligt lugn.

I allt prat om simmarnas och tränarnas idrottsvardag är både simmare och tränare noga med att påpeka att oron och osäkerheten för vad det härjande viruset kommer att få för effekter på samhället i stort är större än besvikelsen över inställda mästerskap.

– Ja, mitt i allt måste man komma ihåg att även om idrotten är viktig för oss så är det andra saker som är viktigare nu, säger Johan Wallberg.

Läs mer: Sarah Sjöström om OS-flytt: ”Allt känns overkligt”