Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 19:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/coronakaoset-i-jvm-hopp-om-spel-men-inga-besked/

SPORT

Junior-VM ställs in efter coronakaos

Bild 1 av 2 Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén pratar med spelarna efter beskedet att JVM ställs in.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Personal arbetar med att städa bort märkena efter JVM i arenan i Red Deer efter beskedet att mästerskapet ställs in.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Coronasmittan kom in i JVM-bubblan i både Edmonton och Red Deer.

Det blev slutet för årets junior-VM i ishockey.

På onsdagskvällen kom beskedet att IIHF, internationella ishockeyförbundet, hade tagit beslutet att ställa in turneringen.

– Ett oerhört tråkigt besked. Jag lider med grabbarna som har startat turneringen positivt, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.

För såväl spelare som ledare kom onsdagens besked som en chock.

– Det är så klart sjukt tråkigt att JVM ställs in. Vi hade en speciell grupp här och kände att vi var på väg mot något bra, säger Juniorkronornas lagkapten Emil Andrae i ett pressmeddelande från Svenska ishockeyförbundet.

– Vi spelare känner stor besvikelse över beslutet, men respekterar det.

IIHF:s ordförande Luc Tardif säger att de har gjort allt de har kunnat för att genomföra turneringen på ett säkert sätt.

– Dessvärre räckte inte det. Nu måste vi lägga fokus på att få hem alla spelare och ledare på ett säkert sätt, säger han i ett uttalande.

Oron för coronakaos under junior-VM i ishockey i Kanada fanns naturligtvis redan på förhand. Inte minst bland de svenska spelarna och ledarna som före förra årets turnering drabbades av flera positiva fall.

De svenska juniorerna inledde JVM med två raka segrar. Någon mer match blir det inte.
De svenska juniorerna inledde JVM med två raka segrar. Någon mer match blir det inte. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Men den här gången gick allt smidigt från start.

Visserligen ställdes en träningsmatch in, men när turneringen drog i gång på annandagen var alla spelare pigga och friska.

På tisdagskvällen svensk tid ändrades bilden. Då kom beskedet att två spelare i det amerikanska laget i junior-VM i Kanada hade testats positivt för covid-19.

I och med det sattes hela laget i karantän, och matchen mellan USA och Schweiz som skulle spelats samma kväll ställdes in. USA fick lämna walkover tilldömdes Schweiz segern med 1–0.

På onsdagen kom beskedet att även matchen mellan Tjeckien och Finland, som skulle spelats i Edmonton, ställdes in sedan en tjeckisk spelare testats positivt.

Under onsdagskvällen florerade också flera samstämmiga uppgifter om att även matchen mellan Ryssland och Slovakien, som spelade i Sveriges grupp, skulle ställas in sedan en rysk spelare testats positivt för covid-19.

Någon bekräftelse från IIHF kom dock aldrig rörande den matchen. Strax efter tio på kvällen svensk tid meddelade man istället att hela turneringen ställs in.

– Otroligt tråkigt besked, även om vi respekterar det fullt ut i och med det rådande läget, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén i ett pressmeddelande.

– Vår känsla är att vi kunde ha gått riktigt långt.

För Tomas Montén, som missade förra årets JVM efter att ha testats positivt för covid-19 före avresan, var det här hans sista turnering efter sex år som förbundskapten.

– Det har varit det roligaste jobbet jag haft, och att det ska behöva sluta så här, med först JVM i fjol som jag missade på grund av covid och nu att hela årets turnering ställs in, känns oerhört trist, säger Montén.

Ämnen i artikeln

Ishockey JVM
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt