Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/coronapandemin-far-formel-1-premiaren-att-stallas-in/

Sport

Coronapandemin får formel 1-premiären att ställas in

Ferrari-personal på väg att packa ihop efter att tävlingen ställts in.
Ferrari-personal på väg att packa ihop efter att tävlingen ställts in. Foto: William West/AFP

Bara timmar innan den första träningen skulle hållas meddelar arrangörerna att formel-1-premiären i australiska Melbourne ställs in.

”Tyvärr är det här rätt beslut”, skriver Lewis Hamilton på Twitter.

TT Text

Orsaken till den inställda tävlingen är coronapandemin, som sveper fram över världen. Flera stall uttalar sitt stöd för beslutet och flerfaldige världsmästaren Lewis Hamilton tycker att beslutet är rätt.

”Allt vi vill är att hoppa in i våra bilar och börja köra, men vi måste vara realistiska och vi måste sätta hälsan och säkerheten först. Realiteten är att det här verkligen är allvarligt med människor som dör varje dag”, skriver han i ett Twitterinlägg.

Australiern Daniel Ricciardo håller med:

”Jag är förkrossad över att jag inte kan tävla på mitt hemma-GP här i Melbourne och inte inleda säsongen. Men till syvende och sist är det rätt beslut som fattats och jag tror att alla kan förstå att det här är något vi aldrig sett tidigare”, skriver han på Twitter.

Beskedet om att tävlingen ställs in kom strax efter att delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews sagt att man inte kommer att tillåta någon publik vid arrangemanget, och att det var upp till arrangörerna att besluta sig för om man skulle köra söndagens lopp utan publik eller ställa in det helt.

Då ringlade sig redan köerna långa utanför området. Internationella bilsportförbundet Fia säger att beslutet fattats då en majoritet av stallen tyckte att loppet skulle ställas in.

”Vi förstår att det här är en besvikelse för de tusentals fans som skulle se loppet och alla biljettinnehavare kommer att få full ersättning”, säger Fia i ett uttalande.

McLaren har sedan tidigare dragit sig ur efter att en stallmedlem testat positivt för coronaviruset.

Inte bara Melbourne – under fredagen kom flera besked. Totalt är nu de fyra första loppen på årets F1-kalender inställda.

Först ut att ställa in var tävlingen den 17-19 april i Shanghai, Kina. Sedan kom beslutet hastigt att även ställa in premiären under fredagen. Kort därpå meddelade arrangörerna för grand prix-tävlingen i Hanoi, Vietnam, den 3-5 april att även den tävlingen ställs in sedan landet nu konstaterats ha 45 smittade personer.

”Det var ett väldigt svårt beslut att ta i och med att 2020 är det året när Vietnam för första gången blev en av 22 länder som får stå värd för världens mest professionella och attraktiva motorrejs”, skriver den lokala arrangören i ett pressmeddelande.

Arrangören planerar dock att fortfarande hålla en formel-1-tävling i landet, men något nytt datum är ännu inte satt.

Tävlingen i Bahrain, som skulle ha arrangerats 20-22 mars, stoppades även den under fredagen trots det tidigare beslutet om att genomföra loppet utan publik.

Säsongen börjar därför tidigast den 1-3 maj i Nederländerna.

Läs mer: Så påverkas idrotten i världen av det nya coronaviruset