Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Croneman: AIK:s vd och hans polare har hoppat rakt i galen tunna

Det var ett inslag på Sportnytt i torsdags kväll –­ man kunde annars ha lagt en kvalificerad gissning på humorprogrammet ”Partaj”. Samtidigt kunde man lätt hålla sig för skratt.

Först ut var AIK Hockeys vd Peter Birath. Om det var han själv, eller SVT:s utsände, som valt intervjubakgrund förtäljer inte historien – hade jag varit reporter hade jag nog antingen nekat vd:n den (löjeväckande) propagandavinkeln, eller accepterat den och ställt saken på sin spets. Var Peter Birath verkligen seriös med det han sade, var det AIK:s knattar och ungdomar som skulle få betala klubbens polisnotor i framtiden?

Vi måste reda ut det här, det är viktigt.

Peter Birath stod alltså i en ishall med hockeytränande ungar i bakgrunden, slog ut med hela handen, vände sig mot rinken, nu skulle han visa upp de skrämmande konsekvenserna, vad som hotar, om AIK själva får stå för polisbevakningen till sina matcher.

Det skulle vara ”svagt för ungdomshockeyn”, hävdade han. Jo, exakt så: ”Svagt”. ”Pengarna måste fördelas på ett annat sätt”, fortsatte han. Det var ett konkret förslag, ett kraftfullt hot. Reportern hade inget att invända.

Om det var en ren propagandabluff så var den både billig och dum, för att inte säga helkorkad. Ingen, absolut ingen, sympatiserar med Peter Biraths slutsats, eller hans ”tvångsåtgärder”: Sjuåringarna skall pröjsa.

Eller menar han allvar, och det är ju ännu värre? Men det gör han förmodligen.
AIK, och de andra stora Stockholmsklubbarna, har i sin fan-kultur grupper som de inte kan kontrollera, inte någonsin har kunnat hantera, aldrig en enda gång ens vågat stöta sig med.

Det har snackats och babblats i snart 25 år. När polisen, och skattebetalarna, tröttnat på allt snickesnack och alla undanflykter, och när snart i stort sett varenda hemmmatch som spelas i till exempel fotbollsallsvenskan i Stockholm är en högriskmatch, sätter sig Peter Birath och hans polare ner och lipar. Att de sedan självmant hoppat rakt i galen tunna, genom bolagiseringen, kring vilken lagstiftningen i frågan är kristallklar (kommersiella tillställningar arrangerade av vinstdrivande bolag får stå för sina egna säkerhetskostnader) har de liksom inte fattat.

Det är som sagt lite värre än att vara blåögd. Det är snarast rakt av ointelligent.
Visa upp er budget, Peter Birath. Ta med dig dina vd-kompisar i de andra klubbarna och ge tittarna och läsarna klara besked: Visa hur mycket ni lägger på elitsatsningar, spelarlöner, bonusar och svindyra spelare (hur mycket kostade Bangura??), berätta sedan hur ni kapitalt misslyckats med att ordna säkra och trygga matchförhållanden för den vanliga publiken (som betalar) –­ och säg sedan högt och klart och tydligt att detta ert jättefiasko skall bekostas genom att knattar och juniorer beläggs med träningsförbud.

Gör det, säg det. Kapitulera, en gång till.

Nej, det var inget komiskt över detta, egentligen bara ren tragik. Björn Eriksson, den nationella samordnaren kring dessa frågor, avslutade däremot inslaget på Sportnytt, sin vana trogen, med lite Kalle Anka-humor: Han sade att det var som ett tåg, som lämnade Stockholms central: Först tuff tuff tuff, ­ sedan tufftufftuff!! Så fort skall frågan lösas. Är ni med?

Man kunde med andra ord dra en lättnadens suck, Björn Eriksson hade ryckt in och skulle kirra festen. Vet ni vad han sade mer? Håll i er nu, och kontakta vid behov Svenska akademiens språknämnd: ”Jag upplevde att det finns en dragning mot att alla inser att det här är viktigt, att nåt måste göras”.

Olé.