Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/cupseger-ger-blavitt-chansen-att-radda-ekonomin/

Sport

Cupseger ger Blåvitt chansen att rädda ekonomin

IFK Göteborgs klubbchef har många anledningar att hoppas på seger i torsdagens cupfinal mot Malmö FF på Gamla Ullevi.
IFK Göteborgs klubbchef har många anledningar att hoppas på seger i torsdagens cupfinal mot Malmö FF på Gamla Ullevi. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Det finns 30 miljoner skäl för IFK Göteborg att vinna torsdagens final i Svenska cupen mot Malmö FF. Vägen till de stora pengarna i Europa är kortare i år och ett avancemang till gruppspelet i Europa League skulle kompensera en hårt coronaansträngd ekonomi.

Det är två storheter i svensk fotboll som drabbar samman i cupfinalen på Gamla Ullevi och gärna vill ha en buckla till i prisskåpet. Malmö FF är redan kvalificerat för kvalet till Europa League. En finalseger skulle även ge IFK Göteborg möjligheten till de cirka 30 miljoner kronor som ett avancemang till Europa Leagues gruppspel belönas med. Till det kommer bonus för seger i kvalmatcherna.

Klubbchefen Max Markusson bekräftar att 30 miljoner ungefär motsvarar vad Blåvitt tog in i publikintäkter under fjolårssäsongen.

– Så är det, men det här är förstås inga pengar som vi kalkylerar med i vår budget, säger Markusson.

Läs mer: DN:s Johan Esk: ”Svårt att ta klubbarnas nödrop på allvar” 

Samtidigt är han medveten om att vägen till gruppspelet är kortare den här säsongen. På grund av de omständigheter som coronakrisen skapat har Uefa bestämt att de tre kvalomgångarna liksom playoff ska genomföras i enkelmöten, där lotten avgör vilket lag som får hemmaplan. Fortfarande en svår uppgift, men med lite tur i lottningen kan det bli enklare att avancera den här säsongen.

De publikfria matcherna har liksom för alla elitklubbar inneburit ett stort ekonomiskt bortfall. Markusson förklarar att man liksom de flesta klubbar justerat organisation och utgifter, men att det inte går att säga i dagsläget hur stort det ekonomiska bortfallet under säsongen kommer att bli.

– Vi vet ju bara hur mycket vi tappat fram till i dag och som alla andra avvaktar vi Folkhälsomyndighetens beslut, som ska komma i slutet av sommaren, vad det nu betyder, säger Markusson, som önskar ett besked i publikfrågan så snart som möjligt.

Blåvitt har gått igenom en tuff period, men fjolåret innebar en ljusning både sportsligt och ekonomiskt. Krisen har förändrat mycket.

– Vi gick in förra säsongen med en femårsplan, där vi sade att de två första åren skulle vara omställningsår. 2019 gjorde vi ett bättre resultat både sportsligt och ekonomiskt jämfört med vad många hade förväntat sig och vår förhoppning var att 2020 skulle bli en fortsättning på 2019. Vi vet inte hur pandemin kommer att påverka det här på lång sikt. Att vi står fast vid vårt slutmål är klart, men vi frågan är hur vi måste justera vår plan tidsmässigt, säger Markusson.

Malmö FF i en cupfinal på Gamla Ullevi hade normalt sett gett goda publikintäkter, men coronareglerna sätter stopp för det. I stället har IFK Göteborg dragit igång kampanjen #Fullsattfinal, där supportrar uppmanas att sätta in 25 kronor för att stötta föreningen. Under onsdagen hade över 11.000 personer bidragit.

IFK Göteborg har vunnit Svenska cupen sju gånger. Den senaste titeln kom 2015. Malmö FF har dubbelt så många, men man får gå tillbaka så långt som 1989 för att hitta den senaste.

Malmö har tack vare de senaste åren framgångar i Europaspelet har en ekonomi som ingen annan svensk klubb är i närheten av. Det egna kapitalet vid årsskiftet var enligt en genomgång av analysfirman Ernest&Young 513 miljoner. Att jämföras med IFK Göteborgs 22 miljoner. Med tanke på den allsvenska starten får MFF också bära favoritskapet. Det finns säkert en och annan AIK-are som hoppas på skånsk seger. Vinner Malmö FF cupen blir det fjolårets allsvenska fyra AIK som tar kvalplatsen till Europa League och får chansen till de 30 miljonerna.

Cupfinalen blir det första av två möten mellan IFK Göteborg och Malmö FF på kort tid. På söndag möts lagen i allsvenskan.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Malmö FF

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt