Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Perfekt start” på guldjakten för lag Edin

Other: Petter Arvidson/Bildbyrån

En perfekt start, men inte en perfekt match. Så beskrev den svenske skippern Niklas Edin premiärsegern i den olympiska curlingturneringen mot Danmark med 9-5.

 

De svenska världsettorna ses som favoriter tillsammans med Kanada i herrarnas OS-turnering. Lag Edin visade upp ett spel i premiärmatchen som inte talade emot favoritskapet.

Danmark, VM-silvermedaljörer 2016 med Rasmus Stjerne som skipper, hängde med i fyra omgångar, men sedan gick svenskarna från 2-2 till 7-2.

Att Sverige med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren lyckades stjäla två poäng i sjätte omgången mer eller mindre avgjorde kampen i Gangneungs curlingcenter.

– Det gick bättre än väntat. Jag hade väntat mig en gnetig match och vi dominerade rätt kraftigt, men när vi släppte en tvåa tillbaka tänkte jag att det här kan bli riktigt tajt, men när vi fick trean var det nästan game over, sade Edin.

Inför sista omgången var Danmark tvingat att stjäla tre poäng för att få till en skiljeomgång och efter en svensk miss där danskarna fick återplacera sin guardsten var det upp till Edin att avgöra med sista sten. Den var han säker på.

– En sådan kommer jag inte att missa under min livstid. Den gör jag tusen gånger av tusen, sade skippern, som på banan bredvid sig fick se huvudkonkurrenterna Kanada i sin öppningsmatch ha problem med Italien, coachat av svensken Sören Gran.

Det var först i sista omgången som skippern Kevin Koe lyckades säkra 5-3-segern.

– Jag flaggade faktiskt lite för Italien och tror att de kan skrälla lite. Att de spelar jämnt med Kanada visar att de kommer att göra det svårt för många lag. Det är ett lag som vi definitivt får se upp med själva också, sade Edin.

Redan på onsdagskvällen gäller det att vara koncentrerade igen för svenskarna. Hemmanationen Sydkorea står för motståndet och det lär höras i hallen. Edin säger att han är van vid att i OS-sammanhang ha publiken emot sig och minns Vanocuver 2010.

– Då var det burop och visslingar när man spelade stenen. Rena hockeypubliken. Det känns som att den här koreanska publiken är bättre och artigare på något sätt, sade Edin.

Sydkorea förlorade sin första match mot USA med 11-7, medan Storbritannien slog Schweiz med 6-5 efter skiljeomgång.

Läs mer: Materialförändringen som har gjort Sverige bäst i världen 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.