Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/curlingmatcherna-kan-forkortas-det-blir-inte-for-langt/

Sport

Curlingmatcherna kan förkortas: ”Det blir inte för långt”

Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg och Sofia Mabergs i Team Hasselborg. Foto: Mikael Fritzon/TT

Curlingmatcherna kan förändras i grunden. 

Internationella curlingförbundet överväger att minska antal omgångar i en match från tio till åtta. 

– Det kanske är positivt för tv-tittarna, säger OS-guldmedaljören Anna Hasselborg. 

När internationella curlingförbundet (WCF) träffas den 4-6 september i Cancún i Mexiko kommer längden på matcherna stå högt upp på agendan. Ett förslag som har lagts fram är att minska antalet omgångar som spelas från tio till åtta. 

Stefan Lund, generalsekreterare på Svenska curlingförbundet, berättar att man kommer stödja förslaget. 

– Vi står bakom att gå ner till åtta omgångar. Vi tycker det är rätt väg att gå, säger Lund. 

Lag Anna Hasselborg tog guld på både OS och EM i fjol. Hasselborg menar att det är positivt att frågan utreds och att det inte hade inneburit några större förändringar eftersom man endast spelar tio omgångar i mästerskapsmatcherna. 

– Ofta är det laget vinner på åtta omgångar, som vinner på tio. Det är väldigt många matcher på ett VM, då skulle det vara fördelaktigt med åtta i stället för tio omgångar. Vi är mer vana vid åtta än tio. De bästa lagen kommer ha god tid på sig att vinna ändå, säger Hasselborg. 

Hon pratar om att kvaliteten på isen har förbättrats och att även det är en faktor till varför en förändring i antal omgångar kan vara lämplig. 

– Tidigare kunde man behöva två omgångar för att spela in isen. Nu är den så bra på mästerskapen att lagen är redo att få fram offensivt från omgång ett. Men det är inte så naturligt att göra det, så det kan hända att man väljer att slå av och spela defensivt för att man nästan vill spara på isen. 

Stefan Lund säger att förändringen kan drivas igenom direkt alternativt att man väntar till efter OS 2022. Kanada har tidigare varit emot förslaget, dels på sportsliga grunder men även utifrån kommersiella aspekter. 

– Där resonerar man att om man tar ner två omgångar tappar man x minuter antal minuter reklamtid och då tappar man x antal pengar per match. Det har man som argument. 

En match i tio omgångar kan hålla på i cirka tre timmar. 

– Rent kommersiellt och tv-mässigt kommer vi ner i två timmar och då jag tror det kan bli lättare att få ut curling i media. För gemene man tror jag ändå åtta omgångar är optimalt, det blir inte för långt, säger Lund. 

Hasselborg vill inte diskutera curlingens publikvärde alltför mycket, men medger att förändringen kan vara bra även ur det perspektivet. 

– Det kanske är positivt för tv-tittarna, eftersom matcherna annars är ganska långa. Men det kommer de fortfarande vara, curling är curling.