Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 20:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/cykeltranaren-ska-ge-calle-halfvarsson-en-battre-spurt-han-har-blivit-samre/

Sport

Cykeltränaren ska ge Calle Halfvarsson en bättre spurt: ”Han har blivit sämre”

Bild 1 av 2 Calle Halfvarsson och Mattias Reck.
Foto: Robin Spindel
Bild 2 av 2 Calle Halfvarsson och Mattias Reck.
Foto: Robin Spindel

Calle Halfvarssons nya tränare pratar skånska och har samlat ihop några timmars erfarenhet av skidåkning på snö i livet. 

Med hjälp av effektmätare i stavarna och riktigt hårda intervaller vill cykeltränaren Mattias Reck att skidstjärnan ska bli en bättre spurtare. 

Om någon skulle fråga Mattias Reck om han kan åka längdskidor så skulle han svara nej. 

– Jag var ute för första gången på sju år och åkte rullskidor, och det är så svårt och läskigt, och ont i armbågen fick jag efter en halvtimme. Men jag har definitivt fått energi att ta tag i det här med att träna skidåkare, säger han.

Det experimenteras med träningen bland landslagets skidåkare. Frida Karlsson har börjat träna med en metod inspirerad av de norska löparbröderna Ingebrigtsen i vår. Calle Halfvarsson får influenser från cykelsporten.

Mattias Reck är en av tränarna i ett av världens bästa cykellag, Trek-Segafredo, och tränade tyske John Degenkolb när han vann klassikerloppen Milano-Sanremo och Paris-Roubaix. Enorma framgångar i världssporten cykel, men ingenting som ger särskilt mycket uppmärksamhet i Sverige, där längdskidåkning däremot är enormt populärt.

Men teamet kring Calle Halfvarsson hade tankar om att cykelsporten ligger så mycket längre fram vad gäller forskning och utveckling, och blev nyfikna på långloppskidåkaren Max Novaks samarbete med Mattias Reck i vintras. 

Nu ska Reck tillsammans med Mattias Nilsson som nyss avgått som tränare i skidlandslaget, hjälpa Calle Halfvarsson.

Men han är noga med vilken roll han har.

– Det är lätt hänt att man dömer och kritiserar. Jag har sett det på kommentarerna: ”det är bra att du kommer in, det behöver hända mycket i skidor”. Jag är mer ödmjuk än så. Om det finns en viss praxis så finns den gör att den har överlevt och fungerat, säger Mattias Reck.

De kommer att ha färre dubbelpass, för att få längre tid till återhämtning. Och medan den Ingebrigtsen-influerade träningen med ”dubbeltröskel” går ut på att stärka uthållighet i hög fart, vill Reck satsa mer på högintensiv träning med Halfvarsson, för att kunna hänga med i den höga farten fram till spurten, och avgöra.

– Calle har varit en rätt bra spurtare, men han har blivit sämre. Och det är lite av min specialitet att jobba med klassikeråkare som har en bra spurt. Och Calle är stark som fan, säger Mattias Reck.

Calle Halfvarsson tror på idén.

– När man börjar komma till den här åldern gäller det att hålla i det där, så att man inte blir seg. Det gäller att hålla ett högt tempo när man kör intervaller, säger 31-åringen.

Han satsar särskilt på femmilen i VM i vinter. Och där är spurten och rycket viktiga, menar Mattias Reck.

– Chansen att gå loss solo och vinna är ganska minimal. De flesta tävlingar kommer att avgöras i en mindre grupp där man spurtar. Och därför måste Calle bli bättre på att spurta igen, säger han.

Träningen i cykel har under de senaste åren digitaliserats, och baseras numera på effektmätare. Mattias Reck kan varje dag detaljerat titta på och analysera data över vilket jobb hans cyklister gjort, både på träning och på tävling. 

I skidåkning är det inte lika lätt att mäta prestationen som när man har en maskin som cykeln att utgå ifrån. Men i veckan provade de att åka rullskidor med stavar som har effektmätare i handtagen.

I cykel har wattmätarna visat att man egentligen kör mycket hårdare på tävling än vad pulsen kan visa, säger Mattias Reck. Därför tränar man mer ”polariserat” än för 20 år sedan: när man kör hårda intervaller så är de riktigt hårda. 

Mattias Reck påpekar att cykel och skidor har helt olika struktur, cykel är i mångt och mycket en lagsport vilket gör den mer taktisk. Men i ett klassikerlopp i cykel kan det hända massor under vägen: attacker, grupper som bildas, cyklister som kör ikapp och faller ifrån. Medan många tycker att masstartslopp i skidor är enformiga. Går det att träna annorlunda för att få till mer ryckiga och händelserika skidlopp?

– Helt plötsligt går det lugnt, sedan nästa minut sticker någon, och då är det två, tre minuter där man ska försöka hänga med. Det är inte som ett individuellt lopp där man ska försöka hålla ett jämnt, hårt tempo hela vägen. Så det går absolut att träna för masstarter, säger Calle Halfvarsson. 

Mattias Reck säger att man kanske inte ska lita på vad en cykeltränare säger om saken. Men han påpekar att effektmätning visar hur väldigt hårt man måste köra för att bli av med sina värsta motståndare i en masstart. 

– Där tror jag definitivt att skidåkare skulle kunna utvecklas lite mer, att köra ännu mer korta drag med riktigt hög intensitet, för att fixa den typen av attacker, säger han.

Läs mer: Sverige värvar stjärnvallaren från norska landslaget: ”Känns spännande”