Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dagen-da-sarah-sjostrom-skulle-skrivit-historia/

Sport

Dagen då Sarah Sjöström skulle skrivit historia

När inget blev som det var tänkt sommaren 2020 blickar den svenska simstjärnan Sarah Sjöström nu mot 2021.
När inget blev som det var tänkt sommaren 2020 blickar den svenska simstjärnan Sarah Sjöström nu mot 2021. Foto: Lotta Härdelin

Tidigt på morgonen måndagen den 27 juli 2020 skulle Sarah Sjöström ha blivit historisk.

Men istället för att simma OS-final i Tokyo låg den svenska simstjärnan och sov hemma i sin säng i Stockholm.

– Det känns väldigt avlägset – till och med overkligt – att ett OS skulle ha avgjorts nu. Så mycket har hänt på kort tid att man nästan har glömt det, säger Sarah Sjöström.

I och med att intresset för simning är stort i USA drev tv-bolaget NBC igenom att OS-finalerna i Tokyo skulle avgöras på förmiddagen – vilket innebär kvällstid i USA – i stället för som i normala fall på kvällen.

Strax efter halv fyra på måndagsmorgonen svensk tid skulle därför startskottet för OS-finalen på 100 meter fjärilsim ha hörts i den fullsatta simarenan i Tokyo.

Där och då skulle Sarah Sjöström ha tömt sin kropp på all dess kraft och energi för att bli den första kvinnan i historien som tog guld på 100 meter fjärilsim två OS i rad.

Att få i mig tillräckligt med mat har varit en av mina största utmaningar i väldigt många mästerskap. Det är något som jag fått kämpa med.

Hade inte det nya coronaviruset förändrat planerna hade Sarah Sjöström den här måndagen i juli vaknat tidigt av att alarmet på mobilen talade om att det var dags att börja ladda för guld.

Första grenen på måndagens finalpass – som skulle ha inletts 10.30 japansk tid – var OS-finalen på 100 meter fjärilsim. 

– Jag bestämde mig tidigt för att inte se de tidiga finalerna som ett problem. Jag brukar tänka att jag ska vara i en sådan bra form att jag ska vara redo att simma mitt livs snabbaste lopp oavsett vilken tid på dygnet finalerna avgörs.

– Att tvingas maxprestera redan på morgonen är inget nytt för mig. I de första mästerskapen som jag var med på var jag tvungen att gå för fullt redan i försöken för att ta mig vidare.

Hur ser dina rutiner ut när du vet att du ska prestera på topp på morgonen/förmiddagen?

– Jag ser till att jag får längre tid för uppladdning. Därför går jag upp väldigt tidigt och går en promenad, eller till och med simmar lite i hotellpoolen, innan vi åker till arenan.

Hur gör du för att få i dig tillräckligt med mat så tidigt?

– Det varit en av mina största utmaningar, oavsett vilken tid finalerna har avgjorts, i väldigt många mästerskap. Under mästerskapen har man mycket sämre aptit både för att man är trött fysiskt, men också för den spänning som man lever under. 

– Så att få i mig tillräckligt med mat är något som jag har kämpat med, och fortfarande måste kämpa med.

– Under förra sommarens VM var Stig Mattsson (SOK:s kostrådgivare) med oss på plats i Gwangju och det var väldigt givande. Han var ständigt på mig och såg till att jag fick i mig tillräckligt med kolhydrater och vätska. Utan Stig tror jag inte att jag hade lyckats ta fem medaljer i Gwangju. Då hade nog orken varit slut de sista dagarna. 

– Så jag lärde mig mycket under det mästerskapet, både vad jag måste äta och hur mycket, som jag kommer att ha nytta av under OS.

Sarah Sjöström var redan 2017 äldst i finalfältet på 100 meter fjärilsim.
Sarah Sjöström var redan 2017 äldst i finalfältet på 100 meter fjärilsim. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

För även om tidsplanen har förändrats är målet detsamma. När den framflyttade OS-finalen på 100 meter fjärilsim förhoppningsvis kan avgöras om ett år ska Sarah Sjöström vara i sitt livs form.

Frågan är dock vem som tjänar mest – eller om man så vill förlorar mest – på att OS flyttas fram ett år.

Är det rutinerade Sarah Sjöström, som fyller 27 år i augusti, eller de unga talangerna som stormar fram på 100 meter fjärilsim?

Redan i VM-finalen i Budapest 2017 – som Sarah vann – var hon äldst i startfältet och när hon i förra sommarens VM för första gången sedan 2011 fick se sig besegrad i en VM-final på 100 meter fjärilsim var det av en tonåring, 19-åriga kanadensiskan Maggie MacNeil.

– Jag har tänkt på det, och självklart finns det flera aspekter. För mig har det varit nyttigt med ett lugnt halvår. Det har gjort att jag känner ett väldigt sug efter att tävla, säger Sarah Sjöström.

– Jag tror att tävlingsuppehållet har varit tuffare för juniorerna, åtminstone hade jag känt det så om det hade hänt när jag var junior. När man är ung kan det vara jobbigare att mentalt hantera en sådan här stor besvikelse, och även svårare att komma tillbaka fysiskt. När jag numera kommer tillbaka till träningen efter en ledighet tycker jag att jag har kontroll, och att jag inte har tappat speciellt mycket. Så var det inte när jag var tonåring.

– När jag pratat med mina simkompisar har de varit inne på ungefär samma linje som jag, fast det kanske beror på att de också är något äldre och gärna vill tro det.

Sarah Sjöström skrattar gott innan hon fortsätter:

– Bara för att jag säger så här kommer säkert en massa juniorer simma snabbt i Tokyo nästa sommar.

I Rio tog Sarah Sjöström tre OS-medaljer, guld på 100 meter fjärilsim, silver på 200 meter frisim och brons på 100 meter frisim.
I Rio tog Sarah Sjöström tre OS-medaljer, guld på 100 meter fjärilsim, silver på 200 meter frisim och brons på 100 meter frisim. Foto: Christine Olsson/TT

För att fylla tomrummet efter den OS-final som inte blev av, drömmer vi oss för en stund tillbaka till Rio 2016.

Pressen på Sarah Sjöström, som var stor guldfavorit, inför finalen på 100 meter fjärilsim var enorm.

– Jag kände av pressen både fysiskt och psykiskt och var inte säker på om jag skulle klara av att hantera den. Så när jag gick i mål och såg att jag inte bara hade vunnit OS-guldet utan också gjort mitt livs snabbaste lopp var första känslan lättnad. Sedan kom glädjen och stoltheten, berättar Sarah Sjöström.

Men det starkaste minnet från guldkvällen i Rio, när Sarah Sjöström blev den första svenska kvinnliga simmaren att ta ett OS-guld, inträffade först några timmar efter finalen.

Trots att fyra år har gått sedan dess blir Sarah berörd när hon berättar om det.

– Jag kom inte tillbaka till OS-byn förrän sent på natten. Trots det var Michelle (Coleman) och Jennie (Johansson) vakna och väntade på mig. Den stunden glömmer jag aldrig. Känslan när jag fick krama om dem är oslagbar. 

Jag längtar efter att träffa mina träningskompisar.

I stället för att resa världen runt och tävla har Sarah ägnat våren och sommaren åt att plugga till personlig tränare.

– Det har varit väldigt kul, och är något som jag tror att jag även kommer ha nytta av under min aktiva karriär. Utbildningen har gett mig ännu mer kunskap om hur viktig helhets tänket är.

Efter ett par veckors semester ska Sarah nu dra i gång simträningen igen. Förhoppningen är att hon någon gång inom den närmsta framtiden ska kunna resa till Turkiet där hennes internationella simklubb Energy Standard har sin bas.

– Flera av mina träningskompisar är redan där, och jag längtar efter att träffa dem.

– Vi har visserligen väldigt bra träningsmöjligheter här i Sverige, men jag skulle vilja åka dit i två veckor för att helt kunna koncentrera mig på träningen. 

Läs fler delar i serien ”I stället för OS”:

Peder Fredricson: Ett udda mästerskap i sikte: ”Det skulle bli något alldeles extra” 

Truls Möregårdh: ”Jag vinner hellre silver på junior-VM än går på fest” 

Linnea Stensils: ”En död kropp är väl det sista man vill hitta i vattnet”

Louise Hansson: ”I vattnet släpper de negativa tankarna”

Bengtsson gratulant i stället för medaljör 

Alex Bjurberg Kessidis: ”När jag vunnit EM, VM och OS – då kan jag dö”

Seglaren Anton Dahlberg efter OS-tomheten: ”Vi ska ha hundra ord för vågor” 

Perseus Karlström går ensam längs Eskilstunas gator

Handbollsproffset Carin Strömberg: ”Jag gillar inte orden duktig flicka” 

Ämnen i artikeln

Simning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt