Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 12:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dahlin-ny-ordforande-for-skidskytteforbundet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Dahlin ny ordförande för Skidskytteförbundet

Olle Dahlin.
Olle Dahlin. Foto: Håkan Blidberg/Svenska Skidskytteförbundet

Olle Dahlin är Internationella skidskytteförbundets nye ordförande över en mandatperiod på fyra år.

Svensken valdes vid en omröstning på IBU:s kongress i Kroatien där han fick 39 av rösterna, jämfört med sin motkandidat, lettiskan Baiba Broka, som fick 12 röster.

53 av de 54 medlemsländerna hade rösträtt i ordförandevalet, som Dahlin vann med klar majoritet. Den nation som saknades i omröstningen var Ryssland, som tidigare under dagen nekats att komma tillbaka som fullvärdig medlem efter dopningsskandalen i landet.

Dahlin är ordförande i Svenska skidskytteförbundet och har suttit i IBU:s styrelse i flera år. 64-åringen sade inför valet att han vid en eventuell valseger skulle prioritera att tillsätta en oberoende utredningskommission som ska genomlysa hela IBU:s verksamhet, och som längre fram ska leda till ”en genomgripande förändring av IBU:s konstitution”.

Det var första gången på 25 år som en ny IBU-ordförande valdes. Förre IBU-ordföranden Anders Besseberg klev av sin post, som norrmannen haft sedan 1993, i april i år efter att ha blivit föremål för en utredning om korruption i samband med hanteringen av Ryssland.

Dahlin lovade i en DN-intervju att förklara skandalen med Besseberg för IOK öga mot öga, om han blev vald. För att IBU ska få det IOK-bidrag som är så viktigt för förbundet.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.