Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dalkurd-en-klubb-som-kan-ha-tappat-sin-identitet/

Sport

Dalkurd – en klubb som kan ha tappat sin identitet

Dalahästen i klubbemblemet skulle bytas ut mot en get. Förslaget skrotades – var det bara en PR-kupp för ett skuldtyngt Dalkurd?
Dalahästen i klubbemblemet skulle bytas ut mot en get. Förslaget skrotades – var det bara en PR-kupp för ett skuldtyngt Dalkurd? Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Den 4 februari aviserade Dalkurd att man övervägde att byta namn, från Dalkurd FF till Brati FC. Dalahästen i klubbemblemet skulle bytas ut mot en get.

Förslaget väckte känslor hos fansen, och två dagar senare skrotades planerna. Men frågan kvarstår, håller klubben på att tappa sitt ekonomiska fotfäste, och sin identitet efter flytten från Dalarna?

Utspelet visar tydligt att klubben är i desperat behov av friskt kapital inför den säsong som väntar. Efter degraderingen från allsvenskan hösten 2018 har ekonomin varit skör.

Dalkurd gjorde ett minusresultat på 18,6 miljoner kronor under 2019, vilket löstes med Uefa-pengar (solidaritetsersättningar), att 19 eldsjälar köpte aktier, att gamla lån delvis skrevs av och med nya lån.

Klubben har medgett att man var ytterst nära konkurs.

Förra året hamnade klubben på nytt i skarpt läge. Pandemin innebar att man tvingades spela inför tomma läktare, endast ett fåtal köpte ”soffbiljetter”, och souvenirförsäljningen dök.

Enligt den officiella supporterföreningen Bagarna har Dalkurd miljonskulder. Och det faktum att klubben dessutom åkte ur superettan innebär att man går miste om runt åtta miljoner kronor i form av tv-pengar, avtal och bidrag.

Spelarna deppar efter en förlust i superettan i oktober. Att klubben trillade ur näst högsta serien betyder rejält mindre pengar i kassan.
Spelarna deppar efter en förlust i superettan i oktober. Att klubben trillade ur näst högsta serien betyder rejält mindre pengar i kassan. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Dalkurd kommer ursprungligen från Borlänge. Grundades av kurder i september 2004, utifrån ett socialt projekt finansierat av IK Brage för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar.

Klubben spelade första seriematchen säsongen 2005, i division 6. Laget hade en snittålder på 17 år under den första säsongen.

Säsongen 2008 var ungefär hälften av spelarna i truppen kurder från provinsen Mardin i Turkiet.

Med fyra omgångar kvar i norrettan 2015 var seriesegern i princip säkrad. Dalkurd var fortfarande obesegrat, hade vunnit 15 av 22 matcher. Marginalen till tvåan Akropolis var tio poäng.

Klubben höll då ett extra årsmöte. Anledningen var att besluta om att bilda aktiebolag.

I februari 2016 köpte miljardären Kawa Junad in sig i aktiebolaget. I dag äger bröderna Kawa och Sarkat Junad maximalt tillåtna 49 procent av AB Dalkurd. Resterande 51 procent ägs av Dalkurd FF, som fram till helt nyligen endast hade cirka 150 medlemmar.

Kawa Junad är verksam inom telekom och media i Irak.

Det tänkta namnbytet till Brati, som betyder ”broderskap” på kurdiska, och ny logotyp var en åtgärd för att locka nytt, externt kapital till klubben.

Ordföranden i Dalkurd FF, Sarkat Junad, tog också upp tråden om en utvecklad ekonomi när han presenterade förslaget på Dalkurds hemsida.

”Vi strävar inte bara efter att investera i den sportsliga verksamheten i vår nya klubb Brati FC, men också att bidra till vårt samhälle, utveckla ekonomin och att bekräfta ambitionerna och förhoppningarna från vår mest värdefulla tillgång, våra supportrar.”

”Brati FC:s nya varumärkesidentitet inkluderar ett nytt klubbemblem, färger och många planerade interna reformer inom flera områden och en högt aktad fotbollsakademi för att ta hand om den nya generationen fotbollsspelare”, förklarade Sarkat Junad, på Dalkurds hemsida.

I oktober 2017 säkrade Dalkurd spel i allsvenskan och fansen i Borlänge jublade ihop med spelarna. Byte av spelort blev sedan inte lyckat.
I oktober 2017 säkrade Dalkurd spel i allsvenskan och fansen i Borlänge jublade ihop med spelarna. Byte av spelort blev sedan inte lyckat. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Men klubbens anhängare köpte inte resonemanget. Flera menade att ett namnbyte skulle innebära att klubbens själ och identitet dör och att supportrarna skulle försvinna för gott.

Att förslaget snabbt drogs tillbaka förklarade ordföranden i Dalkurd AB, Alan Dogan, i en intervju med Upsala Nya Tidning:

”Vi har haft problem att få in medlemmar trots att vi har en stor fanbase. Med flytten (till Uppsala) dog intresset och sedan hade vi lite negativ publicitet också.”

”Vi vet att vi kan få fler sponsorer ute i världen med ett namnbyte och även i Sverige där namnet tagit skada. En dag som denna visar vi dock den styrka och urkraft som finns i Dalkurd och kring vår logga. I dag blir alla påminda om varför vi är så speciella för så många”, sade Alan Dogan till UNT.

På frågan om förslaget om byte av namn, emblem och färger var en PR-kupp svarade Dogan:

”Jag tror att alla våra supportrar behövde en väckarklocka, att vi finns kvar och att vi spelar i Uppsala och division I. Vad Dalkurd betyder har inte med serietillhörighet eller Borlänge och Uppsala att göra. Den påminnelsen fick man, och sedan får man spekulera.”

Dalkurd spelade hemmamatcherna på Domnarvsvallen i Borlänge fram till och med 2017. Man delade arenan med IK Brage. Men det gnisslade i dialogen med kommunen. Dalkurd ansåg att man hade sämre villkor än traditionstyngda Brage. Och man beslöt därför att byta verksamhetsort.

Först försökte man komma in på Brommapojkarnas hemmaplan Grimsta IP, men Stockholms stad sade nej.

Då flyttade man i stället hela elitverksamheten till Uppsala.

Men eftersom Studenternas IP var under ombyggnad spelades hemmamatcherna på Gavlevallen i Gävle, både 2018 och 2019, innan man kom in på Studenternas förra året.

Oktober 2018. Det är glest på läktarna på Gavlevallen inför att Dalkurd ska möta Häcken i allsvenskan.
Oktober 2018. Det är glest på läktarna på Gavlevallen inför att Dalkurd ska möta Häcken i allsvenskan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Dribblande med verksamhetsort är en ny företeelse i svensk fotboll. Athletic FC (AFC) flyttade från Solna till Eskilstuna 2017 för att få bättre villkor. När Dalkurd valde att kopiera AFC drog Svenska fotbollförbundet i handbromsen.

Från och med 2019 är det inte längre möjligt att flytta klubbar på NHL-manér, där högstbjudande kommun eller företag lockar till sig lag i de högsta serierna. Byter man ort över en distriktsgräns blir nu följden att man flyttas ner i seriesystemet och får börja om på lägsta nivå.

Flytten från Borlänge innebar att Dalkurd tappade sin identitet, och sin publik.

Publiksnittet hemma under 2018 var endast 1.058 åskådare. Sämsta publiksnittet genom alla tider i allsvenskan. En 94 år gammal notering, från allsvenskans första säsong, raderades.

Och 2019 snittade man usla 202 åskådare i hemmamatcherna. Den sämsta noteringen genom tiderna i superettan.

Man var inte ens i närheten av Gefle IF, som man delade Gavlevallen med. Trots en riktigt svag säsong i en division lägre, division 1 norra, snittade Gefle IF 854 åskådare det året.

I helgen förlorade Dalkurd mot Häcken med 0–2 i Svenska cupen. På tisdagen har klubben årsmöte och nu raggas det nya medlemmar.
I helgen förlorade Dalkurd mot Häcken med 0–2 i Svenska cupen. På tisdagen har klubben årsmöte och nu raggas det nya medlemmar. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Förslaget om att byta namn och klubbmärke var, som klubben skriver på hemsidan, ett ekonomiskt nödvändigt ont för att förtydliga det skarpa läge Dalkurd befinner sig i, och har gjort de senaste åren.

”Vi har endast 150 betalande medlemmar och detta räcker inte alls ekonomiskt om vi menar allvar med ambitionerna att bli en medlemsklubb. Ska vi attrahera de stora sponsorerna behöver vi och måste vi bli betydligt fler.”

På hemsidan skriver man vidare att målet är 6.000 betalande medlemmar till årsmötet den 23 februari.

Och för att lägga ribban erbjuder sig Dalkurd FF:s ordförande Sarkat Junad att betala medlemskapet för de 1.000 första personerna som registrerar sig. Sponsorn Bazar Snabbgross betalar medlemskapet för de nästföljande 1.000 personerna. Dalkurd AB:s ordförande Alan Dogan betalar medlemskapet för ytterligare 250 personer.

Med andra ord handlar det om att supportrarna ska få ihop 3.750 betalande medlemmar.

”Med tanke på de senaste dagarnas engagemang och det faktiska antalet följare vi har på våra sociala medier, så räknar vi med att det här bli en enkel match för våra supportrar”, skriver Dalkurd på hemsidan.

Men det vore synd att säga att det har varit någon rusning. När klubben senast presenterade siffror på hemsidan, åtta dagar före tisdagens årsmöte, var det bara 1.424 personer som tecknat sig för medlemskap.

Det innebär att det fortfarande finns drygt 1.800 gratis medlemskap som inte utnyttjats. Och att klubben är fjärran från målet på 6.000 betalande medlemmar.

Läs mer:

Tuffa tider för allsvenska lagen: ”Vi låg platt på marken och hoppades vi skulle överleva”

Ämnen i artikeln

Fotboll
Dalkurd FF

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt