Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/damerna-far-maka-pa-sig-for-herrarnas-em-inte-lage-for-nagon-offerkofta/

Sport

Damerna får maka på sig för herrarnas EM: ”Inte läge för någon offerkofta”

Zecira Musovic.
Zecira Musovic. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Herrarnas fotbolls-EM skjuts upp till 2021. Då får damerna maka på sig. 

Damernas EM i England samma sommar flyttas till ett ännu obestämt datum. 

– Men nu är inte läge att ta på sig någon offerkofta, säger den svenska andramålvakten Zecira Musovic. 

Hon står näst på tur att ta över mellan stolparna den dagen Hedvig Lindahl tackar för sig.

Men Rosengårds mästarmålvakt Zecira Musovic går likt nästan hela idrottsvärlden i ovisshet i spåren av det nya coronaviruset.

På tisdagen kom Uefas, det europeiska fotbollsförbundets, besked att herrarnas EM 2020 flyttas fram ett år. Det påverkar även damernas EM – som skulle ha avgjorts i England samma sommar.

Damernas mästerskap 2021 flyttas fram. Till när är ännu oklart.

– En spontan tanke, och så som mina tankar har gått inför det här, är att hälsan går först. Fotbollen kommer i andra hand, säger Musovic kort efter beskedet.

Herrarnas EM påverkar damernas, borde det vara tvärtom?

– Nej, herrarnas EM är det som kommer först i tid nu. Det är ett stort event och det är klart att det är en primär fråga för dem (Uefa) att diskutera.

– Vi är inte bortskämda med att prioriteras. Men nu är inte läge att ta på sig någon offerkofta och börja klaga om varför vi inte ska gå först. Man får ha en tillit till att de som har höga poster gör vad de ska.

Backklippan Nilla Fischer säger till Expressen:

– Det känns lite typiskt att vårt mästerskap ska flyttas på grund av flytten av herr-EM. Samtidigt förstår man ju om det är praktiskt svårt att hitta en lösning på allt. Läget är som det är och det är bara att acceptera.

Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa, säger till DN att han inte tycker det är tid att resonera i termer av att damerna får anpassa sig till herrarna.

– Jag tycker att det här är ett tillfälle att visa solidaritet och enighet. Hade det varit tvärtom hade vi fått agera på liknande sätt, det har ingenting att göra med vilket kön det är på sommarens mästerskap, säger han.

En arbetsgrupp ska nu titta på exakt när damernas EM ska spelas. Det kan skjutas till senare 2021 eller ett helt år framåt.

– För egen del tror jag att det bästa hade varit om man gjorde samma sak med damerna som man har gjort med herrarna, att man flyttar det ett år framåt i tiden och spelar 2022 i stället för att vara störd av andra mästerskap som finns runtomkring, säger Karl-Erik Nilsson.

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson säger om tisdagens besked:

– Min huvuduppgift är först och främst att vi tar oss till EM. Efter det kan man diskutera var och när och varför.

– Och det är ju inte bara fotbollen som det handlar om. Hela världen förändras dag för dag.

Hur är det att vara idrottare i dessa dagar?

– Jätteoverkligt, säger målvakten Zecira Musovic, som på tisdagen tränade under restriktionen att undvika omklädningsrum och inomhusmiljöer.

– Det är en jättekonstig situation att först och främst inte veta om vår landskamp i april ska spelas (EM-kvalmatchen mot Ungern i Göteborg flyttades fram kort efter DN:s intervju med 23-åringen), och sen ska OS kanske inte heller spelas och nu ska EM flyttas. 

Läs mer:

Fotbolls-EM skjuts upp till 2021

Andreas Granqvist vill skjuta upp sitt avsked till landslaget