Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/damkronornas-forbundskapten-far-ga/

Sport

Damkronornas förbundskapten får gå: ”Blev jättebesviken”

Ylva Martinsen får inte förlängt kontrakt som förbundskapten för Damkronorna.
Ylva Martinsen får inte förlängt kontrakt som förbundskapten för Damkronorna. Foto: Tomi Hänninen/Newspix24

Damkronornas Ylva Martinsen får lämna sitt uppdrag.

Hennes kontrakt går ut den sista april, och förbundet har valt att inte förlänga det.

– Jag blev jättebesviken när jag fick beskedet. Jag hade gärna velat fortsätta, säger Ylva Martinsen.

Ny förbundskapten blir Ulf Lundberg.

I lördags kom beskedet att samtliga VM-turneringar för damer är inställda. I måndags kom beskedet att Damkronornas säsong därmed är inställd.

Och på onsdagen kom alltså beskedet att Damkronorna nu byter förbundskapten. Ylva Martinsens kontrakt som går ut den sista april kommer inte att förlängas.

– När Ylva Martinsens kontrakt går ut har vi valt att anställa en ny förbundskapten, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i en intervju på förbundets Twitterkonto.

Ny förbundskapten är Ulf Lundberg, som bland annat tränat Södertälje och som också har varit coach för U16-landslaget.

– Att få uppdraget som förbundskapten för Damkronorna känns väldigt spännande och stimulerande. Att få representera ett svenskt landslag är stort, säger Ulf Lundberg i ett pressmeddelande.

Ylva Martinsen, som har en gedigen spelarkarriär och som tränat såväl klubblag som varit förbundskapten för juniorerna, tog över som förbundskapten för Damkronorna inför säsongen 2018/19.

Förra våren åkte Damkronorna för första gången ur A-VM, och den här säsongen skulle resan tillbaka till finrummet börja.

Men vägen dit blev komplicerad.

I samband med första landslagssamlingen den här säsongen kom beskedet att samtliga aktuella spelare bojkottade landslaget. Spelarna var missnöjda med förbundets ekonomiska satsning, och deras engagemang i landslaget.

Först i mitten av oktober löstes konflikten. Efter det hann landslaget med två landslagsturneringar under Ylva Martinsens ledning innan beskedet kom att VM var inställt.

Vad tar du med dig från de här två åren?

– Dels att jag har haft fantastiskt roligt med hela ledarteamet och med spelarna. Jag tar också med mig resan som vi har gjort efter besvikelsen i Pyeongchang (OS i februari 2018). Vi fick ju tuffast tänkbara förutsättningar direkt i och med att SOK för första gången helt drog tillbaka stödet. Trots det jobbade vi på, säger Ylva Martinsen.

– Det är klart att konflikten bröt planen något, men vi fick två turneringar den här säsongen och i februariturneringen kände vi att vi stod med ett gäng spelare som hade sänkta axlar. Det var fantastiskt kul att känna att vi på något sätt hade brutit och förändrat den kultur som vi fick ärva.

Vad gör du nu? Går du tillbaka och jobbar som polis eller stannar du kvar i hockeyns värld?

– Jag vet faktiskt inte. Jag hoppas kunna jobba vidare med ledarskap, men om det blir inom ishockey eller någon annan idrott eller om det blir inom polisen får vi se.