Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/damlandslaget-overklagar-i-kampen-om-loner/

Sport

Damlandslaget överklagar i kampen om löner

USA:s landslag vid VM 2019.
USA:s landslag vid VM 2019. Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Spelarna i USA:s damlandslag i fotboll ger inte upp kampen för jämlika löner.

De väljer nu att överklaga förlusten i en domstol nyligen.

TT Text

Det amerikanska damlandslaget i fotboll får inte lägre ekonomisk ersättning än sina herrkollegor. Det beskedet lämnade en domstol i Los Angeles nyligen och avfärdade därmed landslagets stämningsansökan på hundratals miljoner kronor mot sitt eget förbund. Nu väljer laget att överklaga domen.

– Jämställda löner innebär att man betalar de kvinnliga spelarna lika mycket vid en vinst som man betalar männen. Argumentet att kvinnorna får tillräckligt när de får nästan lika mycket, trots att de vinner dubbelt så ofta, innebär inte jämlika löner, säger Molly Levinson, spelarnas talesperson.

Spelarna hade krävt 66 miljoner dollar (motsvarande 650 miljoner kronor) i ersättning för könsdiskriminering under åren 2014–2017, men domstolen tog fasta på att ersättningarna beräknas på olika sätt, och att skillnaderna i utbetalning per match därför var skälig.

Läs mer: 

Biden stödjer fotbollslandslaget 

Domare: Damlandslaget inte diskriminerat