Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/damlandslaget-vill-knaboja-infor-em-kvalet/

Sport

Damlandslaget vill knäböja inför EM-kvalet

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Damlandslaget kommer att knäböja inför EM-kvalet mot Ungern för att ta avstånd från rasism. I alla fall om lagkaptenen Caroline Seger får bestämma.

– Vi är ett landslag med de värderingarna och vi vill stå bakom en sådan stor sak, sade Seger och förklarade att man väntar på tillåtelse från landslagsledningen.

Sverige kan komma att genomföra en markering mot rasism och för Black lives matter-rörelsen inför torsdagens EM-kval mot Ungern i Göteborg. Det meddelade lagkaptenen Caroline Seger efter onsdagens träning på Gamla Ullevi.

Hon sade att aktionen överensstämmer med de värderingar som damlandslaget står för och betonade att kampen mot rasism är av stor vikt.

– Alla människor ska behandlas lika och det vill vi vara tydliga med som landslag, sade Seger.

Landslagsveteranen berättade att frågan diskuterats i truppen och att man inväntar ett besked från landslagsledningen.

– Det finns bestämmelser som måste kontrolleras kring hur det här ska genomföras rent praktiskt, sade Seger och förklarade att om man får tillåtelse kommer man att genomföra aktionen.

Enligt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har landslaget redan fått klartecken från förbundet.

”Sedan är det ett så kallat matchmöte, där sådana här saker lyfts med matchdelegater och motståndare, men det har redan kommit ett klartecken från Uefa”, skriver Sjöstrand till DN i ett sms.

Matchmötet var planerat till onsdagskvällen.

Bild 1 av 2 Spelare i Piteå och Örebro knäböjde inför lagens möte i damallsvenskan i juli.
Foto: Jens Ökvist/TT
Bild 2 av 2 Danska och engelska spelare på knä inför ländernas Nations League-möte tidigare i september.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Flera andra landslag uppges diskutera knäböjningen inför veckans EM-kvalmatcher och den har redan genomförts vid andra matcher.

Bland kvinnliga fotbollsspelare gjordes aktionen känd genom den amerikanska stjärnan Megan Rapinoe, som gick ner på knä inför träningslandskamper mot Thailand och Nederländerna 2016. Hon tog då efter quarterbacken Colin Kaepernick, som knäböjde i NFL för att protestera mot orättvisorna som drabbar svarta amerikaner.

Att gå ner på ett knä har blivit en symbol för kampen mot polisbrutalitet och har använts av demonstranter som på senare tid protesterat runt om i USA efter att den 46-årige afroamerikanen George Floyd dödats under ett polisingripande.

Amerikanska fotbollförbundet förbjöd aktionen 2017, men i somras upphävdes förbudet efter skarpa protester bland annat från det amerikanska damlandslaget.

I engelska Premier League var knäböjningen obligatorisk förra säsongen.

Läs mer: Gerhardsson inför kvalmatchen: ”Alla 25 i full träning”

Ämnen i artikeln

Fotboll
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt