Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 20:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/daniel-kindberg-doms-till-fangelse/

SPORT

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till fängelse

Daniel Kindberg. Arkivbild.
Daniel Kindberg. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till fängelse för mutbrott. Han döms till att avtjäna två år och sex månader samt beläggs även med näringsförbud i tre år.

”Jag är chockad”, skriver han i en kommentar till TT.

TT Text

Kindberg döms av Östersunds tingsrätt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott samt medhjälp till försvårande av skattekontroll, grovt brott.

Han döms även att betala knappt 5,5 miljoner kronor till staten som förverkat utbyte av brott.

Daniel Kindberg har förnekat brott och i en kommentar till TT när domen meddelats skriver han att ”domen är oförståelig för mig och den kommer i alla stycken att överklagas”.

”Jag är chockad men inte förvånad. Jag har gjort mina invändningar mot att rättegången skulle hållas i Jämtland. Nu ser vi framåt mot ett överklagande till hovrätten”, skriver han.

Den tidigare ordföranden för Östersunds fotbollsklubb Daniel Kindberg har åtalats för att under åren 2014 till 2018, när han var vd för det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem, ”begärt otillbörliga förmåner och sedan tagit emot dessa”, av en leverantör.

Detta ska ha skett genom att Kindberg från sina egna bolag skickat 31 fakturor rörande konsulttjänster till leverantören, som totalt betalat ut 5 545 000 kronor till Kindbergs bolag. Enligt åklagaren är dessa utbetalningar att betrakta som mutor.

Östersunds tingsrätt går på åklagarens linje och skriver i sin dom att det sammantaget står klart ”att de förmåner som har lämnats har varit uppenbart otillbörliga”.

Under pågående rättegång polisanmälde Daniel Kindberg åklagaren i målet, Martin Bresman, för att han ”medvetet förbisett den absoluta åtalsplikt som åklagare har i sin tjänst”.

Särskilda åklagarkammaren, som handhar polisanmälningar mot exempelvis åklagare, beslutade dock att inte inleda någon förundersökning till följd av anmälan.

Fyra andra män var också åtalade i målet. En av dem döms till fängelse i två år och åtta månader, en till fängelse i tre år, en döms till villkorlig dom och en frias helt.

Hovrätten har tidigare friat Daniel Kindberg i ett annat mål om ekonomisk brottslighet.

Hayaat Ibrahim vid Institutet mot mutor förklarar att det finns särskilt höga krav på integritet och ansvar inom kommunalt och statligt ägda bolag.
Hayaat Ibrahim vid Institutet mot mutor förklarar att det finns särskilt höga krav på integritet och ansvar inom kommunalt och statligt ägda bolag. Foto: Institutet mot mutor

Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, IMM, säger att domen är tydlig och att domstolen i huvudsak har gått på åklagarens linje.

Det stämmer också med statistiken, som visar att nio av tio som åtalades för mutbrott förra året även fälldes för detta . 83 procent av fallen handlade om mutor som gick från privat till offentlig sektor - som i Kindbergfallet.

- Det är jätteviktigt att vi ställer höga krav på integritet och ansvarskänsla inom kommunalt och statligt ägda bolag, eftersom de förvaltar ett särskilt förtroende från allmänheten, säger Hayaat Ibrahim.

Men det finns ett stort mörkertal.

- Mutbrott är ju kriminaliserat både för givaren och mottagaren, och då gynnas ingen part av att träda fram, vilket gör det svårare att upptäcka och utreda de här fallen. Därför är det oerhört viktigt med visselblåsare och grävande journalister som många gånger är de som lyfter misstankar om korruption.

Ämnen i artikeln

Östersund

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt