Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/daniel-reden-skriver-historia-i-elitloppet-jag-onskar-jag-kunde-prata-med-hastar/

Sport

Daniel Redén skriver historia i Elitloppet: Jag önskar jag kunde prata med hästar

Hästen Propulsion, tränare Daniel Redén, hästskötaren Ellinor Wennebring, kusken Örjan Kihlström och ägaren Bengt Ågerup efter vinsten i Åby Stora Pris i augusti förra året. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Det började med att han följde med ungdomsgården till Rättviks marknad och ett besök på travbanan.

På söndag blir travtränaren Daniel Réden historisk med fyra hästar till start i Elitloppet på Solvalla.

När Daniel Réden fyllde 15 år satte han sig på sin Puch Dakota och åkte moppe från Enköping tillbaka till Rättviks travbana.

– Det var mest spelet jag gillade, jag kände ju ingen som var aktiv, det svåra för mig var att komma in i sporten, berättar 39-årige Réden.

Hästar var det han ville jobba med så Daniel hoppade av gymnasiet för att börja på en ridskola men fick snart plats som lärling hos Stefan Melander.

– Jag blev kvar där i 13 år.

Efter ett kort inhopp hos Olle Goop kom miljardären Bengt Ågerup med erbjudandet som man skulle kunna tro att Réden inte kunde tacka nej till.

– Det kunde jag nog. Erbjudandet var inte så stort i början och jag visste inte vem Bengt Ågerup var. Och har man aldrig varit tränare så var det ett stort steg att ta, man får stor press på sig att lyckas. 

Han tackade ja, flyttade hem till Enköping och och blev ansvarig för Stall Zet i Örsundsbro.

Réden är tränare och kusk i en och samma person. Han har suttit i sulkyn och vunnit stora lopp som Olympiatravet, 2014 körde han in som trea i Elitloppet med Delicious.

– Helt oduglig är jag inte. I år har jag kört en hel del och vunnit några lopp, jag tycker om att köra de ostartade hästarna.

För två år sedan hade Stall Zet fyra hästar med i Prix d'Amérique, Propulsion, Lionel N.O., Call Me Keeper och Wild Honey.

Att fyra hästar från samma stall kommer till start i Elitloppet på söndag är rekord.

– Det är svårt att få med fyra, det är ju utvalda hästar. Det är kul att man kommer till historieböckerna i travsporten, då har man gjort något bra. 

Stall Zet, som har 20 anställda och 85 hästar i hagarna, grundades 1996 av mångmiljardären Bengt Ågerup som 2011 sålde det Uppsalabaserade medicinteknikföretaget Q-Med för tre miljarder kronor.

Ågerup är inte en okontroversiell person inom svenskt näringsliv. 

I dag har Ågerup ett skattekrav på sig som uppgår till 1,2 miljarder, mest i Sverige, för att han inte skulle ha gjort rätt för sig under åren 2010-2013.

Skatteverket hävdar att miljardären lämnat felaktiga uppgifter och inte deklarerat för kapitalinkomster och aktiehandel.

Ågerups förklaring är att han har flyttat till Frankrike och Schweiz och betalat skatt i de länderna eftersom det är där han bor.

– Bengt kan en hel del om hästar men han är väl, som så många andra, inne på spelet, säger Réden.

Vilka hästar som ska köpas in bestämmer Réden.

– Det är jag som är vd i företaget, är han inte nöjd med mig så får han ta bort mig, säger Réden som blev utsedd till årets tränare 2018.

Réden säger att hemligheten bakom framgångarna är att lyssna på hästarna och låta dem bestämma. 

– Min filosofi är att man arbetar efter hästens önskan och inte tvärtom, att det är vi som ska bestämma. Om hästen meddelar att den inte är startklar så är den inte startklar.

Frågan är om Réden kan prata med hästar.

– Nej, men jag önskar att jag kunde, jag har en hel del att säga till några i mitt stall. Det hade varit roligt men jag har inte lärt mig än, jag hoppas framöver att jag ska kunna.

I veckan stängde han dörrarna till Stall Zet för att hästar och skötare ska få lugn och ro inför söndagens tävlingar.

– Det är vår största travhelg i Sverige så det är klart att vi är laddade.

Propulsion är det största hoppet, han har vunnit i stort sett allt utom Elitloppet och Prix d'Amérique.

– Det är väl kronan på verket som saknas, säger Réden. 

De två senaste åren har Propulsion varit tvåa i Elitloppet och i Prix d'Amérique är placeringarna, trea, fyra och femma.

– Han känns jättebra nu när värmen har kommit, det är en häst som alltid blir lite bättre när det är varmt ute. Han är lite stel när det är kallt, fuktigt och rått, det är därför han inte är på topp i Prix d'Amérique. När värmen kommer känns det bättre och han blir mjukare i kroppen.

Propulsion är tillsammans med Readly Express, som vann Prix d'Amérique 2018, den stora favoriten i loppet. 

– Det är två fantastiska hästar. ”Proppen” är obesegrad på svensk mark mot Readly Express men vi har torskat i Frankrike. 

Det är första gången Propulsion och Readly Express, som ägs av Bro Byggnads AB, möts på en sprintdistans.

– Bägge är starkare än de är snabba men jag skulle säga att de ändå är snabba. Det blir tufft för dem att vinna men totalt sett så har de varit huvudet högre än alla andra. 

Propulsion och Readly Express har mötts ett flertal gånger men frågan är om hästarna känner igen varandra.

– Kanske, det vet jag inte men hästar är smartare än man tror. Propulsion vet direkt när mållinjen är passerad, då slappnar han av, han har full koll på det. Han vet exakt när han ska tävla, vem han ska slå och vem som är bäst i loppet, det ser man klart och tydligt på honom när han tävlar.

Mästarkusken Örjan Kihlström är som vanligt den som håller i tömmarna.

– ”Proppen” kan lura kuskarna rätt bra men Örjan känner honom väl så det är ett ekipage av högsta klass.

Daniel Réden har ytterligare tre hästar bland de 16 som gör upp på Solvalla.

Sorbet fick en rosa biljett till Elitloppet efter segern i Prins Daniels lopp förra helgen. 

– Han behöver lite tur men helt borta från en finalplats är han inte.

Med Heavy Sound tackade Réden nej till Elitloppet i fjol, nu finns den sjuåriga valacken med i förhandssnacket.

– Han är inte långt efter de två bästa, säger Réden.

Double Exposure är en tuff häst.

– Hon har aldrig mött de här hästarna. Det är en riktig dark horse som inte ens jag vet hur bra hon är, jag tror stenhårt på henne i det här loppet.

Vinnaren av Elitloppet springer hem tre miljoner till ägaren.

– Jag skulle väl säga att äran är viktigare. Men visst är det viktigt att vinna, det går ju bra för företaget då. Vi ska driva runt det här och vara självförsörjande, pengarna spelar in men i i Elitloppet och Prix d'Amérique är det mer ära än pengar.