Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Danmark är på väg mot något större

Danmarks anfallsstjärna Pernille Harder ser fram emot EM-semifinalen mot Österrike. ”Det blir spännande”, säger hon.
Danmarks anfallsstjärna Pernille Harder ser fram emot EM-semifinalen mot Österrike. ”Det blir spännande”, säger hon. Foto: Carl Sandin Bildbyrån

BREDA. Sommaren 1992 snackade alla om ”dansk dynamit” när John ”Faxe” Jensen och gänget sensationellt blev Europamästare efter finalseger mot Tyskland.

25 år senare är damlandslaget på väg att upprepa bedriften. Tyskland är redan besegrat, i kvartsfinalen. En EM-titel finns inom räckhåll.

Men nu handlar det inte om dansk dynamit. Tjejerna är försiktigare. ”En del af noget større” är budskapet på t-shirts och tränings-overaller.

På torsdag väntar EM-semifinal, mot Österrike.

Träningsplanen i utkanten av Breda badade i solsken när Danmark körde ett lättare träningspass på måndagsförmiddagen. Dagen efter den sensationella segern mot Tyskland (2–1).

Förbundskapten Nils Nielsen lät sig intervjuas av dansk media medan tjejerna värmde upp. Med smart coachning har han lotsat laget förbi alla grund i farleden.

Och det var onekligen modigt av honom att ta det radikala greppet att flytta ner anfallaren Stine Larsen till mittbacksposition när Janni Arnth Jensen fick kasta in handduken redan efter öppningsmatchen, mot Belgien, på grund av en fotledsfraktur.

21–åriga Stine Jensen startade som toppforward i öppningsmatchen mot Belgien, och kom in i ett offensivt byte i mötet med Nederländerna.

Sedan fick hon starta som central försvarare både mot Norge i den avgörande, sista gruppmatchen, och i kvartsfinalen mot Tyskland.

– Jag var inställd på att spela anfallare i EM, men självklart ställde jag upp när jag fick frågan om jag kunde kliva ner i backlinjen, säger Jensen.

– Jag debuterade faktiskt i A-landslaget som mittback, och i alla mina ungdomslandskamper spelade jag också centralt i försvaret, så det var inte någon ny roll för mig. Jag föll snabbt tillbaka i gamla rytmer trots att det var några år sedan jag senast spelade i försvaret.

Stjärnan i fokus dagen efter skrällen mot Tyskland var som så många gånger tidigare Pernille Harder. Den danska tian som är själva smörjmedlet i den danska offensiven.

– Det är helt otroligt att vi vann mot Tyskland, säger Harder.

Hade du förväntat dig den här utvecklingen?

– Nej, det hade jag inte. Vi hade som mål att gå vidare från gruppen. Det gjorde vi. Sedan bestämde vi oss för att göra allt vi kunde mot Tyskland. Och nu är vi i semifinal, säger hon och ler.

Vad är nyckeln till er framgång?

– Vi har varit bra defensivt. För även om vi fallit lågt med laget så har vi klarat att hålla tätt. Sedan har vi kört bra omställningsspel.

Och det är just i omställningarna som Pernille Harder glänser. Med sin snabbhet, teknik och suveräna speluppfattning har hon styrt laget till avgörande lägen. Och hon ser ut att trivas förträffligt i sin roll.

– Ja, jag gillar att få bollen, komma rättvänd och sedan fördela passningarna, skapa chanser. Min roll är densamma nu som den varit tidigare år under den förra förbundskaptenen. Men jag har kanske hittat mer rytm än tidigare.

Motståndarna vet att du är en spelare som måste bevakas. Har de varit tuffa i behandlingen, eller känner du att du fått det utrymme du behöver?

– Jag tycker att jag fått okej med utrymme. Jag har inte känt att jag varit hårt markerad.

På frågan om det här är det bästa danska landslag hon spelat för svarar Harder diplomatiskt att dagens lag är annorlunda.

– Vi var i semifinal i EM även för fyra år sedan. Så jag vet inte om det här laget är bättre, det är bara annorlunda.

Hur då?

– Vi är lite mer framåtriktade i vårt spel. För fyra år sedan var det större fokus på bollinnehav. Nu handlar det mer om att komma framåt, när vi vinner bollen.

Harder berättar också att det är lite av en ny generation i landslaget.

– Flera av spelarna har tagit klivet utomlands och utvecklats.

Själv säger hon att hon känner ett lyft som spelare sedan hon lämnade Linköping efter förra säsongen och gick till tyska Wolfsburg.

– Man kommer till en ny miljö. Och att känna att man klarar av att flytta till en större klubb, att man klarar av att spela mot ännu bättre motstånd ökar självförtroendet.

Sverige är en bra station på vägen. Bättre nivå än i den danska ligan, men ändå samma kultur.

Harder är en av totalt elva spelare i den danska EM-truppen som spelar eller har spelat i damallsvenskan. Och hon anser att de fem åren i Linköping har varit oerhört viktiga för henne.

– Jag var ganska ung (19 år) när jag lämnade Danmark. Och är man ung kan det kanske vara ett alltför stort kliv att gå direkt till tyska Bundesliga.

– Sverige är en bra station på vägen. Bättre nivå än i den danska ligan, men ändå samma kultur. För mig handlade tiden i Linköping mycket om utveckling.

Nu är ni i semifinal mot Österrike. Vilka tankar går i ditt huvud?

– Det blir spännande. Vi mötte Österrike i en träningsmatch innan turneringen och förlorade med 2–4. De har ett mycket bra försvarsspel, så det kommer att bli svårt.

Hur ser du på Stine Larsens resa, från anfallet till försvaret?

– Hon är en riktig lagspelare, och hon är ung, så hon kommer att bli ännu bättre. Och hon har det där som gör att hon blir bra oavsett vilket position hon spelar på.

Stine själv säger inför semifinalen att hon vet vad Österrike går för, och att Danmark är väl förberett.

– Jag är inte rädd för dem, men det blir en svår motståndare, helt klart.

– Men visst tror jag vi kan vinna, säger Stine Larsen.

Läs mer: Anders Sännås Lundqvist: Kan Danmark gå hela vägen?

Fakta. ”Svenska” spelare i den danska EM-truppen

Den danska truppen innehåller inte mindre än elva spelare som spelar eller har spelat i damallsvenskan

Målvakter: Stina Lykke Petersen (fd Kristianstad), Line Gletzer (Göteborg).

Backar: Line Röddik Hansen (fd Tyresö, fd Rosengård), Janni Arnth Jensen (Linköping), Simone Boye Sörensen (Rosengård).

Mittfältare: Maja Kildemoes (Linköping). Sanne Troelsgaard Nielsen (Rosengård), Katrine Veje (fd LdB Malmö), Sofie Junge Pedersen (Linköping).

Forwards: Pernille Harder (fd Linköping), Nicoline Sörensen (Linköping).