Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Danmark inspireras av Rocky inför EM-finalen

ENSCHEDE. Ett dygn innan EM-finalen mellan Nederländerna och Danmark inledde den danske förbundskapten Nils Nielsen den obligatoriska presskonferensen med ett brandtal. Påtagligt upprörd av en tidningsartikel i nederländska De Telegraaf, där Arnold Mühren, en av hjältarna i Nederländernas EM–vinnande lag 1988, jämförde damernas insatser i pågående EM med spel på division 5–nivå.

Nils Nielsen:

– Om ni inte gillar damfotboll, var inte respektlös, låt tjejerna spela. Det förtjänar de, hamrade han på från podiet.

– Man kan ha vilken åsikt som helst. Men jämför inte med något annat än damer, visa respekt. Titta inte på matchen om du inte vill.

Nielsen sade att han hoppas att alla backar upp sitt lag i morgon. Att Nederländerna förtjänar respekt, då det i hans ögon är det bästa laget i turneringen.

– Det här är tjejer som vill vinna titeln för sitt land. Var stolta över dem. Så kom igen nu, sade Nielsen.

Pernille Harder och Sanne Troelsgaard som flankerade Nielsen under presskonferensen, log roat när den annars så timide förbundskaptenen härjade på.

– Så här låter han alltid, sade Harder, med glimten i ögat.

När Nielsen fått prata av sig frustrationen kom han in på söndagens final.

Hur skulle ett skadedrabbat, nederlagstippat Danmark kunna hota en motståndare som man förlorade mot (0–1) i gruppspelet? Och nu drog han till med en jämförelse som man aldrig såg komma.

– Tänk på Rocky–filmerna. Rocky hade en intressant första match mot Apollo Creed. Han slog tillbaka (men förlorade på poäng).

– Nu blir det ny match (mot Nederländerna). Och den här gången vinner Rocky!

Sedan konstaterade Nielsen att situationen är lite annorlunda nu än i första mötet med Holland.

– Vi har lite skador, så vi måste ta ut de elva tjejer som synkar bäst med varandra.

Han upprepade också att Nederländerna spelat bäst i EM, men tillade att Danmark har visat störst mental styrka.

– Vi tar utmaningar, hanterar dem, och slår tillbaka.

Målvakten Stina Lykke Petersen och anfallaren Nadia Nadim spelade direkt avgörande roller när Danmark i torsdags för första gången avancerade till EM–final, efter en dramatisk straffläggning mot Österrike. Mot Nederländerna höjs kravbilden, inte bara på Lykke och Nadim, utan på hela det danska laget.

Värdnationen, som också är finaldebutant, är skyhög favorit till EM–titeln. Oddset är på 1,80, att jämföra med 5,00 för Danmark.

De sista finalbiljetterna sålde slut redan i fredags morse. ”Leeuwinnen”, som det nederländska damlandslaget kallas i folkmun, har blivit nationens kelgrisar. Centrum i Enschede går i orange. Butiksägare och restaurangidkare har hela veckan blåst upp ballonger i den nederländska nationalfärgen, som hängts upp utanför entréerna. Fotbollssupportern i gemen har dragit på sig landslagströjan, den hen normalt sett bara använder när herrlandslaget spelar.

Och i nederländsk media pryder framför allt Lieke Martens förstasidorna.

Martens som fram till finalen varit turneringens genomgående bästa spelare.

Nu blir det en helt annan matchbild för Danmark än den vi såg i torsdags. Danskorna möter en motståndare som inte tänker backa hem, likt Österrike, utan anfalla brett med den offensiva kraft man har i Lieke Martens, Vivianne Miedema och Shanice van de Sanden.

Bakom trion fyller sedan Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk och Sherida Spitse på från mittfältet, och skapar ytterligare tryck.

Danmarks möjlighet att kunna hota hemmalaget är en kompakt defensiv. Sedan måste man komma i snabba omställningar när man vinner boll.

Precis den fotboll som Nils Nielsen implementerat sedan han tillträdde. Under hans ledning har Danmark gått från att vara bollhållande, till att spela en snabbare, rakare fotboll.

Nu kommer man att söka Pernille Harder, som har spetskvalitén att kunna dra isär motståndarens defensiv.

Fyrbackslinjen är Nederländernas svagaste punkt. Framför allt mittbackarna är tröga om de tvingas till sidledsförflyttningar.

Danmark har i princip bara ägnat sig åt återhämtning sedan i torsdags. Förlängningen mot Österrike var inte optimal, med tanke på hur mycket den kostade i kraft. Dessutom fick Danmark Line Jensen skadad, en spelare som varit bärande på mittfältet under turneringen.

– Vi spelar för Line, sade Sanne Troelsgaard.

Matchguide: Nederländerna–Danmark

Vad: EM-final.

Var: FC Twente Stadion, Enschede, Nederländerna..

När: Söndag, 17.00.

Tv: SVT1 / SVT Play / Eurosport 1.

Trolig nederländsk startelva (4–3–3):

Sari van Veenendaal – Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Mandy van den Berg, Kika van Es – Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse – Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Lieke Martens.

Förbundskapten: Sarina Wiegman (104 landskamper som spelare 1987–2001). Tillträdde i januari 2017. Var den första nederländska spelaren som nådde 100 landskamper. Den första på herrsidan var Frank de Boer 2003.

Trolig dansk startelva (4–4–2):

Stina Lykke Petersen – Theresa Nielsen, Simone Boye Sörensen, Stine Larsen, Cecilie Sandvej –Frederikke Thøgersen, Sanne Troelsgaard Nielsen, Maja Kildemoes, Katrine Veje – Nadia Nadim, Pernille Harder.

Förbundskapten: Nils Nielsen. Tillträdde i augusti 2013. Född på Grönland. En svår ryggskada innebar att han tidigt tvingades avbryta spelarkarriären. Var ungdomstränare (herrar) i Ålborg, Odense och Bröndby och förbundskapten för danska U18–herrarna, innan han tog över som förbundskapten för damlandslaget.

Fakta Nederländerna

EM: Tredje slutspelet. Tidigare bästa placering, semifinal 2009.

VM: Ett slutspel. Nådde åttondelsfinal 2015.

Flest landskamper: Annemieke Kiesel, 156 landskamper (1995–2011).

Flest mål i landslaget: Manon Melis, 59 mål (2004–2016), Vivianne Miedema, 43 mål (2013– ).

Fakta Danmark

EM: Nionde slutspelet. Tidigare bästa placeringar, semifinaler 1984, 1991, 1993, 2001 och 2013.

VM: Fyra slutspel. Bästa placeringar, kvartsfinaler 1991 och 1995.

Har även spelat fyra inofficiella VM–turneringar mellan 1970 och 1985 och vunnit två (1970 och 1971). Dessutom två inofficiella EM–turneringar, mästare 1979.

Flest landskamper: Katrine Pedersen, 210 landskamper (1994–2013).

Flest mål i landslaget: Merete Pedersen, 65 mål (2993–2009, Pernille Harder, 46 mål (2009– ).

Revansch

Lagen möttes i gruppslet. Nederländerna vann med 1–0. Sherida Spitse avgjorde på straff, efter 20 minuters spel.

Taktiskt byte

Danske förbundskaptenen Nils Nielsen valde i semifinalen mot Österrike att byta ut vänsterbacken Line Röddik Hansen i halvtid. Hon hade problem mot en snabbare motståndare. In kom Cecilie Sandvej. Nu kommer Shanice van de Sanden att utmana det danska vänsterförsvaret, vilket sannolikt innebär att Sandvej spelar från start den här gången. Precis som hon gjorde när Danmark möte Nederländerna i gruppspelet (förlust 0-1).

Korsbandsskada

Line Jensen, navet på det centrala danska mittfältet, drog av korsbandet i ena knät i semifinalen mot Österrike. Sofie Junge Pedersen ersatte då, ett inhopp som förbundskaptenen var mycket nöjd med.

Jämförs med van Basten

Dan före dan dominerade EM–finalen förstasidan i den ledande nederländska dagstidningen De Telegraaf, och man jämförde med herrarnas EM-finaltriumf 1988, det enda mästerskap Nederländerna vunnit. Lieke Martens jämfördes i sin tur med 1988 års stora hjälte Marco van Basten, och man hoppas att hon ska bli 2017 års hjälte.

Stark svensk koppling

Fyra av spelarna i de förmodade startelvorna är verksamma i damallsvenskan. Samtliga danskor. Simone Boye Sørensen, Sanne Troelsgaard och Sofie Junge Pedersen spelar i FC Rosengård, Maja Kildemoes i Linköping. Ytterligare fem har ett förflutet i damallsvenskan, nederländskorna Daniëlle van de Donk (Göteborg) och Lieke Martens (Göteborg/Rosengård), samt Stina Lykke Petersen (Kristianstad), Pernille Harder (Linköping) och Katrine Veje (LdB Malmö) i den danska elvan. Sett till klubbtillhörighet har FC Rosengård och Arsenal FC flest spelare i finalen, tre vardera.

En dansk final på undantag

Söndagens EM–final har avspark 17.00, och kolliderar därmed med säsongens första heta Köpenhamnsderby i danska herrligan, Bröndby–FCK, med avspark 18.00. Fans uppmanade redan i torsdags ligaföreningen att flytta avsparken, för att ge landslaget fullt fokus. Men man vägrade, med hänvisning till att tiden var för knapp för en ändring.I England däremot var tonen en annan. Där beslutade man redan innan semifinalen mot Nederländerna var spelad (och förlorad) att flytta avspark i det årliga mötet på Wembley mellan ligavinnaren och FA–cupvinnaren, Chelsea–Arsenalör att undvika kollision med en eventuell EM–final.

Fjärde mästarlaget

Sedan EM fick officiell status 1984 är det bara tre nationer som blivit mästare. Sverige vann titeln 1984, efter finalseger mot England. Sedan dess har Tyskland vunnit åtta titlar, och Norge två. Och utöver dessa tre är det bara England och Italien som nått finaler tidigare.