Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/danmark-klart-for-semifinal-i-handbolls-vm-utklassade-ungern/

SPORT

Danmark klart för semifinal i handbolls-VM – utklassade Ungern

Mathias Gidsel blev Danmarks bäste målskytt i kvartsfinal-krossen av Ungern.
Foto: Anders Wiklund/TT

Danmark gjorde processen kort. Det regerande världsmästarlaget hade avgjort kvartsfinalen mot Ungern i handbolls-VM redan efter en kvart.

TT Text

Efter två veckors handbollsfest i Göteborg blev det en något sömnig inledning på slutspelsveckan i Stockholm.

I väntan på Sveriges intåg i Tele2 arena gapade läktarna i det nedsläckta arenarummet tomma, och spelet gjorde knappast sitt till för att publiken skulle komma igång.

Danmark vann kvartsfinalen mot Ungern med utklassningssiffrorna 40–23.

– Det känns skit, ren utsagt, säger Ungerns mittsexa Bence Banhidi.

– Danmark är så här bra. För mig kändes Danmark något bättre än Sverige. Det kommer förmodligen bli de två som möts i finalen.

Den danske målvakten Niklas Landin brukar ofta omnämnas som världens bäste, och i kvartsfinalen mot Ungern visade han varför. 34-åringen stod för fem klara räddningar på de första fem minuterna. Danmark kunde gå ifrån till 3–0 innan ungrarna fick in sitt första mål.

Ungrarna, som gick vidare till kvartsfinal tack vare att Sverige besegrade Portugal, gjorde sitt bästa för att dra ner på tempot. Men gå-handbollen var inte rätt taktik mot det kvickare, skickligare och till synes hungrigare Danmark. Det danska ettriga försvaret gjorde att Ungern inte kom till klara skottlägen, och inspelen till linjen fastnade ofta i danska händer.

Tack vare ett gäng tilldömda straffar dröjde det i alla fall tio minuter innan ungrarna började tappa mark, men sedan kunde de inte hänga med. Då var den danska ledningen fyra mål och därefter växte den stadigt. Ställningen i paus var 21–12 till Danmark.

De danska målen kom framför allt från Mathias Gidsel och Simon Pytlick, som etablerat sig som Danmarks nästa världsstjärnor. Tillsammans med nuvarande fixstjärnan Mikkel Hansen stod niometersspelarna för över hälften av Danmarks mål – Gidsel nio, Pytlick åtta och Hansen fyra.

I den andra halvleken kunde Danmarks förbundskapten Nikolaj Jacobsen till och med kosta på sig att vila flera av nyckelspelarna inför den kommande semifinalen i Gdansk på fredag.

Spanien vann en högdramatisk kvartsfinal mot Norge.

Norge ledde med 25–24 och var bara sekunder från segern. Men norrmännen, som hade bollen, valde att inte skjuta trots givet läge – och fick en passivitetsvarning. Spanien blixtkontrade in kvitteringen i sista sekunden.

I den första förlängningen, 2x5 minuter, var i stället Spanien nära segern när Norge kvitterade sent till 29–29.

Men efter ytterligare tio förlängningsminuter vann Spanien med 35–34. Daniel Dushebaev, som också sköt kvitteringen i slutsekunden, blev matchhjälte.