Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dansk-herrseger-i-cykel-vm-for-forsta-gangen/

Sport

Dansk skrällseger i cykel-VM: ”Helt sjukt”

Mads Pedersen. Foto: Simon Wilkinson/SWpix.com/REX

För första gången har en dansk vunnit cykel-VM för herrar. 

I miserabla väderförhållanden i Yorkshire skrällde Mads Pedersen till sig världsmästartröjan.

– Det är ofattbart, säger 23-åringen.

På grund av regnvädret i Yorkshire kortades tävlingen 24 kilometer och de kvarvarande 261 kilometerna kördes i tuffa och blöta förhållanden. Det blev stundtals en elimineringstävling, där åkare efter åkare gav upp och klev av. 

Bara 46 av 195 startande tog sig i mål. Näst sist bland de som cyklade hela loppet var svenske Lucas Eriksson. Loppets andre svensk Kim Magnusson bröt.

– Det här loppet kommer det nog att pratas ganska mycket om, säger Mattias Reck, som är tränare i Mads Pedersens proffslag Trek-Segafredo.

– Det är overkligt. Alla inom laget skriver till varandra just nu: ”Otroligt, vad var det som hände?”, säger svensken.

Till slut stod det mellan tre cyklister i utbrytargruppen i täten: Mads Pedersen och Stefan Küng, Schweiz, och så en av förhandsfavoriterna, italienaren Matteo Trentin. 

Den andra favoriten som hade kommit med i tätgruppen, nederländaren Mathieu van der Poel, hade plötsligt gått in i väggen och fallit igenom fältet.

– Det här är helt sjukt. Och det måste vara en otrolig seger för danskarna. De satt med två till i gruppen bakom. Tillsammans med italienarna såg de till att alltid ligga där framme och störa jakten, säger Mattias Reck.

När trion åkte in mot mål såg det som upplagt ut för italienaren. Trentin drog igång med 200 meter kvar, men kraften fanns inte i benen. Pedersen gick om honom.

– Det var inte vad jag väntade mig i morse, säger dansken till arrangören i SVT:s sändning.

Mattias Reck säger att han slogs av Pedersens mognad när han först kom till Trek-Segafredo. Dansken var förra året tvåa på Flandern runt. 

– Som 20-åring var han otroligt lugn och mogen och visste vad som behövde göras, otroligt strukturerad. Han var nästan en stjärna i blivande, säger Reck, och berömmer Pedersens åkstyrka.

Nu får proffslagets klädtillverkare skynda sig för att tillverka den så kallade regnbågströjan som världsmästaren får tävla i hela året. Pedersen ska ställa sig på startlinjen redan på onsdag igen, i Tour de l’Eurométropole.

Det vara bara tre år sedan Danmark tog det andra cykelguld landet har, då Amalie Dideriksen vann damernas lopp 2016. Danmark hade sedan tidigare tre silver och två brons på herrsidan i VM-linjelopp, ett guld och ett silver på damsidan. 

Vid mållinjen syntes lyckorusiga scener i det danska laget. Pedersen säger att planen var att någon av de mer namnkunniga lagkamraterna Jakob Fuglsang och Michael Valgren skulle komma bakifrån. Men så blev det inte.

– Det var bara att överleva och överleva och hoppas på det bästa i spurten, säger han.

– Jag hoppades bara att smärtan skulle vara borta när jag såg mållinjen.

Läs mer: Annemiek van Vleuten körde ensam till VM-guld – i tio mil