Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/danska-handbollsfans-invaderar-malmo/

Sport

Danska handbollsfans invaderar Malmö

Storpublik följde det danska handbollslandslaget under förra årets hemma-VM. Nu kommer Malmö arena att färgas rödvit under EM. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

På lördagen är det dags för den första danska invasionen av Malmö. Sju tusen handbollsfans väntas ta sig över Bron för att se Danmarks premiär mot Island.

En utsåld Malmö arena kommer att färgas rödvit – precis som vid VM 2011.

– Jag tror att alla som var med då vill uppleva det igen, säger den rutinerade spelaren Hans Lindberg.

Det kan bli sju danska fester i Arenan som hjälper Danmark till finalspel i Stockholm. Sammantaget 50.000 rödvita fans bänkar sig i Malmö arena under speldagarna.

– Det hoppas vi på, både att ta oss vidare och även att stöttningen på läktaren blir likadan. Det var en fantastisk grej att få vara med om. Hoppas fansen ända borta på Jylland tar sig hit och vill stötta oss. Att få se läktarna rödvita i Malmö igen skulle vara väldigt speciellt, säger Mikkel Hansen, Danmarks tongivande spelare.

Hansen slog igenom i Malmö arena för nio år sedan i silverlaget som pressade Frankrike i finalen och var som vanligt den främste danske spelaren när Danmark blev världsmästare på hemmaplan i Boxen förra året.

Hans Lindberg kan om Danmark tar sig hela vägen bli Danmarks meste EM-spelare genom tiderna.

38-åringen kommer, om han klarar sig skadefri genom turneringen, att komma upp i 54 EM-kamper och få sitt namn överst på listan bland alla danska storheter genom åren.

Och Berlinproffset ser inget slut på landslagskarriären som nu är sjutton år lång.

– Viktigast av allt är att lusten finns där fortfarande, och det gör den, säger den danska truppens äldste spelare.

– Men det kan hända mycket på kort tid med skador och annat även om vi med åren har blivit klokare träningsmässigt. På den här nivån måste man fortsätta att leverera för att hänga med. I framtiden får vi nog se fler spelare i 40-årsåldern. Förr hade man haft en lång karriär om man spelade som 35-åring. Nu är vi klokare.

Det danska landslagets Hans Lindberg under en träning i Köpenhamn. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Festerna lockar även en spelare som i stort sett upplevt allt på en handbollsplan.

Danmark är hungrigt, Danmark har en styrka som få andra nationer och Danmark har sina handbollshjältar.

Som målvakten Niklas Landin, en av silvermännen från Malmö arena.

Lika ödmjuk som alltid svarar han på frågor från danska ungdomar före en träning i Frederiksbergs idrottshall.

Det handlar inte så mycket om taktik och spel utan mer frågor om vad han äter och gör på matchdagen för att hålla sig alert.

– Det här är viktigt också för att hålla intresset för handboll, säger han och låter sig fotograferas med de unga fansen.

Läs mer:

Förbundets beslut kan ge Sverige mardrömsgrupp i EM 

Guide: Allt du behöver veta om handbolls-EM 2020