Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/danska-simskandalen-tranare-delade-ut-piller-ur-eget-medicinforrad/

Sport

Danska simskandalen: Tränare delade ut piller ur eget medicinförråd

Kammaradvokat Tormod Tingstad, Team Danmarks ordförande Frank Jensen och Danmarks idrottsförbunds ordförande Niels Nygaard presenterade en rapport om tillståndet i dansk elitsimning under en presskonferens i Köpenhamn den 7 februari.
Kammaradvokat Tormod Tingstad, Team Danmarks ordförande Frank Jensen och Danmarks idrottsförbunds ordförande Niels Nygaard presenterade en rapport om tillståndet i dansk elitsimning under en presskonferens i Köpenhamn den 7 februari. Foto: Niels Christian Vilmann/TT

Skandalen i dansk simning växer.

Utöver en ohälsosam träningsmiljö, rörande allt från vikthets till psykisk press, fick simmarna också för dem okända utländska piller – bland annat bantningspiller och värktabletter – av en landslagscoach.

Nu ska den danska antidopningsbyrån undersöka det.

– Det är chockerande att inte tillräckligt gjordes när Team Danmark första gången fick information om detta, säger Team Danmarks nuvarande ordförande Frank Jensen i ett pressmeddelande.

I fredags presenterades en drygt 230-sidig rapport om tillståndet i dansk elitsimning under åren 2003-2013. Till grund för rapporten låg enkätsvar från 139 aktiva och tidigare elitsimmare, samt 80 intervjuer med bland andra simmare, föräldrar och tränare.

Rapporten fokuserade främst på den psykiska press och vikthets som simmarna utsattes för, och om svagheterna i ledarskapet.

Men i den framkom också att en av landslagscoacherna under ett par års tid hade ett eget medicinförråd i en väska.

Medicinen delade han ut till simmarna.

– Det är naturligtvis oacceptabelt att en tränare går runt med ett eget medicinförråd i en väska, och att idrottarna inte vet vad de får i sig, säger Frank Jensen i en intervju med Dansk Radio.

Uppgifterna har nu lett till att Danska idrottsförbundet och Team Danmark, som stöttar dansk elitidrott, vänt sig till den danska antidopningsbyrån Anti Doping Danmark.

De vill ha en närmare undersökning om man under de här åren 2010-2011 bröt mot några dopningsregler.

I den gedigna rapport som kammaråklagaren Tormod Tingstad presenterade i fredags är det flera simmare som anonymt berättar om att coachen hade piller – såväl mediciner som kosttillskott – från Spanien som han delade ut till dem.

I rapporten beskriver en simmare:

”Han ville att vi hellre gick till honom än till våra egna läkare, och han hade alla möjliga sorters piller. Jag minns att jag fick sömnpiller av honom och koffeinpiller. Jag fick också smärtstillande och febernedsättande piller när jag var sjuk.”

En annan simmare berättar i rapporten att hen hade tyckt att det var okej att ta emot ett piller från coachen om pillret hade legat kvar i sin förpackning.

”Men så var det inte utan man fick ett blått, ett rött eller ett orange piller i handen, och sedan var det bara att stoppa det i munnen och hoppas att det inte var något som inte var godkänt i det.”

Flera simmare berättar också om att de fick så kallade bantningspiller.

I slutet på 2010 fick danska simförbundet information om tränarens medicinväska, och ungefär ett halvår senare informerades även Team Danmark.

Team Danmark fick så småningom en lista på vilka produkter som fanns i väskan, och efter att ha undersökt dem skickade man sedan tillbaka ett förslag på danska mediciner och hälsokost som kunde ersätta de spanska pillrena.

Men det fanns också piller på listan som helt ströks.

Bland annat kunde ett av dem ge ett positivt resultat i ett dopningsprov. Ett annat var ett kraftigt sömnpiller som var förbjudet i många länder och ett tredje ett starkt lugnande.

Problemet var att det i efterhand har visat sig att det fanns en osäkerhet kring vem som bar ansvaret för att det gjordes en uppföljning av att landslagscoachen följde de nya direktiven från Team Danmark rörande vilka mediciner som fick användas

Det blir nu upp till Anti Doping Danmark att se om simförbundet under den här perioden bröt mot Wadas antidopningsregler.

– Inga medaljer är värda något om de sker på bekostnad av idrottarens trivsel eller hälsa, säger Frank Jensen i pressmeddelandet.

Läs mer:

Skandalen i dansk simning: Vikthets och självmordstankar 

Svenske tränaren larmade – tystades ner