Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Därför dog fyrspannshästen

Sweden International Horse Show på Friends arena avslutades med en tragedi. Fyrspannshästen Luma de Lux dog efter tävlingarna under ett ärevarv.
Sweden International Horse Show på Friends arena avslutades med en tragedi. Fyrspannshästen Luma de Lux dog efter tävlingarna under ett ärevarv. Foto: Roland Thunholm/ TT

Fyrspannshästen Luma de Lux, som dog i samband med hästtävlingarna på Friends, obducerades under måndagen.

Redan på måndagen obducerades 21-årige Luma de Lux på Statens veterinärmedicinska anstalt - och en dödsorsak kunde fastställas tidigare än vad man hade räknat med.

Enligt obduktionen är den preliminära dödsorsaken att hästens stora kroppspulsåder aortan brast. Den slutliga obduktionsrapporten är dock inte klar förrän om fyra till sex veckor.

Läs mer: Häst dog under tävlingarna på Friends

– När aorta brister sker ett mycket snabbt blodtrycksfall och hästen förlorar medvetandet direkt. Det finns inga sätt att i förväg veta att detta kommer att ske och det kan ske närsomhelst under hästens liv, skriver de ansvariga veterinärerna på Sweden International Horse Show på tävlingens hemsida.

Under en världscuphoppning 2011 i Italien dog kanadensaren Eric Lamazes häst Hickstead av samma orsak.

Läs mer: ”Han var en häst du bara får uppleva en gång i livet”

Den slutliga obduktionsrapporten kommer dock att dröja ytterligare fyra till sex veckor.

För två år sedan inträffade också ett dödsfall i samband med tävlingarna på Friends och även den gången var det en fyrspannshäst som dog - Axel Ohlins trotjänare Filur.

I Filurs fall var dösorsaken en akut lungblödning.