Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/darfor-har-zlatans-staty-forstorts-av-fansen-som-alskat-honom/

04:23. Zlatan har fått Malmöbornas kärlek i 20 år. Så hur kan avskyn nu vara så stark att politikerna tvekar ifall statyn alls ska tillbaka?
KONST

Därför har Zlatans staty förstörts – av fansen som älskat honom

50-årige Jimmy klättrade upp på Zlatanstatyn och gömde bronshuvudet i en plastsäck. Stympningar och rasistklotter följde. I förra veckan forslade en kranbil bort de sista statyresterna.

Kaxige Zlatan har fått Malmöbornas kärlek i 20 år. Så hur kan avskyn nu vara så stark att politikerna tvekar ifall brons-Zlatan alls ska tillbaka till sin plats?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 19 ”Statyn är en symbol till alla därute som inte känner sig välkomna, som inte känner att de passar in”, sa Zlatan Ibrahimovic när skulpturen avtäcktes den 8 oktober förra året.
Foto: Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 19 Zlatanstatyn på eftermiddagen den 27 november, efter att Jimmy klättrat upp och tejpat fast en plastsäck över huvudet.
Foto: Andreas Hillergren/TT, Andreas Hillergren/TT
Bild 3 av 19 Första försöket att kapa statyn. Natten mellan den 11 och 12 december sågar någon så djupt i statyn att polisen bedömer att det finns risk att den ska rasa.
Foto: Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT
Bild 4 av 19 Mosaiken av Zlatans leende i gångtunneln mellan stadsdelarna Rosengård och Sofielund. Fotot är taget efter att Malmö stad tvättat bort klottret
Foto: anders hansson
Bild 5 av 19 Även Björn Carnemalms konstverk ”Zlatans leende”, som finns i en gångtunnel nära Zlatans uppväxtkvarter, har vandaliserats efter stjärnans uttalanden om att göra Stockholmsklubben Hammarby till ”störst i Skandinavien”.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 19 ”TA BORT” har någon klottrat intill den åtta ton tunga granitsockeln, där Zlatans gyllene fötter står kvar. MFF Supports viceordförande Kaveh Hosseinpour tar avstånd från vandalism men håller med om klottrarens budskap – statyn symboliserar i hans ögon girighet och svek.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 19 31-årige Kaveh Hosseinpour, vice ordförande i MFF Support, var en av många Malmöbarn som beundrade Zlatan när han slog igenom i Malmö FF för tjugo år sedan. Med åren har känslorna svalnat.
Foto: anders hansson
Bild 8 av 19 Malmöskribenten och Zlatanbeundraren Rakel Chukri fotograferar konstnären Peter Lindes gipsmodeller av Zlatanstatyn, som är inlåsta på Skissernas museum i Lund. På bilden även Malin Enarsson, museiintendent och MFF:are, Kaveh Hosseinpour, vice ordförande i MFF Support, samt Patrick Amsellem, chef för Skissernas museum och expert på minnesmärken och monument.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 19 Rakel Chukri tycker att samhället visar alltför stor förståelse för vandaliseringen av Zlatanstatyn. Om arga feminister hade sågat ner en kungastaty hade politiker aldrig börjat tala om att gömma undan kungen, för att ilskan var så stor, menar hon.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 19 Efter sex veckor av stympningar och angrepp fälldes till slut skulpturen av Zlatan Ibrahimović, natten mellan den 4 och 5 januari. Vandalerna hade gömt Zlatans bronshuvud i en Sverigetröja.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 11 av 19 Konstnären Peter Lindes ursprungsförslag: En skulptur av Zlatan fångad i luften, när han gör det legendariska cykelsparksmålet i landskampen mot England. Svenska fotbollförbundet och Zlatan avfärdade idén.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 19 Salen på Skissernas museum i Lund är smockfull när vandaliseringen av Zlatanstatyn diskuteras.
Foto: Anders Hansson
Bild 13 av 19 Debatten hettar till när MFF:aren Marisol M, författaren Fredrik Ekelunds kvinnliga alter ego, liknar förstörelsen av Zlatanstatyn med om radikala feminister skulle förstöra en staty av den våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Rakel Chukri, till vänster, invänder. Till höger Kaveh Hosseinpour och Patrick Amsellem.
Foto: Anders Hansson
Bild 14 av 19 Strax före jul kapades näsan från Zlatanskulpturens ansikte. Tillsammans med silverfärgen som sprejades på statyn gjorde det att många associerade statyns nya utseende till den ondskefulle Voldemort i Harry Potter-filmerna. Silverfärgen kan ha varit en av många referenser från Zlatanstatyns vandaler till Bibelns berättelse om förrädaren Judas och de trettio silverpenningarna.
Foto: Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT
Bild 15 av 19 9 april 2001. En 19-årig Zlatan Ibrahimovic jublar i Malmö FF:s tröja efter att han gjort båda målen i 2-0-vinsten mot AIK. Utlandsproffslivet ska snart börja – Zlatan har just sålts till holländska Ajax för 85 miljoner kronor.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Bild 16 av 19 Zlatans fötter, skulpterade i brons av konstnären Peter Linde. Bilden togs strax innan fötterna och sockeln forslades bort till hemlig plats.
Foto: Anders Hansson
Bild 17 av 19 De allt grövre attackerna mot Zlatanstatyn, och samhällets undfallenhet inför dem, är ett exempel på en normalisering av mäns våld, menar forskaren Jesper Fundberg, verksam vid Malmö universitet.
Foto: anders hansson
Bild 18 av 19 Kranen orkade inte bära de åtta ton som Zlatanskulpturens granitsockel väger. Sockeln fick delas i två delar.
Foto: Anders Hansson
Bild 19 av 19 Tecken på ägarens starka kärlek till Malmö FF syns på olika håll i Jimmys däckverkstad.
Foto: anders hansson