Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/de-20-mest-lasta-reportagen-pa-dn-sporten-2018/

Sport

De 20 mest lästa reportagen på DN-sporten 2018

Foto: Jonas Lindkvist/Anette Nantell/Peter Claesson

Zlatan i kris, snowboardåkares pinsamma träning, en bortglömd världsmästarinna från 1800-talet och sorgen över en död häst. Har du läst DN-sportens mest populära reportage från 2018? Ta chansen igen. 

Rätta artikel

1. ”Pinsamma” träningen som världseliten talar tyst om

Måns Hedberg förbereder sig på en trampolin för sin OS-debut. ”Det här är inget man skryter om i den här sporten”, säger han.
Måns Hedberg förbereder sig på en trampolin för sin OS-debut. ”Det här är inget man skryter om i den här sporten”, säger han. Foto: Jonas Lindkvist

Nästa alla i snowboardeliten tränar numera på trampolin – men de tycker inte det är coolt. 

– Alla snowboardåkare vet att det här är bra, men det är inget de vill lägga ut på Instagram direkt, sade  Sveriges förbundskapten Jocke Hammar när DN:s Lisa Edwinsson och Jonas Lindkvist träffade landslaget i en hall vid glaciärens fot i Stubai.

Läs reportaget här. 

2. Jenny Rissveds: ”Medicinen fick mig att känna mig som mig själv igen”

”Jag ville bara låta rullgardinen vara nere för att det är som att då finns jag inte”, säger Jenny Rissveds.
”Jag ville bara låta rullgardinen vara nere för att det är som att då finns jag inte”, säger Jenny Rissveds. Foto: Roger Turesson

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds var inne i en djup depression när hon tog OS-guld i Rio 2016. I en stor DN-intervju berättade hon om hur det är att ta antidepressiva mediciner, det läskiga i att fasa ut dem, och hur hon planerar att ta sig tillbaka till livet som elitidrottare – med hälsan i behåll.

Läs reportaget här. 

3. Hur Sveriges första kvinnliga idrottsstjärna glömdes bort

Tillie ”The Terrible Swede” Anderson i tävlingsdräkt med svenska flaggan kring midjan. Cyklisternas tajta kläder orsakade stor uppståndelse på 1800-talet.
Tillie ”The Terrible Swede” Anderson i tävlingsdräkt med svenska flaggan kring midjan. Cyklisternas tajta kläder orsakade stor uppståndelse på 1800-talet. Foto: Privat/Alice Roepkes samling

”Tillie the Terrible Swede” var den bästa av alla kvinnliga proffscyklister i USA på 1890-talet. Damcyklisterna drog stora publikskaror, tjänade mycket pengar och tidningarna älskade att skriva om dem, men deras tävlingar erkändes aldrig av förbunden, och när hajpen dog ut strax efter förra sekelskiftet föll de i glömska. DN:s Malena Johansson pusslade ihop historien om den skånska utvandraren Matilda Andersdotter som blev cykelstjärnan Tillie Anderson.

Läs reportaget här. 

4. Nordkoreas hejaklack – vilka är de och vad är det de sjunger?

Foto: Bernat Armangue

229 nordkoreanska kvinnor i matchande kläder och stiliga solglasögon fick mycket uppmärksamhet under OS i Pyeongchang. De utförde välrepeterade och synkroniserade koreografier och sånger på läktarna, men var isolerade från att kommunicera med omvärlden. 

Läs reportaget här. 

5. Känslornas galadrottning tränar för livet

Anna Holmlund vann över Johan Esk i ett sällskapsspel hemma i lägenheten i Sundsvall.
Anna Holmlund vann över Johan Esk i ett sällskapsspel hemma i lägenheten i Sundsvall. Foto: Jonas Lindkvist

Flera gånger har DN:s Johan Esk och Jonas Lindkvist träffat Anna Holmlund och följt hennes utveckling efter den svåra olyckan i december 2016 när hon kunde ha dött. En vinterdag i Sundsvall förbereder sig Anna inför idrottsgalan, och tränar för resten av livet. Vad ska det bli av allt?

Läs reportaget här.

6. Charlotte Kallas väg ut ur mörkret

”Jag saknar att ha ett socialt sammanhang när jag inte tränar, men jag kan ju inte söka ett jobb bara för att jag behöver umgås lite mer med folk i september”, säger Charlotte Kalla.
”Jag saknar att ha ett socialt sammanhang när jag inte tränar, men jag kan ju inte söka ett jobb bara för att jag behöver umgås lite mer med folk i september”, säger Charlotte Kalla. Foto: Jonas Lindkvist

Charlotte Kalla hade separerat från sin pojkvän, och så kom en djup höstsvacka. Sjukdom, skada, och en ny vardag utanför träningen att fylla. ”Jag hade ingen kontroll”, sade hon när hon berättade om hur det var att vara på botten och ta sig upp.

Läs reportaget här.

7. Matt Johnson – slagskämpen som blev uteliggare

Henrik Sedin i kollision med Matt Johnson 2003.
Henrik Sedin i kollision med Matt Johnson 2003. Foto: Jim Mone/AP

Matt Johnson hade rollen som slagskämpe i tre olika NHL-lag. Senast han sågs var i närheten av piren i Santa Monica i Los Angeles. Han levde som uteliggare. Nu undrar föräldrarna hur mycket alla slagsmål på isen bidragit till att försämra sonens mentala hälsa. De vet inte var han är.

Läs reportaget här. 

8. André Myhrer stöttar ensamkommande efter OS-guldet

”Det blir väldigt personligt. Och det är bara ett öde. Jag träffade ju många som hade det exakt likadant på den där dagen i Stockholm”, säger André Myhrer. 
”Det blir väldigt personligt. Och det är bara ett öde. Jag träffade ju många som hade det exakt likadant på den där dagen i Stockholm”, säger André Myhrer.  Foto: Jonas Lindkvist

Efter OS-guldet i Sydkorea har André Myhrer en ny plattform för att säga vad han tycker. Hans familj har tagit hand om en ensamkommande pojke från Afghanistan, och slalomveteranen stod längst fram i en manifestation till stöd för ensamkommande unga i Stockholm. 

– Det är en jättebra kille, fin med barnen. Vi vill ju så klart att han ska få stanna, sade Myhrer när Lisa Edwinsson och Jonas Lindkvist träffade honom.

Läs reportaget här. 

9. ”De ropade: Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna”

Jelena Netjaj, trebarnsmamma som jobbar med miljöfrågor och maken Jurij Netjaj som är byggarbetare står i ruinerna av huset de bodde i när det plötsligt började brinna.
Jelena Netjaj, trebarnsmamma som jobbar med miljöfrågor och maken Jurij Netjaj som är byggarbetare står i ruinerna av huset de bodde i när det plötsligt började brinna. Foto: Beatrice Lundborg

Nästan 700 personer förlorade sina hem i en brand som enligt offren var anlagd, trehundra hundra meter från fanzonen i Rostov-vid-Don under sommarens fotbolls-VM i Ryssland. De drabbade misstänker att byggbolag som skyddas av myndigheterna ligger bakom. DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén och fotograf Beatrice Lundborg träffade två av dem.

Läs reportaget här. 

10. Så tränar du dina barn på bästa sätt

”Det handlar egentligen inte om att träna sin hjärna att bli bättre, utan att förstå vad det är jag har svårt med, och hitta lösningar. Kompensera”, säger psykologen Torbjörn Vestberg.
”Det handlar egentligen inte om att träna sin hjärna att bli bättre, utan att förstå vad det är jag har svårt med, och hitta lösningar. Kompensera”, säger psykologen Torbjörn Vestberg. Foto: Jonas Lindkvist

Psykologen Torbjörn Vestberg och hjärnforskaren Predrag Petrovic har testat Xavis och Andrés Iniestas mentala förmågor. Nu ar de skrivit boken ”Hjärnboll”, om hur hjärnan fattar beslut under en fotbollsmatch. DN tog med psykologen på fotbollsträning med matematikern David Sumpters lag med 12-åringar i Uppsala.

Läs reportaget här. 

11. ”Vissa väljer bort hockeyn på grund av machobilden”

”Jag tror tyvärr att det finns ett antal unga killar som väljer bort hockeyn eftersom man har bilden av det är en machosport”, säger Anders Larsson.
”Jag tror tyvärr att det finns ett antal unga killar som väljer bort hockeyn eftersom man har bilden av det är en machosport”, säger Anders Larsson. Foto: Roger Turesson

Efter Malin Franssons intervju med Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson aktualiserades debatten om machokulturen i svensk hockey. 

– Jag brukar ibland säga att en homosexuell väljs till ordförande är väl ett tydligt tecken på att det inom svensk hockey inte spelar någon roll vem du lever med. Men med det sagt har jag den största respekt för att det finns de som har andra upplevelser, sade Larsson.

Läs reportaget här. 

12. Zlatan om sin kris: ”Jag kände mig som ett spöke”

”Jag kände mig osynlig, som ett spöke. Ett spöke som inte existerar”, sade Zlatan Ibrahimovic.
”Jag kände mig osynlig, som ett spöke. Ett spöke som inte existerar”, sade Zlatan Ibrahimovic. Foto: Anette Nantell

–Var kommer du ifrån?, sade Zlatan Ibrahimovic när han träffade Johar Benjelloul i Los Angeles. 

I samband med en ny bokutgivning berättade superstjärnan för DN:s reporter och för fotograf Anette Nantell bland annat om hur han isolerade sig till och med från familjen under sin värsta skadeperiod i karriären.

Läs reportaget här. 

13. Thörnblad tävlar igen efter depressionen: ”Känner mig snuvad på mina bästa år”

Linus Thörnblad lade plötsligt ut ett superhopp på Instagram.
Linus Thörnblad lade plötsligt ut ett superhopp på Instagram. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Den 33-årige höjdhopparen Linus Thörnblad drabbades av en depression första gången 2010. I sex år har han kämpat för att hitta tillbaka till ett någorlunda normalt liv, och så i somras gjorde han plötsligt comeback – bara för att sluta på sina egna villkor. 

– Jag kände att jag inte fick välja ett slut som jag själv hade velat ha”, sade han till DN:s Nils Palmgren.

Läs reportaget här. 

14. ”De ringde och sa att jag inte förtjänade att leva”

”De sa att jag var en fruktansvärd människa, att jag hade haft ihjäl min häst.”
”De sa att jag var en fruktansvärd människa, att jag hade haft ihjäl min häst.” Foto: Elin Åberg

Fälttävlansryttaren Anna Freskgårds häst Box Qutie dog några dagar efter att ha gått i mål på terrängritten i VM. Efter sju år tillsammans tog det hårt på Anna, som också fick motta hot under sorgeprocessen. DN:s Malin Fransson träffade henne hemma i stallet, där hon berättade om de ovissa dagarna innan dödsbeskedet kom, och hur hon går vidare.

Läs reportaget här.

15. Tvåhandstekniken revolutionerar bowlingen: ”Mer fart och skruv”

Foto: Peter Claesson

23-årige Jesper Svensson i Partille revolutionerar bowlingsporten. Han slungar iväg klotet med två händer, och har redan fått många efterföljare. För DN:s Jens Littorin förklarar han fördelen med vad som kan bli för bowlingen vad V-stilen blev för backhoppning.

Läs reportaget här. 

16. Blågults grillfiasko blev starten på succéresan mot VM

”Det jag vill att folk säger om mina lag är: ’de kämpade, de gjorde så gott de kunde’. Det är det minsta man kan begära”, säger Janne Andersson.
”Det jag vill att folk säger om mina lag är: ’de kämpade, de gjorde så gott de kunde’. Det är det minsta man kan begära”, säger Janne Andersson. Foto: Beatrice Lundborg

Det svenska fotbollslandslaget gjorde succé i VM i Ryssland, med sitt starka kollektiv. Var det övningen i att sätta ihop en grill som lade grunden? DN:s Johan Esk följde med förbundskapten Janne Andersson tillbaka till Ekskäret i Stockholms skärgård, där en del spelare visade sig vara ”osannolikt usla på att bygga ihop en grill”.

Läs reportaget här. 

17. Pr-krasch för varumärket Beckham

Foto: Claude Paris/AP

Han är rik, berömd och omtyckt av de flesta, men när David Beckham dribblade bort ett åtal för fortkörning sattes hans rykte på spel. DN:s Anders Sännås Lundqvist förklarade mekanismerna bakom en möjlig pr-krasch för varumärket Beckham.

Läs reportaget här. 

18. Pichlers guldträning: 24 mil cykel och rullskidor uppför ett berg

”Titta aldrig på vad andra nationer gör, för då kommer du att komma tvåa”, säger Wolfgang Pichler.
”Titta aldrig på vad andra nationer gör, för då kommer du att komma tvåa”, säger Wolfgang Pichler. Foto: Jonas Lindkvist

Sveriges skidskyttar gjorde stor och oväntad succé under OS. Men tränaren Wolfgang Pichler har förberett sina lag inför OS på samma sätt varje gång: med infernaliskt tuff träning. ”Jag fick idén från Bjarne Riis (den danska cyklisten och stallchefen). Han brukade ta ut sin åkare i tre dagar utan mat och tvingade dem att samarbeta.”

Läs reportaget här. 

19. VM-guldmedaljören Jennie Johansson avslutar simkarriären

”Det som sliter mest är inte timmarna i bassängen och i gymmet utan det är snarare allt som krävs för att få ut något av de där fyra timmarna av träning som är det som påverkar ens liv mest.”
”Det som sliter mest är inte timmarna i bassängen och i gymmet utan det är snarare allt som krävs för att få ut något av de där fyra timmarna av träning som är det som påverkar ens liv mest.” Foto: Magnus Hallgren

När DN:s Malin Fransson träffade Jennie Johansson var inte allt som vanligt. Den populära simmaren berättade att hon skulle lägga av. Hon sade det utan sorg i rösten.

– Jag har inte längre något sug att tävla. När man är elitidrottare är man det 24 timmar om dygnet, och jag är färdig med den delen av livet nu. 

Läs reportaget här. 

20. Okände svenske världsstjärnan tävlar i 532 kilometer i timmen

Två bilar mot varandra och klockan i en engelsk mil, 402,336 meter. Det är dragracing.
Två bilar mot varandra och klockan i en engelsk mil, 402,336 meter. Det är dragracing. Foto: Maja Suslin

”Man kör inte med skallen utan med rumpan.” Så förklarar Jonnie Lindberg sin sport, dragracing. I USA får han skriva autografer, men i Sverige är han närmast okänd. 

Läs reportaget här.