Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

De mest effektiva ställs mot varandra

Skuru mot Lugi är inte bara ett toppmöte i damernas elitserie. Det blir också en match mellan Carin Strömberg och Hanna Blomstrand i kampen om elitseriens mest effektiva spelare.

Man kan ljuga med statistik, men när det handlar om vilka spelare som är elitseriens mest effektiva hamnar statistiken ofta hyggligt nära sanningen.

Skurus 22-åriga landslagsspelare Carin Strömberg toppar MEP (most effective player), ligan som visar vilken spelare som är mest effektiv.

– Det betyder att man gjort fler bra saker än dåliga. Jag kanske inte kollar jättemycket på statistiken, men det har känts bra och nu får man ett bevis på hur bra det gått. Det är alltid kul att vinna ligor.

Strömberg gjorde sitt första VM som senior när hon var med landslaget i Danmark i december.

– Det var stort att få vara med och det är en bra erfarenhet, men det var tråkigt att vi åkte ut så fort. Trots att vi förlorade mot Danmark så var det en mäktig upplevelse att spela i Boxen med 12.000 på läktarna.

På lördag kommer fyran i statistiken, Lugis Hanna Blomstrand, på besök i Nacka sporthall.

– Hon har gjort det jättebra den här säsongen och verkligen gått framåt. Jag ser Hanna som Lugis nyckelspelare, framför allt offensivt.

Matcherna mot Lugi brukar betyda lite extra för Skuru.

– Det är alltid jämna matcher, i höstas blev det oavgjort och vi har mött dem ett tjugotal gånger i slutspelsammanhang.

För Hanna Blomstrand, som bara är 19 år, är det första säsongen som hon är med i toppen av MEP-statistiken.

– Det är klart att det är en bekräftelse när man är med där uppe, det är jätteroligt och man blir motiverad att prestera ännu bättre. Men även om man inte är med i toppen av den listan så kan man vara en väldigt bra handbollsspelare, säger hon.

Att Carin Strömberg toppar MEP förvånar inte Lugis högernia.

– Hon är framför allt jättebra på att spela fram alla andra, hon har massor av assist. Hon är kraftfull och stark i sina genombrott. Det ska vi försöka att stoppa för på lördag.

Hanna Blomstrand har spelat i de yngre landslagen och hoppas få chansen i A-landslaget.

– Det är ju ett mål och en dröm.

Att Blomstrand, som är 176 centimeter lång, skulle vara för kort för att lyckas i landslaget ger Lugis tränare Dragan Brljevic inte mycket för.

– Vi pratar så mycket om längden i Sverige, jag hänger inte riktigt med i det snacket. Nora Mörk i Norge, en av världens bästa högernior, är kortare än Hanna. I mina ögon har Hanna allt för att bli en toppspelare i den positionen.

Strömbergs och Blomstrands placeringar förvånar inte Brljeviv.

– Det visar bara hur viktiga de är för sina lag.

Brljeviv gillar bortamatcherna mot Skuru.

– Det är några av de roligaste matcherna i elitserien. Och Carin Strömberg är deras största stjärna, konstaterar Brljevic.

Fakta. Elitseriens mest effektiva spelare

Snittpoäng för tio i topp:

1. Carin Strömberg, Skuru, 3,20.

2. Anna-Maria Johansson, Skövde, 3,15.

3. Julia Eriksson, Sävehof, 2,92.

4. Hanna Blomstrand, Lugi, 2,74.

Stine Lund Andreassen, Sävehof, 2,74.

6. Louise Sand, Sävehof, 2,72.

7. Hanna Daglund, Skuru, 2,68.

Beatrice Nilsson, Önnered, 2,68.

9. Emma Friberg, Lugi, 2,63.

10. Johanna Bundsen, Sävehof, 2,51.

Betygskala: 1–2 godkänt, 2–3 bra, 3–4 mycket bra, 4–5 hög elitseriestandard, 5–7 landslagsklass, 7 världsklass.

Fakta. Most effective player

MEP är ett statistiskt poängsystem som jämför olika insatser. Mål, räddade skott, skott utanför, i ribban eller stolpen, vem som skjuter, varifrån skottet kommer. Det mesta registreras.

Assist noteras om någon genom passning eller spärr bidragit till att sätta målskytten i målläge. Passmiss, tappade bollar, regelfel, typ stegfel, och erövrade bollar registreras, liksom tilldömda och orsakade straffkast.

En skottmiss från distans ger mindre poängavdrag än en miss på kontring eftersom det är lättare att göra mål på kontring. Målvaktsräddning på ett straffkast ger högre poäng än ett räddat skott från exempelvis nio meter. Totalt finns ett 50-tal poängvärden som ska ge en så rättvis bild som möjligt av spelaren.

Det finns inget system att bedöma försvarsinsatser individuellt. Hela försvarsspelet, bortsett från målvakternas insatser, lämnas utanför bedömningen.