Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/den-svenska-os-drommen-i-basket-sprack/

Sport

Den svenska OS-drömmen i basket sprack

Paulina Hersler, Regan Magarity och Kalis Loyd.
Paulina Hersler, Regan Magarity och Kalis Loyd. Foto: Gregory Van Gansen/Bildbyrån

De svenska basketdamerna hade en OS-dröm. Men kvalet blev en mardröm. Söndagens förlust, 53–61 mot Belgien, drog hårdhänt ner rullgardinen.

Efter 21 poängs förlust mot Japan, följt av en brakförlust mot Kanada (50–80) kokades drömmen ner till en enda match, avslutningen mot Belgien.

Förutsättningarna var glasklara. Vinn med 15 poängs marginal mot Belgien. Eller vinn bara, och hoppas på att Japan besegrar Kanada. Då skulle OS-biljetten, trots tidigare ras, vara klar.

Det började bra. Sverige gick fram till ledning 23–16.

Men som precis som i de båda tidigare matcherna kom ett ras. Belgien gjorde 16–0 på lite drygt sex minuter och gick fram till 32–23. Den skadan gick inte att reparera.

Förhoppningarna inför avresan till belgiska Ostende var stora. Den gyllene generationen med spelare som tvillingarna Elin och Frida Eldebrink, Louice Halvarsson, Kalis Loyd och Amanda Zahui var vid sina drömmars mål.

Men det gick snett. 

Varför?

Enkelt uttryckt var Sverige bättre i försvar än i anfall. 

Svenskorna tog för svåra och för dåliga skott. Och man var för svagt i returtagningen, till och med mot Japan, där Sverige hade ett rejält övertag i längd.

Dessutom gjorde Sverige för många misstag. Och gör man misstag mot lag som är rankade bland de tio främsta i världen straffas man direkt.

Sedan kan man ha synpunkter på coachningen. Tredje perioden var genomgående den period då Sverige tappade matcherna. Det var i den sekvensen av matcherna som motståndarna hittade rytm och harmoni. 

Här krävdes ett nytt sätt att spela. Men förbundskapten Marco Crespi hade inget motmedel att erbjuda. Utan svenskorna fortsatte bara på den inslagna vägen, och matcherna gled dem ur händerna.

Amanda Zahui har varit Sveriges ledande spelare internationellt de senaste åren, med spel i den amerikanska proffsligan WNBA.

Zahui fick inte mycket att stämma under kvalet. Med sin längd, 196 cm, borde hon uträttat mer under korgarna.

28,5 procent i skyttet och 17 returer, varav endast tre offensiva, totalt över tre matcher är för klent för en spelare som går inside, och ska ha en dominerande roll under korgarna. Nu blev Zahui ofta ”uppäten” när hon gick på avslut.

Tvillingarna Eldebrink fick från sina guardpositioner inte heller ut full effekt. De blandade högt och lågt.

Genomgående bästa svenska var forwarden Kalis Loyd. Hon höll hög nivå i samtliga tre matcher, och försökte visa lagkamraterna vägen. Men hon var för ensam.

Loyd var lagets bästa poänggörare över de tre matcherna, med 37 poäng. Och hon var trea i returtagningen efter Regan Magarity och Amanda Zahui.