Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/det-ar-latt-att-saga-att-man-inte-ar-radd-om-man-ljuger/

Sport

”Det är lätt att säga att man inte är rädd – om man ljuger”

Magnus Zetterström, som speedwayåkare känd under smeknamnet ”Zorro”, reflekterar över motorsportens faror efter att ha avslutat sin egen karriär som aktiv. Foto: Per Karlsson/Bildbyrån

Det är svårt att reflektera över riskerna du utsätter dig för när du är i ”bubblan”.  

Magnus Zetterström, tidigare speedwayförare, har efter karriärens slut börjat tänka på vad han egentligen utsatte sig för.

– Det är jävligt lätt för idrottsmän att säga att man inte är rädd, men då tror jag att man ljuger, säger han.

För en dryg vecka sedan hamnade motorvärlden i chock när Anthoine Hubert, 22, omkom i en olycka i ett formel 2-lopp. Tillsammans med flera andra förare kraschade fransmannen i 270 kilometer i timmen och en timme efter kraschen kom beskedet att han avlidit. 

En dag efter kraschen publicerade Expressens Magnus Nyström en krönika där han skrev om de risker som racerförare utsätts för – och att det är något som bara ett proffs klarar av. 

”Racerförare är världsartister. Som samtliga förtjänar vår fulla respekt för vad de gör”, skrev Nyström bland annat i krönikan. 

En som reagerade var Magnus Zetterström, 47, som har flera år bakom sig som speedwayförare och själv varit inblandad i olyckor. Han hörde av sig till Nyström för att ge sin syn på riskerna som utövare i motorsporten utsätter sig för. Nyström publicerade sedan kommentaren på sin Facebook-sida.

– Jag ville säga något ord, särskilt nu när jag slutat och står vid sidan om. När jag var inne i bubblan fanns inga tankar på hur farligt det var, men nu när jag går ut och kollar på en motorsporttävling ser man hur små marginalerna är och vilka farter det är, säger ”Zorro” till DN: 

Var du rädd någon gång under din karriär?

– Jag tror att jag var rädd, men att jag inte tänkte på det. Det är jävligt lätt för idrottsmän att säga att man inte är rädd, men då tror jag att man ljuger. Rädsla är nog bra att ha med sig, för jag tror att det är när man är orädd som smällarna kommer. 

– Vågskålen att ta riskerna väger ibland tyngre än att ta det lugnt. 

Magnus Zetterström i ett race mot Fredrik Lindgren i juni 2016. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Pratade ni lagkamrater om det?

– Det var nog sällan. Det var nog mer när något hände på banan som man reagerade på olika sätt. Någon ville inte se vad som hände och begravde ansiktet i händerna, medan någon rusade ut på banan för att hjälpa till direkt.

Hur var du själv?

– Det är jättesvårt att bedöma sig själv. Det är klart att man många gånger har tänjt på sina gränser, men jag har nog också varit klok. Det har varit lite blandat och jag har gjort dumdristiga saker samtidigt som jag säkrat i andra lägen.

Hur ser du på säkerheten? Går det att göra mer där?

– Jag tycker man har gjort jättemycket redan nu. De flesta använder nackskydd, ryggskydd och sedan finns luftstaket på banan. Dessutom är det så att ju mer skydd, desto mer tänjer man på gränserna. Det ena ger det andra, och att helt bli av med riskerna går nog inte.

Speedwayförares ekonomi bygger på att de kör matcher – och att de kör in poäng för sina lag. Att detta ska vara en faktor till att förare riskerar mer ute på banan tror också Zetterström finns med i tankarna, men inte precis innan racet ska börja.

– Det finns säkert med omedvetet i tänket, men jag tror ingen förare tänker så när de står på startlinjen. Det är en explosiv sport och att du ska hinna tänka så händer inte när du står på startlinjen. Då är det bara att vinna som gäller. Det är man uppväxt med och det är mer när man kommer hem, eller står och väntar mellan racen, som man kanske tänker på det. Men inte på startlinjen. Då är det du och tre andra idioter mot varandra.  

– Alla grabbar som kör är ju medvetna om riskerna och det är en del av varför man gillar sporten. Man har valt på något sätt att ha det där påslaget, att kroppen mår bra av att åka under press.

Under tisdagen avgörs vilka två lag som gör upp i final i SM-slutspelet i speedway. Dackarna ställs mot Västervik på hemmaplan, medan Vetlanda tar emot Smederna. 

Läs mer: Efter dödskraschen i formel 2: ”Är det värt det?”