Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/det-ar-okej-att-grata-aven-om-du-ar-en-tuff-spelare/

Sport

”Det är okej att gråta även om du är en tuff spelare”

Förbundskaptenen Tomas Montén tillsammans med JVM-lagets Nils Lundkvist.
Förbundskaptenen Tomas Montén tillsammans med JVM-lagets Nils Lundkvist. Foto: Eva Tedesjö

Nu tar en ny generation spelare över Juniorkronorna. För första gången är samtliga spelare i det svenska JVM-laget ”millenniebarn”. 

Därmed blåser det nya vindar både på och utanför isen.

– Vi är inte rädda för att visa känslor. Utanför isen behöver vi inte spela rollen som ”tuffa hockeyspelare”, säger backen Nils Lundkvist om 00-talisterna.

– Ska jag beskriva oss som spelare är vi kreativa, fartfyllda och tekniska.

För Luleås 19-årige back Nils Lundkvist blir JVM-turneringen i Tjeckien, som inleds på annandagen, hans andra raka JVM.

– Vi som var med förra året kommer helt säkert att ha nytta av den erfarenheten. Vi fick känna på hur lite det är som skiljer mellan succé och fiasko, och hur tråkigt det är när det tar slut för tidigt. Det vill ingen av oss uppleva igen, säger Nils Lundkvist om kvartsfinalförlusten mot Schweiz i senaste JVM.

Sedan debuten i junior-VM har Nils Lundkvist växt som spelare. I dag har han en stor roll i SHL-laget Luleå, och om den 19-årige backen är en indikation på hur 00-talisterna är som grupp skulle ord som rak, chosefri, öppen och reflekterande fungera bra som beskrivning.

– Det har pratas mycket om machoattityd och sådana grejer bland hockeyspelare, men det tycker jag har tinat bort. Min generation är uppväxt med att det inte är okej, och att man ska säga ifrån om man ser något sådant, säger Nils Lundkvist.

– Det känns självklart väldigt bra. Det går alldeles utmärkt att vara en tuff spelare på plan, och samtidigt till exempel visa att det är okej att gråta om man blir glad, arg eller besviken. Man ska vara som man är och inte spela någon roll. Då funkar det bäst.

Adam Ginning och Nils Lundkvist.
Adam Ginning och Nils Lundkvist. Foto: Eva Tedesjö

Juniorkronornas målvaktstränare Nizze Landén har spelat i samma lag som spelare födda på 60- och 70-talet, ja till och med några 50-talister under sina första år i ett seniorlag.

Som tränare har 53-åringen coachat såväl 80- som 90-talister, och nu också 00-talister.

I den stundande JVM-turneringen är samtliga spelare för första gången födda på 2000-talet.

– Ska jag beskriva 00-talisterna som spelare skulle jag säga att de är väldigt individuellt skickliga. De är duktiga på att hitta på nya saker som en man i min ålder inte har sett tidigare, säger Nizze Landén med ett leende.

– Mycket av inspirationen till det tror jag att de får från NHL. Många av dem börjar varje morgon med att kolla NHL-matcher, och dessutom får de också inspiration från olika Youtube-klipp. Tack vare det har de som spelare blivit trixiga och finurliga.

Hur skulle du beskriva att den här generationen spelare är utanför isen?

– De är öppna och väldigt vältaliga. Det har alltid varit mycket glädje när jag har varit med Juniorkronorna oavsett generation, men i den här gruppen är det mycket bus och glimten i ögat. De är kort och gott sköna personligheter som det är väldigt kul att jobba med.

Linus Nässén, Nils Lundkvist, Adam Ginning och Alexander Holtz under en träning med JVM-laget i Uppsala.
Linus Nässén, Nils Lundkvist, Adam Ginning och Alexander Holtz under en träning med JVM-laget i Uppsala. Foto: Eva Tedesjö

Träningen är avslutad och från omklädningsrummen hörs skratt. Junior-VM i Tjeckien närmar sig och även om allvaret väntar – något som märktes på isen under träningen där det var totalt fokus på uppgiften – finns det alltid plats för att ha roligt också.

I Juniorkronornas lag finns spelare födda mellan 2000 och 2002. 

Djurgårdens forward Alexander Holtz är född 2002, och för 17-åringen blir det här hans hittills största utmaning.

– Eftersom spelarna nu kommer att vara två år äldre än mig blir det så klart ett snäpp upp för mig jämfört med U18, men det ska bli riktigt kul, säger Holtz som var en av de ledande spelarna när Sverige i våras vann U18-VM.

Alexander Holtz stämmer bra in på den beskrivning som målvaktstränaren Nizze Landén ger av 00-talister.

17-åringen gillar att titta på klipp som visar hur spelare löser situationer på ett oväntat sätt.

– Jag skulle säga att de flesta i min generation försöker vara kreativa, och att det också är något som uppmuntrats, säger Alexander Holtz.

Alexander Holtz och Samuel Fagemo i JVM-lagets omklädningsrum.
Alexander Holtz och Samuel Fagemo i JVM-lagets omklädningsrum. Foto: Eva Tedesjö

Om bara några dagar börjar de svenska millenniespelarna jakten på ett ett svenskt JVM-guld. Redan i premiären ställs de mot de regerande juniorvärldsmästarna Finland.

Under sin juniortid fixade 60-talisterna ett guld när de 1981 tog det första svenska JVM-guldet.

Spelarna som var födda på 70- och 80-talet fick aldrig uppleva guldlyckan som juniorer. Det fick däremot 90-talisterna som tog Sveriges andra guld när Mika Zibanejad, som är född 1993, i förlängningen avgjorde finalen mot Ryssland 2012.

De kommande åren ger oss svar på om de kreativa 00-talisterna också blir den mest framgångsrika svenska årgången på juniornivå.

Läs mer: Guide till JVM i ishockey 2019/20