Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Det finns utrymme för offensiv förbättring

Lisa Dahlkvists segermål mot Norge var ett bra exempel på hur Sverige vill spela.
Lisa Dahlkvists segermål mot Norge var ett bra exempel på hur Sverige vill spela. Foto: Maja Suslin TT

DORDRECHT. Sverige har krigat sig till två 1–0-segrar i OS-kvalet, och nu börjar tjejerna känna vibbarna av Brasilien till sommaren. Men ett hinder återstår, hemmanationen Nederländerna som man möter på Sparta Rotterdams hemmaarena Het Kasteel på onsdag.

Sverige måste få med sig en poäng från det mötet, annars kommer Norge sannolikt att lägga beslag på OS-platsen.

Stämningen på svenskhotellet i Dordrecht, beläget ett par mil söder om Rotterdam, var avslappnad dagen efter lördagskvällens tunga seger mot Schweiz (1–0).

Förbundskapten Pia Sundhage summerade matchen, sedan hon fått sova på saken. Och spelarna pratade mycket, och gärna om den lyckade insatsen så här långt.

Två saker är samtliga inblandade överens om. Försvarsspelet fungerar alldeles utmärkt. Men i det offensiva spelet finns utrymme för förbättring.

Det handlar om att Sverige inte tillräckligt ofta vilar med boll på mittfältet, när man bygger upp anfallen. Det går alldeles för fort, det blir för många felpass. Därmed får man inte ut full effekt den snabbhet som finns i anfallslinjen.

Förenklat kan man säga att bollarna på djupet ofta skickas iväg på chans mot en gul tröja, i stället för att vårdat spela in på den tomma ytan, dit anfallaren är på väg.

Lisa Dahlkvists segermål i öppningsmatchen mot Norge är ett bra exempel på hur man ska spela. Magdalena Ericsson lade medvetet in bollen mot den tomma ytan bakom första mittbacken. Samtidigt som Magda slog passningen tog ”Dala” djupledslöpningen och kunde ohotad nicka bollen i mål.

Det är sådant spel Pia Sundhage vill se mot Nederländerna, som måste trycka fram spelare och gå stenhårt för seger. Det kommer att öppnas ytor i den nederländska defensiven, som ett smart spelande Sverige ska kunna utnyttja.

Hur startelvan mot Nederländerna formeras återstår att se. Men med tre dagars återhämtning hinner spelarna ladda om batterierna. Därför finns ingen anledning att fortsätta rotera, utan nu handlar det bara om att matcha vassast tänkbara elva.

Det bör innebära att Emilia Appelqvist är tillbaka som tvåvägsspelare på mittfältet. Det enda ”problemet” för Sundhage, ett angenämt sådant, är formeringen av fyrbackslinjen.

Nilla Fischer är alltid Nilla Fischer. Men nu gjorde Emma Berglund en lysande insats på innerbacksposition mot Schweiz, tillsammans med Linda Sembrant, när Nilla var bänkad.

Nilla eller Emma? Båda är ruggigt kapabla.

Fakta. Så avgörs OS-kvalet

Schweiz–Nederländerna 3–4

Norge–Sverige 0–1

Sverige–Schweiz 1–0

Norge–Nederländerna 4–1

Sverige 2 2 0 0 2– 0 6

Norge 2 1 0 1 4– 2 3

Nederländerna 2 1 0 1 5– 7 3

Schweiz 2 0 0 2 3– 5 0

Kommande matcher, 9 mars:

Sverige–Nederländerna

Norge–Schweiz

Vinnaren går till OS.

Om två lag slutar på samma poäng avgör inbördes möte.

Om tre lag slutar på samma poäng skapas en ny tabell med bara de tre inblandade lagen. Resultaten mot jumbon (Schweiz) räknas bort. I första hand räknas poäng, i andra hand målskillnad, i tredje hand avgör fler gjorda mål.

Tre lag har chansen

Om Sverige avslutar med minst en poäng mot Nederländerna är OS-platsen säkrad.

Om Nederländerna slår Sverige och Norge tappar poäng mot Schweiz går Nederländerna till OS.

Om Sverige förlorar och Norge avslutar med seger mot Schweiz avgör en trelagstabell kvalet. Den ser inför sista omgången ur så här:

Norge 2 1 0 1 4– 2 3

Sverige 1 1 0 0 1– 0 3

Nederländerna 1 0 0 1 1– 4 0

I detta scenario är det tydlig fördel Norge. Nederländerna måste besegra Sverige med minst fem måls övervikt för att passera Norge, i kraft av fler gjorda mål.