Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/det-gar-inte-att-kopa-sig-till-framgang/

Sport

”Det går inte att köpa sig till framgång”

Henrik von Eckermann och hästen Mary Lou har nått stora framgångar tillsammans. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Ridsporten är en dyr sport – men inga pengar i världen kan köpa talang eller ersätta den egna viljan att träna hårt och målmedvetet.

– Det går inte att köpa sig till framgångar i vår sport, säger hoppryttaren Henrik von Eckermann som är rankad elva i världen och som den här veckan tävlar i Stockholm.

– Om man som ryttare inte kan förvalta den talangen som hästen har – och matcha den på rätt sätt – spelar det ingen roll om du har köpt den finaste av hästar. Du kommer ändå aldrig att lyckas, fortsätter han.

Den här veckan samlas några av världens bästa hoppryttare i Stockholm när Sverige för första gången är värd för en deltävling i den pengastinna hopptouren Global Champions Tour.

Touren har medvetet valt att odla en aura av glamour och lyx för att attrahera publiken, men på hoppbanan är egentligen det mesta sig likt från en vanlig tävling.

Ett antal hinder ska övervinnas, och ryttaren och hästen måste vara en samspelt duo för att lyckas med det.

Det är det här samspelet som det krävs år av träning för att uppnå. Dessutom måste ryttare och häst passa ihop, och vad som krävs för det finns ingen given formel för.

– Även om en sponsor skulle komma till mig och säga att du får köpa fem färdiga Grand Prix-hästar till vilken kostnad som helst är det tveksamt om jag verkligen skulle hitta fem hästar som passar just mig när de har skolats av en annan ryttare, säger Henrik von Eckermann.

Han fortsätter med ett skratt:

– Nu kommer visserligen aldrig en sådan sponsor dyka upp, men det är ändå ett bra exempel för att visa hur svårt det är att hitta rätt häst oavsett hur mycket pengar man har.

I och med att antalet hopptävlingar av hög klass har ökat, och prissummorna ökat i ännu snabbare takt, har också de bästa hopphästarna blivit allt dyrare.

Att köpa en färdig mästerskapshäst kan kosta upp till hisnande 70-80 miljoner kronor. De dyra hästarna bidrar till att förstärka bilden av ridsporten som en rikemanssport, men bara ett fåtal av världens bästa ryttare äger sina tävlingshästar.

Precis som i alla annan elitidrott är det i stället sponsorer som driver sporten framåt. Skillnaden är att i ridsporten används inte sponsorernas pengar till att att ge utövarna höga löner utan till att säkerhetsställa att ryttarna får bra hästar.

Tilläggas bör också att de flesta ryttare inte får tillgång till färdiga mästerskapshästar utan snarare lovande hästar som de själva sedan utbildar.

Henrik von Eckermanns bästa häst Mary Lou ägs av familjen Tovek som Henrik har samarbetat med under ett par år. Henrik är bland annat mentor och tränare åt Evelina Tovek som ingår i landslagets A-trupp och som också kommer att tävla i Stockholm den här veckan.

– Jag kommer för alltid att vara tacksam mot familjen Tovek för att de tror och satsar på mig. Det är tack vare dem som jag har fått förutsättningarna att lyckas, säger Henrik von Eckermann.

– Men i slutändan är det ändå jag som måste göra jobbet, och jag som måste klara av att förvandla bra förutsättningar till bra resultat.

38-årige Henrik von Eckermann har tagit den långa vägen mot toppen.

Henrik von Eckermann har tagit den långa vägen till toppen. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

22 år gammal flyttade han från Sverige – eftersom han inte hade några ekonomiska förutsättningar att driva en egen verksamhet – till Tyskland för att börja jobba hos den fyrfaldige OS-guldmedajören Ludger Beerbaum.

Under de första åren hos Beerbaum var möjligheterna att tävla begränsade, men med åren fick Henrik allt större förtroende och fick rida allt bättre hästar.

Som anställd hade han dock aldrig makten över sin egen framtid som ryttare. När som helst kunde den häst som Henrik red i de högsta klasserna säljas.

Efter nästan 13 år som anställd tog Henrik för snart tre år sedan beslutet att starta en egen verksamhet – även det i Tyskland.

Budgeten var begränsad och nervositeten stor, men i dag går verksamheten runt tack vare hårt och framgångsrikt arbete av Henrik.

Under tävlingarna i Stockholm kommer von Eckermann att ställas mot ryttare som har haft andra ekonomiska förutsättningar från start.

I startfältet finns bland annat Bill Gates dotter 23-åriga Jennifer Gates och Bruce Springsteens 27-åriga dotter Jessica Springsteen.

Två talangfulla ryttare som är på väg uppåt, men som ännu inte har etablerat sig i världstoppen i en sport där du ofta inte är som bäst förrän efter 30-årsåldern.

– Det som gör mig glad är att många av de här unga amerikanskorna som har bra ekonomisk uppbackning använder den fördelen till att skaffa sig bra tränare. De har koll på att det är där de ska lägga pengarna i stället för att köpa en dyr färdig häst. Det ska de ha cred för, säger Henrik von Eckermann.

– Titta till exempel på Jennifer Gates som har valt att träna för den tidigare världsettan Harrie Smolders (från Nederländerna). Det är helt rätt väg att gå, och det visar att de har tänkt till.

– Genom åren har vi sett andra exempel där ryttare har lagt gigantiska summor på att köpa dyra hästar, men sedan inte varit beredd att lägga varken pengar eller tid på att själva lära sig rida ordentligt. När den dyra hästen efter några månader vägrar att hoppa säger de att de har blivit lurade i stället för att titta inåt och inse att de varken hade talangen eller kunskapen som krävdes för att ta hand om hästen.