Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/det-har-ar-mitt-fornamsta-uppdrag-det-kanske-sticker-i-ogonen-pa-nagon/

Sport

”Det här är mitt förnämsta uppdrag – det kanske sticker i ögonen på någon”

Montenegros förbundskapten Per Johansson
Montenegros förbundskapten Per Johansson Foto: Michael Ericsen/Bildbyrån

NANTES. Han var förbundskapten för det svenska silverlaget i EM 2010. Nu hoppas Per Johansson på ny succé med Montenegro. 

Tisdagskvällens match mot hemmafavoriten Frankrike blir avgörande för vilket lag som tar poäng med sig in i huvudrundan.

– Det är en knalltuff grupp, konstaterar Per Johansson.

Lars Grimlund
Rätta artikel

I januari lämnade han Bodens damlag och skrev på som förbundskapten för Montenegro.

Längtan efter att leda ett landslag från Balkan gjorde att Per Johanson inte kunde tacka nej.

– Det här är mitt förnämsta uppdrag även om det kanske sticker i ögonen på någon, men det skiter jag i, säger Johansson till DN.

Han fick en försmak på vad som väntar när han med kort varsel hoppade in och ledde Montenegro i VM i december i fjol.

– Att få bli huvudtränare här nere och ändå överleva ett år, det känns som det intressantaste och mest spännande uppdrag jag haft. Montenegro har vunnit EM en gång, det blir väl svårt att toppa det.

Montenegro inledde EM med att besegra Slovenien med 36–32 och förlorade sedan knappt mot Ryssland med 24–23.

På tisdagskvällen väntar en tuff match mot Frankrike. Det lag som vinner tar med sig två poäng till huvudrundan, förloraren går också vidare men får ett hopplöst utgångsläge då man startar med en nolla i poängkolumnen.

– Vår grupp är tuffast. Det är olympiamästaren Ryssland, det är världsmästaren Frankrike och Slovenien, som var det enda lag som slog Frankrike i VM. 

Inför VM 2017 fick Per Johansson knappt två veckor på sig att lära känna spelarna och få till ett spel som fungerade.

– Jag tror de tyckte att det var väldigt roligt med förändring, det var en av anledningarna till att det gick bra. Sedan kom jag med mycket energi, spelarna tyckte nog att det var jättespännande. Jag tror många tränare gör fel och vill förändra för mycket. Jag får anpassa mig för att få ut maximalt av mina spelare. 

Montenegro tog sig vidare till kvartsfinal där man förlorade mot Frankrike som sedan tog hem VM-guldet. 

I slutprotokollet rankades Montenegro som sexa.

– Det var Montenegros bästa placering i ett VM, så det var de väldigt nöjda över. Sedan fick jag förlängt och det är jag jätteglad för. 

Per Johansson har haft uppdrag i östra Europa tidigare och även fört CSM Bukarest till en bronsplats i Final Four.

– Att få jobba med utländska spelare har utvecklat mitt ledarskap enormt. De är uppfostrade i ett helt annat samhällssystem, från föräldrar, lärare och ledare. Det är mer auktoritärt där ledaren är mycket mer upphöjd. Du har en enorm status när du har en sådan position som jag har, det blir nästan lite läskigt ibland hur mycket makt du har som ledare. Jag brukar säga att till slut är det jag som bestämmer, men tills dess får alla prata.

Han pratar mest engelska med spelarna och för att det inte ska bli missförstånd går lagkaptenen Milena Raicevic dessutom igenom det på montenegrinska.

Per Johansson erkänner att han inte alltid känner sig bekväm i sin roll som ledaren som hela tiden ska gå före och bestämma.

– Vi har jobbat med att vi faktiskt kan skratta och vara lite avslappnade ibland. Det behöver inte innebära att vi inte är skarpa när vi ska vara det. Det måste vara lite lättsamt ibland och det tror jag spelarna tycker är väldigt roligt.

Montenegro vann samtliga matcher i kvalet till EM och besegrade bland annat Polen två gånger. Som uppladdning inför EM spelade Montenegro två matcher mot Sverige och vann båda.

– Det handlar mycket om energi och passion, annars kommer man ingen vart. Laget är i stort sett detsamma och lite bättre än i fjol.

Med Per Johansson som förbundskapten tog det svenska landslaget silver i EM 2010. Blågult ledde finalen mot storfavoriten Norge men förlorade till slut med 25–20.

– Det är väl den största prestationen som jag gjort med ett lag, det måste jag säga. Vi hade jobbat väldigt hårt för det. 

Oavsett hur det går mot Frankrike kommer Montenegro komma till Nantes för att möta Sverige i huvudrundan.  

Han har fortfarande bra koll på de svenska spelarna och menar att det sena återbudet från vänsternian Johanna Westberg är ett stort avbräck för Sverige.

– Westberg har väl varit den bästa svenska spelaren av alla och gjort ruskigt bra resultat i Danmark, den förlusten är jobbig. Annars är det ungefär samma lag som senast, både vi och Sverige förlorade mot Frankrike senast, vi är väl på samma nivå ungefär.

Det finns en regel inom handbollen som Per Johansson inte gillar och det är att man får ta ut målvakten och sätta in en utespelare vid utvisningar.

– Jag är konservativ och tycker att en utvisning ska kosta, men det gör den inte i dag. På ett sätt gynnar det oss i Montenegro för vi spelar ganska fult och hårt så för oss behöver utvisningar inte kosta lika mycket som de gjort tidigare. Man kan hålla bollen med sex spelare och sedan göra ett säkert byte, motståndarna får då bara en eller två chanser.

Läs mer: Psykspelet på kanten: ”Kan vara avskuren i 40 minuter”