Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/det-var-tomtarnas-paradmarsch-pa-roda-mattan/

Sport

”Det var tomtarnas paradmarsch på röda mattan”

Röda mattan inför Idrottsgalan i Globen.
Röda mattan inför Idrottsgalan i Globen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Esks elva, vecka 5.

DN:s sportkrönikör Johan Esk om sportveckan som gick.

1) Paradmarschen

Aldrig förut har så många som gjort så lite för svensk idrott trängts på samma plats som när det var tomtarnas paradmarsch på röda mattan inför Idrottsgalan 2020. Riktiga legendarer som Salming och Sörenstam tvingades in i en folkvandring av kreti och pleti.  

2) Statusskillnaden

Somliga stämplas för livet av något metoo-relaterat. Andra, som tragiskt omkomne Kobe Bryant, kan köpa tystnad och få tillbaka stjärnglansen.

3) Super Bowl-frågan

Kommer San Francisco 49ers att fullborda sin förvandling från skräpgäng till mästare och ta sjätte titeln? Inget lag har vunnit Super Bowl fler gånger.

4) Super Bowl-frågan 2

Eller kommer Kansas City Chiefs quarterback Patrick Mahomes att springa och kasta hem titeln? Spelaren med de snabba tankarna är hetast inför matchen.

5) Skadeglädjen

I Bajen-kretsar är det omöjligt att hitta någon som lider med Nikola Djurdjic som stoppas från att spela i Kina på grund av nya coronaviruset. 

6) Läsningen

DN-kollega Jens Littorins dokument om matchfixning i lägre fotbollsserier och gängkriminalitet känns som en bra grund för manus till en krimserie.

7) EM-formen

När Alexander Isak gjorde mål i spanska cupen blev han målskytt för tredje matchen i rad. Han är startspelare i Real Sociedad och borde bli det i EM.

8) VM-formen

När Hanna Öberg vann den sista tävlingen före VM klev hon upp pallen för fjärde gången i rad. Åkningen visade att VM-formen är på gång. 

9) Prinsförklaringen

Att prins Daniel tappade tråden i talet på Idrottsgalans scen måste berott på att han var mör av bordsdamen Anna Jönsson Haags energi.

10) Hockeyförklaringen

Oskarshamn sparkade tränaren med en mumbo jumbo-motivering, mediafokuseringen kring Håkan Åhlund. Media hade skrivit att han skulle sparkas. 

11) Återkomsten

Frida Karlsson kommer att ha allas blickar på sig när hon i Faluns världscup kommer till start igen. På Idrottsgalan klarade hon det bra.