Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Det viktigaste är att simningen tar plats”

Idrottssverige rustar till fest.

På måndag är det dags för Idrottsgalan men VM-guldmedaljören Jennie Johansson kommer inte att finnas på plats i Globen. Sedan oktober befinner hon sig i Australien för att förbereda sig för OS.

I dag lämnar hon sin andra dagbok till DN:s läsare.

Det känns fantastiskt kul att vara nominerad i två olika kategorier till Idrottsgalan, årets prestation för VM-guldet på 50 meter bröstsim och årets lag tillsammans med de andra grymma brudarna för VM-silvret på 4x100 meter medley.

Det hade så klart varit jätteroligt att varit på plats i Globen under galan. Inte minst hade det varit en trevlig omväxling att få klä sig i en snygg klänning, fixa makeupen och vara snygg i håret. Det är något helt annat än min vanliga look som är baddräkt och badmössa och under den trassligt hår (ha, ha).

Men eftersom jag är mitt uppe i en viktig träningsperiod fungerar det inte. Det tar för lång tid att åka dit, och i det skedet av träningen som jag är i just nu har jag helt enkelt inte råd att missa några träningsdagar.

Ska jag gissa tror jag att jag blir utan pris. Jag tror att årets prestation går till Sarah (Sjöström) och årets lag till U21-landslaget.

Men det viktigaste och roligaste med både mina nomineringar, och andra simmares nomineringar, till Idrottsgalan, är att simningen börjar ta alltmer plats. Vi är på väg att bli en folkkär sport även i Sverige och det gör mig väldigt glad.

Sedan jag senast hörde av mig här i DN har vi firat både jul och nyår även här i Australien.

Julen firade jag i Newcastle, norr om Sydney.

Det är svårt att få till den där riktiga julkänslan när det är 27 grader varmt ute, men det var skönt att vara ledig i några dagar.

Naturligtvis åt vi massor av god mat och jag såg till att det fanns en del svenska specialiteter på julbordet också. Tomten kom till oss också, men i stället för att komma i en släde kom han i en båt. Han klev upp på stranden och till barnens glädje gav han dem inte bara en kram utan också godis.

På nyårsaftonen tränade jag som vanligt under dagen. På kvällen åt vi en god middag men redan vid 22-tiden gick jag och lade mig för att orka med nyårsdagens träningspass.

Som väl var hade de ett speciellt fyrverkeri för barn redan vid 21.00 så jag hann åtminstone se några raketer innan jag somnade.

När det gäller träningen är vi fortfarande i en uppbyggnadsfas men passen har blivit lite mer fartinriktade och något kortare. Visserligen bara pyttelite kortare, men man får vara glad för det lilla.

Det dröjer ytterligare ett stort antal veckor till innan vi släpper på träningen för att toppa inför de australiska mästerskapen.

Jag skulle visserligen inte behöva prestera på topp i de tävlingarna, eftersom jag redan är kvalificerad och uttagen till OS, men när jag är här följer jag gruppens planering.

Deras planering passar dessutom bra med NEC-gruppens hemma i Stockholm. Det gör att när jag i vår kommer tillbaka till Sverige och börjar träna med dem på Eriksdalsbadet igen blir det enkelt för mig att snabbt komma in i deras fas.

Före de australiska mästerskapen (7–14 april) kommer jag att ställa upp i två tävlingar. Kommande helg åker jag från Sunshine Coast, där min grupp har sin träningsbas, till Melbourne för att simma i Victoria Open. I början av mars blir det sedan några tävlingslopp i NSW Open i Sydney.

På ett sätt har OS i Rio funnits i mina tankar enda sedan sista tävlingsdagen på OS i London 2012.

Det är liksom grunden för allt jag gör och skälet till att jag tränar hårt. Jag vill genomföra varje träningspass på bästa sätt för att kunna göra mitt bästa i Rio.

Men det betyder inte att jag går omkring och tänker på OS varje timme. Det vore att lägga energi på fel saker.

Jag fick ju redan under hösten beskedet av SOK att jag var uttagen till OS och det ger mig en stor trygghet. Jag behöver inte jaga tävlingar och tider utan kan följa det upplägg som jag och mina tränare har lagt upp.

Att finalpassen i OS börjar sent (22.00 lokal tid) är inget som oroar mig. Vi simmare får helt enkelt ställa om dygnet efter hur tävlingsschemat ser ut, på samma sätt som vi har fått lära oss att anpassa oss till olika tidszoner när vi är ute och reser.

Det brukar faktiskt inte vara några större problem, och förutsättningarna är desamma för alla.