Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/detaljerna-i-rattsfallet-som-skakar-hockeyforbundet/

Sport

Detaljerna i rättsfallet som skakar Hockeyförbundet

Det var i Globen som den händelse som nu lett till att en tidigare anställd vid Svenska ishockeyförbundet åtalats för sexuellt ofredande inträffade.
Det var i Globen som den händelse som nu lett till att en tidigare anställd vid Svenska ishockeyförbundet åtalats för sexuellt ofredande inträffade. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Den händelse som lett till att en tidigare anställd vid Svenska ishockeyförbundet åtalats för sexuellt ofredande beskrivs av ett vittne som ”en maktdemonstration för att förminska och sexuellt kränka”, av den åtalade som ”en vänskaplig kram”.

Här är bakgrunden till rättsfallet.

Händelsen som lett fram till åtal inträffade på kvällen torsdag 6 februari i år i samband med hockeymatchen mellan Tre Kronor och Tjeckien i Globen.

I en periodpaus stod målsäganden, en kvinnlig anställd på Svenska ishockeyförbundet, och pratade i telefon när en man, som även han då jobbade för Ishockeyförbundet, kom fram och omfamnade henne.

Enligt målsäganden fattade mannen ett grepp runt henne med sina armar, vred sitt vänstra ben runt henne och ”juckade” under några sekunder innan hon vred sig loss. Hon uppger i polisförhören att hon kände sig djupt förnedrad av tilltaget.

Den åtalade nekar till brott, beskriver det inträffade som en vänskaplig kram och menar att han aldrig hade en tanke på att kränka målsägandens sexuella integritet.

”Normalt att vi kramas, det var en kram i rörelsen i spelargången”, säger han i polisens förhör

En tredje anställd på Svenska ishockeyförbundet stod ett par meter bort, blev vittne till händelsen och tog ärendet vidare till sin chef.

Även målsäganden pratade under den aktuella helgen med chefen om det inträffade och talade också med sitt fackförbund. I förundersökningen berättar hon om hur hon senare blev ifrågasatt av sin chef som ska ha undrat varför hon vände sig till facket och frågat vad hon ville få ut av situationen. Chefen ska också enligt målsäganden frågat om hon ville bort från arbetet med Tre Kronor.

I polisens förhör säger målsäganden att hon fick en stark känsla av att arbetsgivaren ville tysta ner det inträffade.

Efter vidare diskussioner med fackförbundet informerades även Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt om händelsen.

Chefen säger i förundersökningen att han efter samtal med målsäganden tog upp händelsen med den åtalade och förklarade att det i fortsättningen var nolltolerans som gällde för liknande beteenden samt att han sedan följt upp med samtal med målsäganden för att försäkra sig om att inga fler händelser av liknande typ inträffat. 

Chefen säger vidare att han inte har skäl att ifrågasätta vare sig målsäganden eller den åtalades version av den inträffade. 

Knappt två veckor senare träffade målsäganden en annan chef på Ishockeyförbundet som enligt målsäganden informerade henne om hur en arbetsgivare ska hantera liknande situationer, att Arbetsmiljöverket ska informeras och att han tyckte att det borde polisanmälas.

Målsäganden säger att hon är väldigt besviken på hur Svenska ishockeyförbundet har hanterat ärendet och att hon har sökt och fått psykologhjälp.

Det vittne som såg händelsen bekräftar i förundersökningen målsägandens beskrivning av det inträffade och beskriver det som en maktdemonstration för att förminska och sexuellt kränka målsäganden.

Den åtalade sade senare upp sig från Svenska ishockeyförbundet. Hans chef berättar i polisförhöret att orsaken var ”att han inte kunde tänka sig att fortsätta arbeta med dessa grundlösa anklagelser som riktats mot honom.”

Händelsen polisanmäldes av informationsassistenten Anders Feltenmark i rollen som ordförande för fackförbundet Unionen.

Förra veckan skickades polisens utredning till Söderorts åklagarkammare och i måndags fattade åklagare Johnny Järlefelt beslut om att väcka åtal vid Södertörns tingsrätt.