Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/detta-ar-metyltestosteron/

Sport

Expert: Preparatet är strikt kontrollerat

Metyltestosteron, som brottaren Jenny Fransson testat positivt för, är syntetiskt framställt testosteron. Det finns sedan flera år tillbaka inte längre i någon medicin som säljs i Sverige.

Testosteron, det manliga könshormonet, är ett beprövat dopningsmedel eftersom det är en anabol steroid, det vill säga att det bidrar till att bygga muskler. 

Hos vanliga patienter används det som ersättning hos äldre män med låga testosteronnivåer, som mår dåligt av det. 

– Det är en väldigt liten patientgrupp. Det är ganska sällsynt och ganska strikt kontrollerat eftersom det missbrukas i olika kretsar, säger Anders Rane, senior professor i klinisk farmakologi på Karolinska institutet.

Förut användes det ibland som behandling mot tumörer vid till exempel bröstcancer, men det är inte aktuellt numera.

Anders Rane säger att det är osannolikt att metyltestosteron finns i kosttillskott som tillverkas i Europa. 

Utomlands finns det ett fåtal exempel på fynd i kosttillskott. 

För två år sedan testade den amerikanska antidopningsbyrån Usada ett kosttillskott som MMA-fightern Anderson Silva lämnat in efter att han testat positivt för bland annat metyltestosteron. Der visade sig att kosttillskottet från Brasilien innehöll preparatet, och han stängdes av i ett år.

I Sydafrika finns ett pågående fall med rugbyspelaren Aphiwe Dyantyi, som testade positivt för bland annat metyltestosteron i juli förra året. Liksom Jenny Fransson menar han att han är helt oskyldig.

Anabola steroider ger i utgångsläget en avstängning på fyra år. Straffet kan bli kortare beroende på graden av ansvar hos idrottaren.

Läs mer: Svenskt OS-medaljhopp fast i dopningstest