Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Detta är Nordkoreas OS-trupp

Nordkoreas och Sydkoreas delegationer tågade in tillsammans under invigninen av de olympiska spelen i Pyeongchang på fredagen.
Nordkoreas och Sydkoreas delegationer tågade in tillsammans under invigninen av de olympiska spelen i Pyeongchang på fredagen. Other: Petr David Josek

Att Nordkorea skickat en delegation till OS i Pyeongchang har fångat världens uppmärksamhet. Förutom Kim Jong-Uns syster och flera nordkoreanska ledare består delegationen av 22 aktiva, en hejarklack på 230 unga kvinnor och en orkester på 140 personer. 

Men vilka är personerna som ska tävla för Nordkorea i tävlingarna? 

Konståkarna

Konståkningsparet Ryom Tae-Ok, 18 år, och Kim Ju-Sik, 25 år, ses som Nordkoreas största medaljhopp.
Konståkningsparet Ryom Tae-Ok, 18 år, och Kim Ju-Sik, 25 år, ses som Nordkoreas största medaljhopp. Foto: dpa picture alliance / Alamy Stock Photo

Konståkningsparet Ryom Tae-Ok, 18 år, och Kim Ju-Sik, 25 år, ses som Nordkoreas största medaljhopp i de olympiska spelen. Paret har ingen tidigare erfarenhet av OS, men de har vunnit flera internationella tävlingar i konståkning. 

Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik är de enda nordkoreanska idrottarna som har kvalificerat sig till OS på egna meriter. I september utförde de sin konståkningsrutin till Beatles-låten ”A Day in the Life” i Tyskland, och kvalificerade sig till en av få kvarvarande platser till spelen i Pyeongchang. 

Nordkorea missade dock att anmäla paret till OS innan den deadline som IOK satt upp. Efter att man förlängt slutdatumet för att möjliggöra för nordkoreanska idrottare att ställa upp fick paret möjlighet att tävla för landet, och de landade i ett chartrat plan på sydkoreansk mark tillsammans med övriga tävlande. 

– IOK:s mål är alltid att se till deltagandet för alla kvalificerade idrottare, oavsett politiska spänningar och oenigheter, menade IOK i ett uttalande. 

Den kanadensiska tränaren Bruno Marcotte tränade det nordkoreanska konståkningsparet, bland annat vid ett träningsläger i Montreal förra året. 

– De har vackra, klassiska linjer. Bra hållning. Deras harmoni är unik. På den tekniska sidan är de starka, säger han till BBC. 

Kim Ju-Sik är en av få nordkoreanska idrottare som uttalat sig i media inför tävlingarna, och även hon har varit mycket fåordig. 

– Jag pratar inte innan tävlingar, sade hon till pressen men menade också att det var kallt i Sydkorea, enligt BBC. 

Michael Madden som grundat en webbsida som analyserar Nordkorea menar att konståkarparet kommer att hyllas som hjältar i hemlandet, oavsett hur väl de presterar under OS. 

– De kommer att behandlas väl av staten, oavsett hur bra det går, säger han till BBC. 

Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik i Tyskland i september 2017.
Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik i Tyskland i september 2017. Foto: dpa picture alliance / Alamy

Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik tog brons i de asiatiska vinterspelen som hölls 2017 i Sapporo, Japan. I januari i år tog de även brons i fyrkontinentsmästerskapet i konståkning som hölls i Taiwan. 

Ishockeyspelarna

Firande efter målet i träningsmatchen mot Sverige.
Firande efter målet i träningsmatchen mot Sverige. Foto: Ryu Seung-il

I söndags mötte de svenska Damkronorna ett lag med tävlande både från Nordkorea och Sydkorea. Men planerna på ett mixat lag med spelare från båda länder har rört upp känslor sedan det offentliggjordes några veckor innan OS. 

Läs mer: Protester och hyllningar – kontraster när Damkronorna spelade historisk match 

Tolv nordkoreanska spelare har beretts plats i det sydkoreanska damhockeylandslaget, tillsammans med de 23 spelarna från Sydkorea. I varje match ska minst fyra spelare komma från Nordkorea. Beslutet togs i samband med ett IOK-möte i Lausanne. 

Nordkoreas tolv ishockeyspelare anländer till Sydkorea för att möta upp resten av laget.
Nordkoreas tolv ishockeyspelare anländer till Sydkorea för att möta upp resten av laget. Foto: Polaris/Korea Pool Photos

Det sydkoreanska lagets kanadensiska coach Sarah Murray har varit något kritisk mot att plocka in nordkoreanska spelare i laget, även om hon medger att det är ett historiskt ögonblick. 

– Det är spännande att vara del av något så historiskt, att se två så uppdelade länder enas genom sport... Men samtidigt känner jag blandade känslor eftersom det är på bekostnad av... vi kan inte använda alla våra spelare, sade hon vid en presskonferens innan den första träningsmatchen. 

Sverige vann träningsmatchen med 3-1.
Sverige vann träningsmatchen med 3-1. Foto: Ryu Seung-il

De nordkoreanska spelare som var med i den första träningsmatchen, som Sverige vann, var Jong Su-Hyon, Kim Un-Hyang, Ryo Song-Hui, Hyong Chung-Gum. Att det blandade laget fått stor uppmärksamhet visade sig både innanför och utanför arenan, där DN:s Malin Fransson rapporterade om både protester och hyllningar till laget. 

Sverige och det koreanska gemensamma laget spelar i samma grupp under OS, och i den andra gruppspelsmatchen möts lagen igen. 

Skid- och skridskoåkarna 

Två skridskoåkare finns också med i delegationen. Jong Kwang-Bom tävlar i 1500 meter short track och Choe Un-Song i 500 meter. Men enligt BBC har uppladdningen för den ene av skridskoåkarna inte gått något vidare. Choe Un-Song skadade benet vid träning strax före OS och det är oklart om han kommer att kunna delta. 

Förutom skridskoåkarna har man tre alpina skidåkare, två på herrsidan och en på damsidan. Nordkorea har också skickat tre längdskidåkare till de olympiska spelen. Choe Myong-Gwang och Kang Song-Il kommer att tävla i 15 kilometer fritt, medan Kim Ryon-Hyang tävlar i 10 kilometer fritt. 

Hejarklacken 

Förutom sina idrottare har Nordkorea enligt New York Times skickat en 230 personer stark hejarklack som ska följa nationens tävlingar. 

Nordkoreas hejarklack bärandes på nordkoreanska flaggor inför öppningsceremonin för OS i Pyeongchang.
Nordkoreas hejarklack bärandes på nordkoreanska flaggor inför öppningsceremonin för OS i Pyeongchang. Foto: JAVIER SORIANO

En avhoppare från Nordkorea, An Chan-Il, som driver World Institute of North Korea Studies, berättar för New York Times att deltagarna i hejaklacken väljs ut på grund av sin längd och familjebakgrund. Vid tidigare mindre tävlingar där hejarklacken varit på plats har de viftat med flaggor och fanor och gjort dansrutiner på läktarna. 

Förutom hejarklacken har en 140 personer stor artistdelegation anlänt i Sydkorea. Gruppen består av musiker, dansare och sångare och de ska hålla flera uppträdanden i anslutning till OS. Färjan som de färdades till Sydkorea i, och som ska inhysa gruppen under besöket, har fått särskilt tillstånd att lägga till i Sydkorea under OS, för att ”stötta ett framgångsrikt värdskap av de olympiska spelen,” enligt Sydkoreas regering. 

Färjan möttes av protester när den anlände. Demonstranter viftade med sydkoreanska och amerikanska flaggor och en del hade plakat med överkryssade bilder av Kim Jong-Un, enligt Reuters. 

Den nordkoreanska orkestern anlände med båt till Sydkorea.
Den nordkoreanska orkestern anlände med båt till Sydkorea. Foto: imago stock

Nordkoreanska medier har rapporterat att demonstranterna som protesterade mot den nordkoreanska delegationen är ”psykopater”. 

”De sprang omkring som huvudlösa kycklingar och skällde om att 'de rödas fartyg kommer', 'åk tillbaka till ert land' och 'stöd den sydkoreanska–amerikanska alliansen'”, skriver Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. 

– De kommer till Sydkorea för att framställa oss som idioter genom att framställa vårt Pyeongchang-OS som deras Pyongyang-OS, sade en demonstrant till Reuters. 

Ledarna

Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns syster, Kim Yo-Jong på plats i Sydkorea.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns syster, Kim Yo-Jong på plats i Sydkorea. Foto: Patrick Semansky

Förutom idrottarna, orkestern och hejarklacken har fyra nordkoreanska ledare kommit till Sydkorea för OS. Kim Yo-Jong, Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns syster, är den som skapat störst uppmärksamhet. Detta trots att hon inte är den högst rankade av ledarna i delegationen. 

Läs mer: Kim Jong-Uns syster väntas skapa mediahysteri 

Nordkoreas 90 år gamla ceremoniella statschef Kim Yong-nam.
Nordkoreas 90 år gamla ceremoniella statschef Kim Yong-nam. Foto: Patrick Semansky

Även Nordkoreas 90 år gamla ceremoniella statschef Kim Yong-nam är på plats i Sydkorea för OS för att leda den nordkoreanska delegationen. OS är första gången han besöker grannlandet, och på fredagen infann han sig på en lunch tillsammans med Sydkoreas president Moon Jae-In. Enligt nyhetsbyrån Yomhap sågs de båda ledarna skaka hand på ett avslappnat sätt, trots spänningarna mellan länderna. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.