Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/diamond-league-gors-om-bauhausgalan-hotad/

Sport

Diamond League görs om – Bauhausgalan hotad

Armand Duplantis vann Diamond League-galan på Stadion i fjol. Foto: Sören Andersson/TT

Friidrottssäsongen startar med Diamond League-premiären i Doha.

Två svenskar tävlar: Daniel Ståhl i diskus och Erika Kinsey i höjdhopp.

Nästa år förändras Diamond League. Det kan bli slutet för Bauhausgalan på Stadion.

Rätta artikel

Erika Kinsey har hoppat 1,85 meter i år, men för Daniel Ståhl blir tävlingarna i Doha säsongsdebut.

I höjdhoppet saknas de senaste årens stora stjärna, ryskan Maria Lasitskene och i hennes ställe är Mireia Demireva, Bulgarien, favorit.

I herrarnas diskus saknas Andrius Gudzius från Litauen som lurat Daniel Ståhl på guldet vid VM 2017 och EM 2018. 

Trots att det redan är tidigt på säsongen har flera av deltagarna kastat långt. Toppar statistiken gör norrmannen Ola Stunes Isene som kastat 67,78 meter i år. 

Manligt stavhopp finns också på programmet i Doha, men den svenska världsettan Armand Duplantis, som hoppade 5,94 nyligen, är inte med. Han tävlar för sitt universitet och de amerikanska skolreglerna gör att han inte kan tävla i Stockholm.

– Universiteten har sina regler och vi räknar inte med honom, men hoppas ändå, säger Bauhausgalans tävlingsdirektör Jan Kowalski.

Årets Diamond League omfattar 14 tävlingar. Men till nästa år finns förslag om att antalet bantas till tolv. Dessutom tillkommer Berlin, vilket i så fall betyder att tre av årets arrangörer kommer att försvinna.

Bauhausgalan på Stadion är definitivt en av de mest hotade galorna. Förra året blev en succé med bra väder och bra resultat, men åren dessförinnan gav inga pengar.

– Det är ingenting beslutat än och jag inte kommentera något, men vi anser att vi hör hemma i Diamond League, säger Jan Kowalski.

Men det är inte bara antalet galor som ska minskas. Enligt uppgift ska flera grenar försvinna från programmet nästa år. 32 grenar ska bli 24 och bland de grenar som kan strykas finns diskus, tresteg och 3.000 meter hinder.

Anledningen till det minskade programmet är att tävlingarna ska avgöras på 90 minuter, i stället för två timmar som i dag.

Läs mer: Semenya tävlar i Doha: Blir det hennes sista lopp?