Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Dibaba jagar ännu ett världsrekord i Globengalan

Förra året blev det världsrekord på 5.000 meter i Globen för etiopiskan Genzebe Dibaba.
Förra året blev det världsrekord på 5.000 meter i Globen för etiopiskan Genzebe Dibaba. Foto: Meli Petersson Ellafi Bildbyrån

Genzebe Dibaba är tillbaka i Globen för ännu en världsrekordjakt.

Svenska OS-hoppet Abeba Aregawis stora konkurrent springer den ovanliga distansen en engelsk mil på onsdagens friidrottsgala – och räknar med att det går fort.

– Jag trivs på de här banorna, säger etiopiskan.

Redan OS-klara Abeba Aregawi har problem med ryggen och har tackat nej till Globengalan på onsdagskvällen.

Men svenskans största konkurrent i Rio i sommar, den etiopiska 1.500-metersstjärnan Genzebe Dibaba, är på plats – för att jaga ännu ett världsrekord på svensk mark.

– Det är så klart tråkigt att Abeba inte ska vara med, säger Dibaba, via tolk, i samband med en presskonferens i Stockholm på tisdagen.

– Hon är en stark löpare och jag hoppas att hon kommer tillbaka snart. Men här springer jag för att jaga en tid, inte för att vinna mot någon. Det är en skillnad, så jag tror inte att det spelar så stor roll.

De två senaste åren har Dibaba slagit världsrekord på friidrottsgalan inne i Globen i Stockholm.

2014 handlade det om 3.000 meter. I fjol om 5.000.

Härnäst väntar en engelsk mil (1 609 meter), och en rekordjakt på rumänskan Doina Melintes 26 år gamla världsrekord (4.17,14).

Varför trivs du i Stockholm?

– Jag gillar Sverige och jag trivs här. Banorna är väldigt bra, säger Dibaba och fortsätter:

– Jag har haft många drömmar som gått i uppfyllelse här.

På frågan om de tidigare världsrekorden spelar någon roll i dag svarar dock den nyblivna 25-åringen:

– Nej, nu är det en ny distans.

Att säga att 2015 blev Genzebe Dibabas år är knappast en överdrift.

2013 hade Abeba Aregawi vunnit VM-guldet på 1.500 meter i Moskva, men i fjol slog Dibaba både världsrekordet på samma distans och tog VM-guld i Peking före kenyanskan Faith Kipyegon och nederländska stjärnan Sifan Hasan. Aregawi haltade in som sexa i samma final, i ett mästerskap där Dibaba även fick fira ett 5.000-metersbrons.

Nu väntar inomhus-VM i Portland i mars – där Dibaba räknar med att springa både 1.500 och 3.000 meter – och därefter, så klart, OS i Rio de Janeiro i sommar.

– Jag ser fram emot både VM och OS, säger Dibaba.

– 2015 var mitt bästa år. Jag gjorde bra resultat och var jättenöjd. Sedan dess har jag varit i bra form, jag är i bra form just nu också och jag ser fram emot bra resultat också 2016. Jag har tränat hårt hemma i Etiopien för att uppfylla den drömmen.

Vad skulle ett nytt världsrekord här i Stockholm betyda?

– Det skulle betyda väldigt mycket att slå världsrekord igen. Det ger en bra självkänsla inför årets kommande tävlingar.

Fakta. Dibabas världsrekord i Globen

16 världsrekord har slagits under Globengalans 26-åriga historia. Etiopiska Genzebe Dibaba har svarat för två av dem:

3.000 meter, 2014: 8.16,60.

5.000 meter, 2015: 14.18,86.

Dibaba – som även har världsrekordet utomhus på 1 500 meter – jagar nu världsrekordet på en engelsk mil (1 609 meter), som innehas av rumänskan Doina Melinte (4.17,14 – 1990).

Fakta. Fem höjdpunkter vid kvällens Globengala

60 meter herrar

Han är utan tvekan världens snabbaste 39-åring. Kim Collins (bilden) från Saint Kitts och Nevis vann VM-guld på 100 meter i Paris för tolv år sedan och var bronsmedaljör så sent som vid VM 2011. I Globen utmanas han av amerikanen Mike Rodgers i första hand. Svenskarna Odain Rose och Sulayman Bah jagar kvalgränsen till inne-VM, 6,65.

Längdhopp herrar

Michel Tornéus (bilden) gör sin första tävling för året. 29-åringen älskar Globen och har på sju galor fyra segrar och två andraplatser. Han utmanas av VM-tvåan från Peking, australiern Fabrice Lapierre, och kineserna Wang Jianan och Gao Xinglong. Svenske Andreas Otterling hoppade 8,01 i Växjö i lördags.

Längdhopp damer

Khaddi Sagnia (bilden) är redan klar för inne-VM i Portland. Men 21-åringen från Göteborg har problem med ansatsen. Nu möter hon och Erica Jarder två sjumetershoppare, VM-tvåan Shara Proctor från Storbritannien och VM-trean Ivana Spanovic från Serbien. Globens sviktande banor kan hjälpa dem att hoppa långt.

Höjdhopp damer

Emma Green gjorde comeback i smyg i polska Torun i fredags kväll. Efter ett och ett halvt års frånvaro kom hon trea med höjden 1,87. 31-åriga Emma Green gör sin sista säsong och vill avsluta med OS i Rio. Då måste hon klara 1,94. Nu möter hon bland annat Sofie Skoog (bilden) som i lördags höjde sitt personbästa till just 1,94.

Stavhopp damer

Angelica Bengtsson (bilden) älskar Globen. Här slog hon igenom med dunder och brak och nu jagar hon VM-kvalgränsen 4,71, lika med nytt svenskt rekord. I lördags hoppade hon 4,66 i sin gamla hemmahall i Växjö. Nu får hon bästa möjliga motstånd i Fabiana Murer, Nikoleta Kyriakopoulou och Silke Spiegelburg. Dessutom tre svenska framtidshoppare.