Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Dibaba krossade världsrekordet i Globen

Genzebe Dibaba.
Genzebe Dibaba. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Genzebe Dibaba krossade världsrekordet på en engelsk mil i Globen. Det var tredje året rad hon satte världsrekord i Stockholm.

Hennes tid 4.13,31 var en förbättring av det gamla rekordet med nästan fem sekunder.

”Jag är jätteglad. Jag kom hit för att slå rekord här i år igen, säger Genzebe Dibaba via tolk efter loppet. Jag har uppfyllt det mål jag hade när jag kom hit.”

25-åriga Genzebe Dibaba valdes till 2015 års bästa friidrottare. När man såg henne springa en engelsk mil på onsdagskvällen i Globen förstår man varför.

Hon bara flög fram och hade fantastiska 3.56 efter 1500 meter och sluttiden 4.13,31 innebar en förbättring av rumänska Doina Melintes gamla rekord från 1990 med nästan fem sekunder.

– Jag hade tänkt mig att jag skulle springa på 4.13 eller 4.12 och nu blev det 4.13 så jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Genzebe Dibaba.

Etiopiskan gillar Globen. De senaste två åren har hon även satt världsrekord på 3000 och 5000 meter i Globen.

– Varje gång jag kommer till Sverige så känner jag mig väldigt glad och jag har alltid önskat att slå rekord varje gång jag kommer hit.

I och med världsrekordet på en engelsk mil har hon nu fyra världsrekord inomhus och ett utomhus.

Det senare är det mest spektakulära. Hennes tid på 1500 meter ute, 3.50,07 innebar att hon krossade ett av de ”oslagbara” världsrekorden, satt av en dopad kinesiska.

Dibabas världsrekord var dock inte det enda denna onsdagskväll.

Tidigare hade Ayanleh Souleiman från Djibouti satt ett nytt världsrekord på 1000 meter med tiden 2.14,20.

– Jag har förberett mig väl för det här rekordet. Jag är mycket lyckig, men inte överraskad. Nu går jag för guldet på 1500 meter vid VM i Portland, säger Ayanleh Souleiman.

Det sattes även ett tredje världsrekord. Abdalaleh Haroun från Qatar blev den förste i världen att springa under 60 sekunder på den udda distansen 500 meter.

Hans tid: 59,83.