Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

DIF-ikonens filosofi: Ingen elitsatsning före 15 år

Jimmie Ölvestad trodde att han var färdig med hockey efter den aktiva karriären.

Ett drygt år senare är Ölvestad är tillbaka i hockeyvärlden med ett viktigt uppdrag.

Tillsammans med kollegan Jonas Jansson ska han fostra framtidens djurgårdare – utan tidig elitsatsning.

– När jag slutade spela bestämde jag mig för att ta ett år och fundera över vad jag vill göra resten av livet. Riktigt vad det skulle landa visste jag inte. Det enda jag var säker på var att jag inte skulle stanna i hockeyvärlden, säger Jimmie Ölvestad och ler.

Det blev inte som han tänkt sig.

För när Jimmie i våras fick frågan om han kunde tänka sig att bli sportchef för Djurgårdens ungdomsverksamhet insåg han att det var ett jobb han vill ha.

– Det kändes som en spännande utmaning och en möjlighet att vara med och påverka den här viktiga verksamheten. Jag har själv barn som idrottar och vet hur viktig idrotten är för många barn och ungdomar, berättar Jimmie.

Utanför Mälarhöjdens ishall skiner solen. Det är en av alla dessa fantastiska höstdagar och de flesta föräldrar som lämnar sina barn är klädda i sommarkläder.

När vi kliver in i den slitna hallen gör kylan att axlarna med automatik åker upp och hela kroppen spänns.

En trappa upp ligger fiket, där många hockeyföräldrar håller till, och bakom nästa dörr finns Jimmie Ölvestads nya arbetsplats.

I ett litet kontor med ett stort skrivbord sitter han mitt emot sin kollega, kanslichefen Jonas Jansson.

Ölvestad, Djurgårdsikonen och spelaren som på många sätt symboliserade uttrycket ”en riktig Järnkamin”, har ägnat förmiddagen åt att packa upp ledarnas nya overaller. När det var klart hade en hög med mejl samlats och alla ville ha svar direkt.

– Perioden från säsongsstart och två månader framåt är smått kaotisk hos de flesta idrottsföreningar. Det är hundra saker som ska fixas innan verksamheten börjar rulla på. Så just nu är det fullt flås med allt administrativt, men det är klart att Jonas och jag hoppas att vi om några månader kan dra på oss skridskorna och åtminstone vara med på några träningar varje vecka, säger Jimmie Ölvestad och blir tyst en kort stund innan han fortsätter:

– Den största omställningen från att vara hockeyspelare till att ha det här jobbet har varit att hantera att jag plötsligt har ansvar för andra människor. Krasst uttryck kan man säga att som spelare har du bara ansvar för dig själv. Du ska se till att du tränat, sovit och ätit ordentligt för att vara i form två-tre kvällar i veckan när matcherna spelas. Gör du det har du gjort det du ska.

– Det tog sin tid att hitta rätt i min nya roll. Under sommaren hände det till och med att jag tänkte att klarar jag verkligen av det här. Men sakta men säkert känns det som om jag börjar växa in det. Jag tar det lugnare nu och försöker göra en sak i taget i stället för att göra allt samtidigt och jag lär mig att vissa saker går det inte att skynda på. Sedan är det naturligtvis en stor trygghet att jag har Jonas att dela det här med. Skulle jag ha gjort det själv vet i attan om det hade fungerat.

Jimmie Ölvestad och Jonas Jansson har lämnat kontoret och slagit sig ner i varsin röd fåtölj i det stora konferensrummet. De blickar ut över isen där några av de yngsta spelarna lär sig att åka baklänges.

Nästan 300 barn och ungdomar aktiveras varje vecka av Djurgården.

– Den siffran skulle vi klara att öka något i alla fall i de yngre åldrarna, säger Jimmie.

Klubben har i dag inga flicklag.

– Vi har några tjejer som är med och tränar och de är mer än välkomna men någon uttalad flickverksamhet har vi inte för närvarande. I takt med att föreningens damverksamhet växer är dock föreningens mål att det ska finnas i framtiden.

Förra säsongen ansvarade Jonas ensam för ungdomsverksamheten. Dessutom tränade han U16-laget.

– Jag fattar inte hur han orkade, säger Jimmie.

När det blev klart att Jimmie skulle förstärka organisationen jublade Jonas. Inte bara för att han skulle få avlastning utan nästan lika mycket för att det var just Jimmie Ölvestad som skulle bli hans nya kollega.

– Jimmie är verkligen rätt person på rätt ställe. Många vet vem han är och att han med sin spelstil och sitt sätt att agera på isen symboliserade hur en djurgårdare ska vara. Att det är just han som nu sitter här på kansliet och pratar om hur barn- och ungdomsverksamheten ska struktureras och utvecklas gör att det blir en helt annan tyngd bakom orden, säger Jonas.

Anställningen av Jimmie Ölvestad var också en konkret handling för att tätare binda samman klubbens elitverksamhet med barn- och ungdomsverksamheten.

De praktiska förutsättningarna gör att de två världarna tidigare har haft svårt att mötas. Klubbens tre elitlag A-laget och U20- och U18-laget tränar på Hovet medan ungdomsverksamheten upp till U16-laget bedrivs i Mälarhöjdens ishall. Med sin erfarenhet från livet på Hovet är förhoppningen att Jimmie kan överbrygga det faktiska avståndet.

– Det är otroligt viktigt. Vi får helt enkelt hitta sätt att hantera det geografiska avståndet mellan hallarna och ändå skapa känslan av att vi är en förening. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt att ha en hall med två isytor där hela föreningen kan ha sitt säte. Tänk en lördag där hockeyskolan tränar på ena rinken och A-laget på den andra. Bättre kunde det knappast bli, säger Jimmie.

– Men innan vi är där måste vi göra det bästa av våra förutsättningar som de ser ut nu. Vi kan inte bara beklaga oss eller drömma om något annat.

Utöver alla praktiska göromål är en av duons viktigaste uppgifter den närmsta tiden att göra en tydlig plan för vad Djurgården vill med sin ungdomsverksamhet. Stora frågor som när elitsatsningen ska börja är en sådan sak som de har diskuterat.

– Vi sitter och skissar på en ny verksamhetsbeskrivning men det som har gällt tidigare är runt U15 och det känns som en bra ålder. Innan dess tycker vi inte att det ska vara någon form av elitsatsningen med toppningar och sådant, säger Jimmie.

– Problemet som många idrottsklubbar i Stockholm har är att behålla ungdomarna. Det finns väldigt mycket annat som lockar i en stad som Stockholm. Därför är det viktigt att ta hand om de som vill stanna. Börjar vi med utslagningar i tidig ålder kommer vi att straffa oss själva. I stället ska vi ge alla möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar så länge det går. Ingen vet hur långt det kan ta dem, fyller Jonas i och fortsätter:

– Bara för att Djurgården är en elitklubb finns det många som tror att det innebär att vi bedriver någon form av elitverksamhet från åtta-nio­årsålder men så är det absolut inte. Till oss är alla välkomna. Det innebär också att de som vill satsa självklart ska få den möjligheten men i rätt tid och i rätt ålder. I bland är det vår uppgift att också bromsa när de vill träna fem–sex gånger i veckan i alldeles för tidig ålder. Om vi inte drar i bromsen då är vi övertygade om att vi förlorar dem efter ett par år.

I samråd med förenings ungdomsledare har Jimmie och Jonas diskuterat fram en gemensam värde­grund som nu är dokumenterad.

I dokumentet står hur spelare, ledare och föräldrar ska uppträda under träningar och matcher både mot lagkompisar och mot motståndare.

– Ska man skapa en miljö där alla trivs går det inte att ha föräldrar som har sin egen agenda. Inte i den här föreningen i alla fall. Det kommer vi inte att tillåta.

Dessutom har de hunnit ordna höstens första utbildningar för klubbens tränare.

– Nu när vi sitter och pratar om det inser jag att vi faktiskt har hunnit med en hel del, säger Jimmie.

Mycket finns dock fortfarande kvar att göra och mycket ska göras.

Jimmie och Jonas vet vad de vill, men är noga med att barn- och ungdomsverksamheten inte ska bli deras show.

– Vi ska bygga upp en verksamhet som inte är beroende av oss två utan som skulle fungera lika bra om vi en dag inte är kvar. För det är inte vi som är eller får bli det viktiga. Det är föreningens utveckling och föreningens bästa som ska styra, säger båda två.

Fakta.

Jimme Ölvestad

Titel: Sportchef, Djurgården Hockey Ungdom.

Ålder: 34.

Moderklubb: FoC Farsta

Karriär: Huddinge IK, 1997-1998, Djurgårdens IF, 1998-2001, Tampa Bay Lightning, 2001-2003, Hamilton Bulldogs, 2003-2004, Djurgårdens IF, 2004-2013, Landskamper: 27 A, Totalt antal matcher i Djurgården: 547.

Jonas Jansson

Titel: Kanslichef, Djurgården Hockey Ungdom.

Ålder: 33.

Moderklubb: Älta IF.

Karriär i Djurgården: Ungdomstränare och kanslichef.