Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/diskusgate-ska-inte-fa-paverka-daniel-stahl/

Sport

”Diskusgate” ska inte få påverka Daniel Ståhl

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Daniel Ståhl är storfavorit till VM-guldet. Varken nerver, vätskebrist eller ”diskusgate” ska få påverka honom.

– Jag tror att det här med diskusen stör honom väldigt lite, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Med ett dygn kvar till måndagens VM-final kom beskedet att favoriten inte får använda sin favorit. Daniel Ståhl får inte använda den diskus av märket Nelco som han kastat med i över två år, den som flugit 70 meter tre gånger den här säsongen och som tagit honom till Diamond League-titlar.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) meddelade att den protest som Sverige, Polen och Österrike gjort i samband med kvaltävlingen, då Ståhls och flera andra kastares diskusar underkändes, hade avslagits.

Vesteinn Hafsteinsson, Ståhls tränare, är förundrad över beslutet och säger sig fortfarande inte veta vad det var som ansågs vara fel med diskusen. Det har spekulerats i att den ansågs vara för sliten i kanten.

– Samtidigt var det väldigt konstigt eftersom även Simon (Pettersson) och två andra kastare fick sina diskusar underkända. Daniel har kastat med just den här diskusen i Diamond League. Jag tror att det här var något personligt, en domare som var extra noggrann, säger Hafsteinsson.

Diskuskastarna kan använda egna redskap eller sådana som arrangören tillhandahåller. Medan Pettersson, Sveriges andre VM-finalist, hade två diskusar med sig till invägningen och fick den ena godkänd tog Ståhl bara en. Nu tvingas han välja en som tillhandahålls av arrangörerna.

Hafsteinsson säger att Ståhl kommer att välja samma diskus som han kastade med i kvalet och tonar ner betydelsen av bytet.

– Visserligen är det så att man har diskusar man trivs extra bra med. Helst ska de vara lite slitna för att man ska få bra grepp. Men Daniel kastade runt 70 meter i första kvalkastet med ett litet övertramp. Det är irriterande att det här händer, men det stör honom väldigt lite, säger Hafsteinsson.

Daniel Ståhl valde att ladda upp i lugn och ro och överlät diskussionerna till andra. Efter kvalet var han full av tillförsikt och sade:

– Jag ska kasta så långt jag bara kan, det är målet.

Det har han gjort stora delar av säsongen. Ståhl är en av VM:s största favoriter. Han har nio av de tio längsta kasten i världen i år och det längsta med 71,86 från Bottnaryd den 27 augusti. Jamaicas Fedrick Dacres klämmer sig in på tiobästalistan med det tredje längsta kastet, 70,78. Det kastade han i slutet av februari. 

Så vad är det som skulle kunna stoppa Ståhl från att ta det hett efterlängtade guldet? Utöver diskusbytet skulle vätska kunna vara en orosfaktor.

Ståhl har bara misslyckats i en tävling i år. Det var när han bara förmådde drygt 61 meter vid lag-EM i Polen. I efterhand insåg han att han led av vätskebrist. Vid träningslägret i Italien fick han ett program för hur han ska dricka under VM av Linda Bakkman, kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté.

I den extrema värmen och luktfuktigheten i Doha har Ståhl nu personer runt omkring sig som ser till att han håller vätskebalansen. 

– Han är så stor, så luftfuktigheten påverkar honom extremt. Men det här fungerade väldigt bra under kvalet. Daniel kände sig perfekt, säger Hafsteinsson.

Återstår då det här med nerverna. Ståhl har förlorat två stora finaler i rad till Andrius Gudžius – VM i London och EM i Berlin.

Blir det hattrick för Litauen eller tredje gången gillt för Daniel Ståhl? På måndagskvällen vet vi och då får vi också besked om Simon Pettersson hittat rätt med den tekniska detaljen som Hafsteinsson tjatat om.

– Gör han det kommer Simon att kasta långt, säger han.

Johan Esk: Bara Ståhl får mig att bry mig om den döende diskusen