Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Djokovic: Män borde få mer prispengar

Foto: Mark J. Terrill/AP

Den serbiske tennisspelaren Novak Djokovic, 28, rankad världsetta, ifrågasätter att summorna när det gäller prispengar ska vara lika höga i damtennisen som i herrtennisen, rapporterar BBC.

– Statistik visar att vi har betydligt fler åskådare i herrtennisen. Jag tycker det är ett skäl till varför vi borde få högre ersättning, säger Novak Djokovic.

När den franske tennisspelaren Gilles Simon 2012 vädrade liknande tankar fick han kritik från flera professionella tennisspelare.

– Jag jobbar minst lika hårt som männen. Jag ska inte ha mindre betalt bara för att jag har bröst och de inte har det, sade den amerikanska världsettan Serena Williams. 

Inom de fyra internationella tennismästerskapen – Australiska öppna, Franska öppna, Wimbledon och Amerikanska öppna – är prissummorna för kvinnliga respektive manliga tennisspelare lika höga. US Open var den första större tennisturneringen som införde lika höga prispengar för kvinnor och män. Det skedde 1973. Det dröjde 28 år innan en annan Grand Slam-turnering – Australiska öppna – följde efter. Franska öppna införde lika höga prissummor 2006 och Wimbledon 2007.

Novak Djokovic tog sent på söndagen sin femte titel i den stora ATP-turneringen i Indian Wells, Kalifornien, genom att utklassa kanadensaren Milos Raonic med 6–2, 6–0 i finalen. Vitryskan Victoria Azarenka vann damtiteln efter 6–4, 6–4 mot Serena Williams.