Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djokovic-med-i-lottningen-av-australian-open/

SPORT

Djokovic med i lottningen av Australian Open

Novak Djokovic under träning i Melbourne.
Novak Djokovic under träning i Melbourne. Foto: Mike Frey/AFP

Tennisettan Novak Djokovic var med i lottningen av startfältet i Australian Open på torsdagsmorgonen. Samtidigt har det ännu inte kommit något beslut från landets migrationsminister om stjärnans visum, som är under omprövning.

Lottningen var försenad någon timme, men när tävlingsledningen lade markerna i pokalen för att dra dem en åt gången, fanns Djokovic med.

Som världsetta är han också seedad etta i turneringen.

Att Djokovic var med i lottningen betyder att tävlingsledningen uppenbarligen räknar med att han ska spela, även om funktionärerna inte kommenterade frågan.

Om han kommer till start blir det spel mot landsmannen Miomir Kecmanović i första omgången för Djokovic.

Strax innan lottningen startade höll premiärministern Scott Morrison en presskonferens om coronaläget i landet, och förväntades säga något om situationen med Novak Djokovics visum, som är under omprövning – något som lett till en smärre diplomatisk kontrovers med Serbien.

Morrison gjorde dock pressen besviken genom att inte kommentera frågan.

Enligt BBC ligger nu avgörande hos Australiens migrationsminister, och frågan är alltså om Djokovic kommer att bli deporterad eller inte.

Sedan ett par dagar tillbaka vistas han på tävlingsområdet och tränar för att spela.

Djokovic greps och fick sitt visum indraget när han anlände till Australien, trots att han inför turneringen fått ett medicinskt undantag från vaccinationskravet.

Efter några dagar släpptes han in i landet igen efter beslut av en domare, medan visumfrågan omprövas.

På onsdagen förvärrades situationen för tennisstjärnan när han tvingades medge att han brutit isoleringen under ett par dagar i december efter att han lämnat ett positivt corontatest.

Även själva testet ifrågasattes, efter medieuppgifter om att det kan ha manipulerats. Att han haft covid-19 var en av grunderna för att söka visum utan att vara vaccinerad.

Djokovics vaccinationsstatus är okänd eftersom han inte svarar på frågor av medicinsk art, men han har uttalat sig skeptiskt om vaccineringen.

Läs mer: Ymers mardröm: Ställs mot världsfyran

Ämnen i artikeln

Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt