Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djokovic-medger-att-han-brot-karantan-for-intervju/

SPORT

Djokovic medger att han bröt karantän för intervju

Novak Djokovic skriver att han ångrar att han träffade journalist trots vetskapen att han testat positivt för covid-19. Världsettan hoppas få spela Australian Open.
Novak Djokovic skriver att han ångrar att han träffade journalist trots vetskapen att han testat positivt för covid-19. Världsettan hoppas få spela Australian Open. Foto: TT

Tennisettan Novak Djokovic medgav på onsdagen att han genomfört en intervju två dagar efter att han lämnat ett positivt coronatest i mitten av december, men slår tillbaka mot övriga anklagelser om karantänsbrott.

Samtidigt pekar en granskning som Der Spiegel gjort på flera oklarheter angående Djokovics coronatest.  Enligt tidningen kan det vara manipulerat.

Det blev nya svängar i turerna kring Novak Djokovics deltagande i Australian Open på onsdagen, efter att flera detaljer om hans coronatest och visumansökan kommit fram.

Efter ett domstolsbeslut på måndagen släpptes han visserligen in i landet och tränar nu i avvaktan på slutligt besked om att få delta i Australian Open, men ännu är han alltså inte helt ute ur elden.

Läs mer: Djokovic får tillbaka sitt visum

På onsdagen tvingades han dessutom bemöta uppgifter både om att han inte hållit sig isolerad efter det positiva coronatest som han lämnade den 16 december, och om att han lämnat felaktiga uppgifter om vilka länder han varit i innan han reste in i Australien.

I inlägg på Instagram medger Djokovic att han genomförde en intervju två dagar efter att ha lämnat ett positivt test, skriver BBC.

”Jag kände mig tvingad att genomföra L'Equipe-intervjun, eftersom jag inte ville svika journalisten. Jag försäkrade mig om att hålla avstånd och hade munskydd utom när jag fotograferades”, skriver stjärnan.

Samtidigt slår han tillbaka mot ”desinformationen” om hur han skulle ha agerat och deltagit i andra aktiviteter i samband med att han lämnade det positiva testet.

Djokovic går dock inte in på några detaljer, men menar att ”desinformationen måste korrigeras”, eftersom den skapar oro inom tennisen och är smärtsam för hans familj.

När det gäller visumfrågan uppdagades det att Djokovic lämnat felaktiga uppgifter angående hur han rest innan han flög in i landet.

På frågan om han varit i något annat land de två föregående veckorna hade han kryssat nej, trots att han bevisligen varit i både Serbien och Spanien.

Djokovic skyller på sin agent och den ”mänskliga faktorn”.

”Min agent ber uppriktigt om ursäkt för det administrativa misstaget att kryssa i fel ruta. Det var ett mänskligt misstag, och sannerligen inte avsiktligt. Mitt team har försett den australiska regeringen med ytterligare information för att klargöra den här frågan”, svarar han enligt BBC.

För att göra ont värre ifrågasätts dessutom i Der Spiegel det positiva coronatest som Djokovic ska ha lämnat den 16 december, och som är en av grundbultarna i hans visumansökan inför Australian Open.

Djokovics vaccinationsstatus är okänd eftersom han inte svarar på frågor av medicinsk art, men han har uttryckt sig skeptiskt angående vaccinationerna.

Nu har Der Spiegel alltså upptäckt konstigheter i tidsstämplar och digitala avtryck, som antyder att testet kan vara manipulerat på flera sätt. Det finns både ett positivt och ett negativt svar, och det kan i själva verket ha gjorts den 26 december.

Det skulle i så fall ha varit för sent för att kunna delta i Australian Open, enligt tidningen.

Djokovic har också i sin visumansökan registrerat ett negativt test den 22 december, vilket alltså kan ha gjorts före det positiva, enligt Der Spiegel.

Enligt tidningen har Djokovic inte velat svara på frågor om uppgifterna.

Novak Djokovic har vunnit Australian Open nio gånger, varav de tre senaste i rad, och siktar på en tionde titel.

En ny vinst skulle ge honom ledningen i antal vunna grand slam-turneringar. Just nu är det dött lopp mellan honom, Rafael Nadal och Roger Federer, som alla har 20 titlar var.

Ämnen i artikeln

Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt