Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djokovic-tillbaka-pa-karantanshotellet/

SPORT

Djokovic tillbaka på karantänshotellet

Fotografer försöker få en glimt av tennisstjärnan Novak Djokovic i Melbourne, Australien.
Fotografer försöker få en glimt av tennisstjärnan Novak Djokovic i Melbourne, Australien. Foto: Michael Currie/TT

Tennisstjärnan Novak Djokovic tillbringar en ny natt på karantänshotell i väntan på söndagens domstolsförhandling om hans visum. Av rättshandlingarna framgår att den australiska regeringens beslut att deportera världsettan grundar sig i att inte ge luft åt antivaccin-rörelsen.

När Djokovics visum drogs in på fredagen fick han ett dygn på sig för ett första möte med myndigheterna och en träff med sina advokater – sedan var det tillbaka till karantänshotellet, som han tillbringade några dygn i när han först anlände till Australien för årets upplaga av turneringen Australian Open.

Vid 15.30-tiden lokal tid på lördagen rapporterade Reuters att Djokovic setts vid hotellet, där han alltså får spendera natten innan den slutliga domstolsförhandlingen genomförs på söndagen.

Regeringen avvaktar med att deportera honom till efter rättegången.

Av handlingarna som regeringen lämnat in till rätten framgår det att Australiens regering vill statuera exempel med stjärnan, och motarbeta antivaccin-opinionen i landet.

”Även om jag... accepterar att Djokovic utgör en försumlig individuell risk att smitta andra personer med covid-19, medför hans närvaro i alla händelser en hälsorisk för den australiska allmänheten”, skriver migrationsministern Alex Hawke i en inlaga till Djokovics advokater.

På fredagen förklarade Djokovic advokater att deras försvarslinje var att en deportation av Djokovic än mer skulle göda antivaccinationsrörelsen och utgöra ett väl så stort hot mot hälsa och ordning.

Historien med Novak Djokovics visum har överskuggat den normala uppladdningen inför Australian Open, som startar på måndag, och flera av spelarna var less på turerna.

– Ärligt talat är jag lite trött på situationen, för jag tycker att det är viktigt att prata om vår sport, om tennis, sade Rafael Nadal till reportrar på Melbourne Park, där turneringen spelas.

– Australian Open kommer att bli fantastisk, vare sig Djokovic är med eller inte, fortsatte han.

Alexander Zverev, världstrean, sade att Djokovic blivit orättvist behandlad och används som en ”politisk spelpjäs”, något som den australiska regeringen förnekar, skriver Reuters.

Djokovic medicinska undantag från vaccinationskravet för att komma in i landet orsakade stor ilska i Australien, som har haft en av världens hårdaste lockdowns.

Ämnen i artikeln

Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt